Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Αυξάνονται οι λαθρομετανάστες στην χώρα μας


Αύξηση στην παράνομη είσοδο και παραμονή αλλοδαπών στη χώρα μας παρατηρήθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009, σύμφωνα με στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις συλλήψεις που έγιναν τόσο από τις αστυνομικές υπηρεσίες όσο και από το Λιμενικό.

Συγκεκριμένα, το 2010 συνελήφθησαν συνολικά 132.524 λαθρομετανάστες έναντι 126.145 το 2009. Αντίστοιχα, το 2010 συνελήφθησαν 1.150 διακινητές λαθρομεταναστών έναντι 1.716 το 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, η μεγάλη πλειοψηφία των συλληφθέντων λαθρομεταναστών εισήλθε στη χώρα από τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα στον Έβρο, αντίθετα με τα προηγούμενα χρόνια όταν παρατηρείτο μεγάλη είσοδος κυρίως από τα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικότερα, από τους 132.524 παράνομους μετανάστες που καταγράφηκαν από τις Αρχές, οι 47.088 εισήλθαν από τον Έβρο, ενώ από τα θαλάσσια ελληνοτουρκικά σύνορα εισήλθαν μόνο 6.204.

Σε ό,τι αφορά την καταγωγή των λαθρομεταναστών παρατηρήθηκε αύξηση στους Αφγανούς (28.299) αν και τα πρωτεία εξακολουθούν να έχουν οι λαθρομετανάστες από την Αλβανία (50.175) και ακολουθούν αυτοί από το Πακιστάν (8.830), την Παλαιστίνη (7.561), την Αλγερία (7.336), τη Σομαλία (6.525), το Ιράκ (4.968) και το Μπανγκλαντές (3.264).

Αρκετά υψηλός ήταν και ο αριθμός των λαθρομεταναστών από το Μαρόκο (1.645) την Ερυθραία (1628), τη Γεωργία (1456) και το Ιράν (1133).

Σε ό,τι αφορά τους διακινητές που συνελήφθησαν την πρώτη θέση κατέχουν και πάλι Αλβανοί (363) και ακολουθούν οι Έλληνες (183). Από τους υπόλοιπους, στα ίδια περίπου επίπεδα κυμαίνονται οι Ιρακινοί και Τούρκοι και ακολουθούν Βούλγαροι, Σύροι, Αφγανοί και Πακιστανοί.

Δηλώσεις Άνθιμου για το φράχτη στον Έβρο


«Να γίνει ο φράχτης στον Έβρο, στο σημείο που λένε, αλλά όχι μόνον εκεί, να γίνει και στο κάτω μέρος, στο χωριό Πόρος, όπου κάθε μέρα, περνάνε του κόσμου οι λαθρομετανάστες», τόνισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, σήμερα Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη.

Τασσόμενος ανοιχτά υπέρ της δημιουργίας του φράχτη στον Έβρο για την παρεμπόδιση της εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ο κ. Άνθιμος υποστήριξε ότι ο φράχτης δεν θα είναι αποτελεσματικός αν γίνει μόνο σε ένα σημείο, υπογραμμίζοντας πως «αν κλείσουμε τα σύνορα στην Βύσσα, θα μπαίνουν από τον Πόρο. Τότε δεν γίνεται τίποτα».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης τάχθηκε και υπέρ των πλωτών κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών που προτίθεται να στήσει η κυβέρνηση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «συμφωνούμε απόλυτα με κάθε θυσία, με κάθε έξοδο».

Ο ίδιος ανέφερε ότι επί 15 χρόνια προειδοποιούσε για τις επιπτώσεις της αυξημένης λαθρομετανάστευσης, υποστηρίζοντας πως οι πολιτικοί «άργησαν να πάρουν αποφάσεις», ενώ συμμερίστηκε τις δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ότι οι παράνομοι μετανάστες πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η στάση του απέναντι στο θέμα της λαθρομετανάστευσης μπορεί να χαρακτηρισθεί από κάποιους ως απάνθρωπη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης είπε: «Αφήστε τα αυτά, η νομιμότητα δεν καταργείται. Μιλάμε για λαθραία μετανάστευση. Οι δικοί μας που πήγαν στην Γερμανία, πήγαν προσκεκλημένοι και υγιείς, με χαρτιά».

Κατάσχεση 52 δεμάτων ακατέργαστης κάνναβης

Άλλα πέντε δέματα ακατέργαστης κάνναβης, βάρους 15 κιλών και 400 γραμμαρίων, συσκευασμένα σε διαφανές πλαστικό και κλεισμένα με μονωτική αυτοκόλλητη ταινία, βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης από δύναμη του Λιμενικού Σώματος, σε παρακείμενη ακτή της θαλάσσιας περιοχής «Αγίας Ευφημίας » στη Κεφαλλονιά. Σημειώνεται ότι χθες κατά μήκος της ακτογραμμής Φισκάρδου-Αγ.Σοφίας βρέθηκαν άλλα 43 δέματα κάνναβης συνολικού βάρους 144 κιλών και 420 γραμμαρίων συσκευασμένα με τον ίδιο τρόπο.

Το Σύμπαν είναι 250 φορές μεγαλύτερο


Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κάποτε είχε πει: “Τα δύο πράγματα που είναι άπειρα σε αυτόν τον κόσμο είναι το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία. Και για το πρώτο δεν είμαι και πολύ σίγουρος...”. Το σύμπαν λοιπόν μπορεί να είναι άπειρο. Μέχρι στιγμής πάντως ανακαλύψαμε ότι είναι 250 φορές μεγαλύτερο από όσο βλέπαμε!

Ο Mihran Vardanyan με την ομάδα του, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, κατάφεραν να μετρήσουν το σύμπαν που ξέρουμε, με στατιστιές αναλύσει.

Το κλειδί για να μετρήσουμε το πραγματικό μέγεθος του σύμπαντος είναι να μετρήσουμε την καμπυλότητα του.

Για να μετρηθεί κάτι τέτοιο οι αστρονόμοι έχουν σκεφτεί διάφορες μεθόδους, με πιο δημοφιλή αυτή του του ΜΙΤ, η οποία έγκειται στον εντοπισμό ενός αντικειμένου σε απόσταση του οποίου ξέρουμε το πραγματικό μέγεθος και να μετρήσουμε πόσο μέγεθος φαίνεται ότι έχει.

Αν είναι μεγαλύτερο από όσο θα έπρεπε το Σύμπαν είναι κλειστό. Αν είναι στο κανονικό μέγεθος τότε το Σύμπαν είναι επίπεδο. Αν όμως είναι μικρότερο, το Σύμπαν είναι ανοιχτό.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν ότι τα κύματα του πρώιμου Σύμπαντος έχουν παγώσει στο κοσμικό υπόβαθρο μικροκυμάτων.

Έτσι λοιπόν μπορούν να μετρήσουν τα μεγέθη αυτών των κυμάτων , χρησιμοποιώντας διαστημικά παρατηρητήρια.

Επιπλέον μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωτεινότητα των σούπερνόβα που βρίσκονται σε μακρινούς γαλαξίες.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν οι επιστήμονες εξετάζουν τα διαφορετικά δεδομένα από διαφορετικά μοντέλα. Τότε παίρνουν διαφορετικές απαντήσεις για το μέγεθος και την καμπυλότητα.

Έτσι λοιπόν, η ομάδα της Οξφόρδης χρησιμοποιήσαν το λεγόμενο μοντέλο Bayesian, το οποίο είναι πιο εξειδικευμένο.

Αυτό το μοντέλο στηρίζεται στην ερώτηση: Με βάση τα δεδομένα, πόσο πιθανό είναι το μοντέλο να είναι σωστό;
Αυτή η προσέγγιση είναι αυτόματα “προκατειλημμένη” ενάντια στα περίπλοκα μοντέλα .

Το μοντέλο αυτό λέει ότι η καμπυλότητα του Σύμπαντος περιορίζεται αυστηρά στο 0.

Με άλλα λόγια, με βάση το μοντέλο αυτό, το Σύμπαν είναι επίπεδο. Που σημαίνει ότι είναι άπειρο. Αυτό δείχνει ότι είναι 250 φορές μεγαλύτερο απ'ό,τι ο όγκος του Hubble, που είναι ανάλογος με τον όγκο του Σύμπαντος.

Όχι στα διόδια από τα μισά φορτηγά


Σε 50% ανέρχεται το ποσοστό των φορτηγών που διασχίζουν τον οδικό άξονα Πατρών-Αθήνας-Θεσσαλονίκης χωρίς να καταβάλλουν διόδια.

Στελέχη των κοινοπραξιών που έχουν αναλάβει την κατασκευή των μεγάλων οδικών έργων της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την τύχη των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς το κίνημα «Δεν πληρώνω» βρίσκει θιασώτες και ξένους οδηγούς.

Η τακτική αυτή συνεπάγεται βέβαια και σημαντική αισχροκέρδεια, δεδομένου ότι αγοράζουμε τα προϊόντα στην τελική τους τιμή, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή του κόστους μεταφοράς.

Ο εκβιασμός του Ρέππα

Επιτιθέμενος στο κίνημα «Δεν πληρώνω», ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρης Ρέππας, έκρινε ως αντικοινωνική τη συμπεριφορά τους.

Δεν δίστασε μάλιστα να προχωρήσει και σε ένα εκβιαστικό δίλημμα, επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που συνεχιστεί αυτή η στάση θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα διόδι

4 κρούσματα Η1Ν1


Τους 22 έφτασαν οι νεκροί από τη γρίπη Η1Ν1
- Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχές
- «Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης», είπε ο υφυπουργός Υγείας

Δυστυχώς από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα 22 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τον ιό Η1Ν1, ενώ πάνω από 100 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ αυτή τη στιγμή έχουμε 60 σοβαρά περιστατικά που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σε νοσοκομεία όλης της χώρας.

Στη Λαμία υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στη ΜΕΘ που αφορά σε έναν 38χρονο άνδρα, ενώ νοσηλεύονται 3 ακόμη ασθενείς, δυο άνδρες 36 και 55 ετών και μια 36χρονη με συμπτώματα γρίπης, αλλά ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από το ΠΑΣΤΕΡ. Να σημειώσουμε ότι κανένας από τους τέσσερις δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport η κατάστασή τους θεωρείται κρίσιμη, ενώ πιο "βαριά" είναι η κλινική εικόνα της 36χρονης, που ήταν έγκυος στον 8ο μήνα και οι γιατροί αναγκάστηκαν να πάρουν το παιδί με καισαρική.

«Είμαστε στην καρδιά της έξαρσης», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτή θα συνεχιστεί για λίγες ακόμη εβδομάδες,ζητώντας ωστόσο ακόμη και σε αυτό το χρονικό σημείο της κορύφωσης της γρίπης να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα του εμβολιασμού με το αντιγριπικό εμβόλιο από όλους όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

"Ξέχασε" τα ναρκωτικά στο ταξί...


Τα βρήκε ο ταξιτζής και τα παρέδωσε στην Αστυνομία...

<<Γεια σας, βρήκα αυτό στο ταξί μου και ήρθα να το παραδώσω...>>, είπε ο ταξιτζής στους αστυνομικούς.

Ο ιδιοκτήτης του ταξί από τη Λαμία, όταν πήγε χθες να σηκώσει τα πατάκια και να καθαρίσει το αυτοκίνητο βρήκε στο πάτωμα πίσω από τη θέση του συνοδηγού, μια μικρή συσκευασία, που περιείχε 6,8 γρμ. ναρκωτικών ουσιών.
Το ερώτημα, που προφανώς θα μείνει αναπάντητο, είναι εάν τα ναρκωτικά έπεσαν από τον επιβάτη κατά λάθος ή όταν πήγε να βγει από το ταξί φοβούμενος κάποιον έλεγχο προτίμησε να τα "ξεφορτωθεί"

Φυσικό αέριο στην Ελλάδα


Να παρακάμψουν τους Τούρκους μεσάζοντες και να πωλούν φυσικό αέριο απευθείας στην Ελλάδα, σχεδιάζουν οι αρμόδιες αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, Natik Aliyev, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απ' ευθείας πώληση 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως ''συμφωνήσαμε με την Τουρκία και την Ελλάδα ότι το αζέρικο αέριο θα πωλείται στην Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας".

"Νομικά ζητήματα συζητούνται αυτή τη στιγμή. Οι όγκοι θα είναι οι ίδιοι, 700 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον" πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε πότε το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει τις απ' ευθείας πωλήσεις.

Η Ελλάδα ήδη προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια μέσω της Τουρκίας αζέρικο φυσικό αέριο όγκου 0,7 δις κυβικών μέτρων ετησίως.

Φυσικό αέριο στην Ελλάδα


Να παρακάμψουν τους Τούρκους μεσάζοντες και να πωλούν φυσικό αέριο απευθείας στην Ελλάδα, σχεδιάζουν οι αρμόδιες αρχές του Αζερμπαϊτζάν.

Ο υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας του Αζερμπαϊτζάν, Natik Aliyev, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απ' ευθείας πώληση 0,7 δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα, δηλώνοντας πως ''συμφωνήσαμε με την Τουρκία και την Ελλάδα ότι το αζέρικο αέριο θα πωλείται στην Ελλάδα χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας".

"Νομικά ζητήματα συζητούνται αυτή τη στιγμή. Οι όγκοι θα είναι οι ίδιοι, 700 εκατ. κυβικά μέτρα, αλλά μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον" πρόσθεσε.

Δεν διευκρίνισε πότε το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει τις απ' ευθείας πωλήσεις.

Η Ελλάδα ήδη προμηθεύεται εδώ και δύο χρόνια μέσω της Τουρκίας αζέρικο φυσικό αέριο όγκου 0,7 δις κυβικών μέτρων ετησίως.

Σε ισχύ η απαγόρευση των 8 καταχρηστικών όρων των τραπεζών


Σε ισχύ τίθεται η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, με την οποία απαγορεύεται η χρήση οκτώ καταχρηστικών όρων από τις τράπεζες.

Η εν λόγω απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ενώ μπορεί να βρεθεί και στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Σημειώνεται ότι έχει εφαρμογή και παράγει αποτελέσματα και έναντι των τραπεζών, που δεν ήταν διάδικοι και φυσικά αφορά όλους τους καταναλωτές, οι οποίοι επωφελούνται από τις διατάξεις της, χωρίς να χρειαστεί να υποβληθούν σε καμία διαδικασία ή κόστος.

Με την έκδοσή της, όλα τα πιστωτικά ιδρύματα ή εταιρίες παροχής πιστώσεων οφείλουν άμεσα να απαλείψουν αυτούς τους καταχρηστικούς όρους και να πάψουν να κάνουν χρήση αυτών.

Ποιοί είναι οι όροι που απαγορεύονται:

1. Ο όρος που προβλέπει ότι σε περίπτωση ανάληψης μετρητών από κατάστημα ή ΑΤΜ του ίδιου πιστωτικού ιδρύματος, καταβάλλονται από τον καταναλωτή προμήθεια ή λειτουργικά έξοδα στο πιστωτικό ίδρυμα.

2. Ο όρος που προβλέπει ότι στην περίπτωση στεγαστικού δανείου που χρησιμοποιείται για κατασκευή ή ανέγερση κατοικίας, το δάνειο κατατίθεται σε δεσμευμένο λογαριασμό του οφειλέτη και ενώ η αποδέσμευση γίνεται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών, ο δανειολήπτης επιβαρύνεται με τους τόκους του δανείου, από την ημέρα που κατατίθεται το ποσόν στον δεσμευμένο λογαριασμό. Ο όρος αυτός απαγορεύεται, ανεξάρτητα αν το ποσόν που κατατίθεται στον λογαριασμό του δανειολήπτη εκτοκίζεται με τόκο κατάθεσης.

3. Ο όρος που προβλέπει ότι επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα για την κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου, που είναι πελάτης του πιστωτικού ιδρύματος.

4. Ο όρος με τον οποίο επιβάλλονται προμήθεια ή έξοδα σε κάθε κίνηση λογαριασμού ταμιευτηρίου ή τρεχούμενου αναφορικά με την ανάληψη ή κατάθεση μετρητών ή επιταγής στα ταμεία των τραπεζών, όταν οι κινήσεις υπερβαίνουν το καθορισμένο από την τράπεζα όριο.

5. Ο όρος που προβλέπει την επιβολή εξόδων αδράνειας σε καταθετικούς λογαριασμούς, που παραμένουν ακίνητοι για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που καθορίζει η τράπεζα.

6. Ο όρος που προβλέπει ότι οι λογαριασμοί με μέσο μηνιαίο υπόλοιπο μικρότερο από εκείνο που ορίζει η τράπεζα βαρύνονται με έξοδα τήρησης και παρακολούθησης των κινήσεων.

7. Ο όρος που υποχρεώνει τον καταθέτη να ειδοποιήσει αμέσως την τράπεζα, σε περίπτωση απώλειας του βιβλιαρίου καταθέσεων, και ορίζει ότι η τράπεζα δεν ευθύνεται σε περίπτωση που πραγματοποιήσει πληρωμή σε άλλο πρόσωπο, πριν λάβει την προαναφερόμενη ειδοποίηση.

8. Ο όρος που περιορίζει την ευθύνη των τραπεζών μόνο για δόλο ή για βαριά αμέλεια υπαλλήλου της, σε περίπτωση μη γνήσιας υπογραφής σε δελτία ή εντολές πληρωμής, αποκλείοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ευθύνη της για ελαφρά αμέλεια.

Η παραπάνω απόφαση του υπουργείου εντάσσεται πλέον στο νομικό οπλοστάσιο προστασίας του καταναλωτή και για μη συμμόρφωση με αυτήν προβλέπεται η επιβολή αυστηρών προστίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3587/2007.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ


Οι νόμιμοι μετανάστες δεν ψήφισαν σε καμία περιφέρεια, απάντησε το υπουργείο Εσωτερικών στον εκπρόσωπο της ΝΔ περί ενδεχομένου αμφισβήτησης του εκλογικού αποτελέσματος του «Καλλικράτη» «σε ορισμένες περιφέρειες». Αφορμή της αντιπαράθεσης αποτέλεσε η απόφαση του ΣτΕ για το δικαίωμα ψήφου των μεταναστών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιάννης Μιχελάκης διευκρίνισε ότι εφόσον κριθεί και από την Ολομέλεια το ζήτημα, δημιουργείται θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες.

«Συγκεκριμένα όπου η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι μικρότερη από τον αριθμό των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που πήραν μέρος στις εκλογές» ανέφερε.

Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του υπουργείου Εσωτερικών:

«Η Νέα Δημοκρατία αφού κατ΄επανάληψη στο παρελθόν είχε εξαγγείλει την πρόθεσή της να θεσπίσει το δικαίωμα συμμετοχής των νομίμων μεταναστών στις δημοτικές εκλογές, η ΝΔ η οποία κατηγορηματικά απέρριψε την αίτηση αντισυνταγματικότητας που υπέβαλε στη Βουλή το ΛΑΟΣ κατά τη διάρκεια ψήφισης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αυτή η ίδια ΝΔ με παροιμιώδη ανευθυνότητα εγείρει θέμα για τις εκλογές σε κάποιες περιφέρειες.

» Σε αυτή τη ΝΔ το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε είναι να την ενημερώσουμε ότι με το νόμο 3838/2010, οι νόμιμοι οικονομικοί μετανάστες δεν απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στις περιφερειακές εκλογές. Πολύ απλά δεν ψήφισαν σε 'κάποιες περιφέρειες', δεν ψήφισαν σε καμία περιφέρεια.»

Ο χαμός του χαμού ...


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των γιατρών με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου ανακοίνωσε μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του ΙΚΑ.

Συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να απευθύνονται στους 12.500 συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ.

Το μέτρο αυτό θα ισχύσει έως την εφαρμογή του Ενιαίου Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης (ΕΟΠΥΥ), αρχές Ιουνίου και θα θεσμοθετηθεί με προσθήκη στο Νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στην Υγεία.

Το ΙΚΑ, είπε ο κ. Κουτρουμάνης, θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του κατάλογο με τα ονόματα των συμβεβλημένων γιατρών που θα δεχτούν να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους του.

Όσο για την αμοιβή τους, ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος είπε ότι θα εισηγηθεί να είναι 10 με 15 ευρώ η επίσκεψη και θα πληρώνεται από το Ταμείο.

Άκαρπη η συνάντηση

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους γιατρούς, που από χθες έχουν προβεί σε κατάληψη του υπουργείου, έληξε άδοξα.

Οι γιατροί ζητούν απόσυρση του νομοσχεδίου, κάτι που ο υπουργός αρνείται, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να ζητάς από την ελληνική κοινωνία να αυτοκαταργηθεί, αυτό σημαίνει έλλειψη μετριοπάθειας».

Εκπρόσωποι των ιατρικών συλλόγων συνεδριάζουν στο ισόγειο του υπουργείου, προκειμένου να αποφασίσουν για την πορεία της κατάληψης.

Το πρωί της Πέμπτης θα έχουν συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Υγείας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιασθεί στην Ολομέλεια.

Οι κινητοποιήσεις

Οι γιατροί του ΙΚΑ συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις έως και την Παρασκευή, ενώ 24ωρη απεργία αποφάσισαν και οι γιατροί στα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά για την Πέμπτη.

Με 4ωρη στάση συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Ο ιατρικός σύλλογος Αθήνας καλεί τα μέλη του την Πέμπτη σε αποχή.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν όμως την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου με 24ωρη απεργία και οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΙΚΑ.

Χαλάει ο καιρός


Νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τετάρτης και από τα νοτιοδυτικά, όπου θα σημειωθούν καταιγίδες, πιθανώς ισχυρές κατά τη διάρκεια της νύχτας.Από αργά το απόγευμα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.

Βαθμιαία και κατά τη διάρκεια της νύχτας τα φαινόμενα αυτά θα επηρεάσουν την υπόλοιπη Πελοπόννησο (κυρίως τη νοτια), την περιοχή των Κυθήρων και πιθανώς πρόσκαιρα τη δυτική Στερεά.

Ισχυρές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου και της κεντρικής στερεάς. Οι άνεμοι στο νότιο Ιόνιο και τη θάλασσα Κυθήρων θα πνέουν νοτιοανατολικοί με ένταση 8 με 9 μποφόρ.

Την Πέμπτη αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες τις πρωινές ώρες στην ανατολική και νοτια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, τις δυτικές Κυκλάδες, βαθμιαία στην ανατολική στερεα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια (κυρίως τη νοτια), τις υπόλοιπες Κυκλάδες και την υπόλοιπη Κρήτη.

Από το απόγευμα τα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου (από τη Χίο και νοτιότερα).

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της στερεάς, της Πελοποννήσου και πρόσκαιρα της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και της ηπείρου.

Από το βραδυ παροδικές χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν και στα ορεινά της Κρήτης.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάσουν τα 8 με 9 μποφόρ.

Την Παρασκευή από τις πρωινές ώρες οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα.

Οι χιονοπτώσεις γρήγορα θα περιοριστούν στις ορεινές περιοχές της ανατολικής Στερεάς - Ευβοίας, ανατολικής Πελοποννήσου και Κρήτης.

Από το μεσημέρι βαθμιαία εξασθένηση των θυελλωδών ανεμών.

Λανθασμένη θεραπεία ακολουθούν 147 εκατομμύρια


Σύμφωνα με τα σοκαριστικά αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης κινδυνεύουν άμεσα από έμφραγμα και εγκεφαλικό.

Η νέα μελέτη, που την επεξεργάζεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει ότι οι περισσότεροι ασθενείς δεν υποβάλλονται σε θεραπεία με αντιχοληστερολαιμικά φάρμακα, ακόμα κι αν γνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα χοληστερόλης.

Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που διεξήχθη από το 1998 έως και το 2007 και σύμφωνα με τους ερευνητές, η πλειονότητα των ασθενών στις μεσαίου εισοδήματος και στις εύπορες δυτικές χώρες δεν παίρνουν στατίνες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού.

''Τα αντιχοληστερολαιμικά φάρμακα διατίθενται ευρέως, είναι πολύ αποτελεσματικά και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων, ωστόσο, η κάλυψη των ασθενών για τον έλεγχο της υψηλής χοληστερόλης παραμένει απογοητευτικά χαμηλή'', δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γκρέγκορυ Ροθ, από το Ίδρυμα Αξιολόγησης της Υγείας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα Νέα η ανάλυση βασίστηκε σε στοιχεία από 79.039 ενήλικες ενώ ως αποτελεσματική θεραπεία θεωρήθηκε εκείνη που μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης κάτω από 240 mg/dl, αν και φυσιολογικά θεωρούνται τα επίπεδα κάτω από 200 mg/dl.

Στην χώρα μας υψηλή χοληστερόλη έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια ενήλικες και από αυτούς, ο ένας στους τρεις δεν το ξέρει, ενώ ακόμα και μεταξύ όσων κάνουν θεραπεία για να την αντιμετωπίσουν, μόλις ο ένας στους δύο κατορθώνει να την ελέγξει.

Σύμφωνα με την μελέτη αυτή, το 46% των Ελλήνων και το 40% των Ελληνίδων ηλικίας άνω των 18 ετών έχουν ολική χοληστερόλη πάνω από το φυσιολογικό όριο – με τα αντίστοιχα ποσοστά στους νέους ηλικίας 30-40 ετών να είναι 36% για τους άντρες και 21% για τις γυναίκες.

Η ελληνική μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο ένας στους τρεις άνδρες και η μία στις δύο γυναίκες που γνωρίζουν ότι έχουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, δεν κάνουν καμία θεραπεία για να τα διορθώσουν.

Μία άλλη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας, είχε δείξει ότι στην Ελλάδα προσπαθούμε να ρίξουμε την χοληστερίνη με… ψωμοτύρι, κρέας και γλυκά, καθώς στην συντριπτική πλειονότητά τους οι ασθενείς αδυνατούν να κάνουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα όσπρια κύριο πιάτο της διατροφής τους.

Απίστευτο ολα τα ΜΜΜ στους δρόμους αύριο ...!


Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει αυστηρά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εισιτηριοδιαφυγής.

Ύστερα από ένα τριήμερο μεγάλης ταλαιπωρίας για το επιβατικό κοινό, αύριο όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κινηθούν κανονικά, μετά και την αναστολή της προγραμματισμένης για αύριο 24ωρης απεργίας που αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων και εφόσον δεν υπάρξει κάποια αλλαγή, η επόμενη κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί είναι την Παρασκευή, με τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ να κάνουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3:30 το απόγευμα, τα τρόλεϊ 11.00-15.00 και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο να ακινητοποιείται για 4 ώρες από τις 12 το μεσημέρι

Γιγαντιαία επιχείρηση της Αστυνομίας για τον αγώνα ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού


Σε εφαρμογή τέθηκε λίγο πριν το μεσημέρι γιγαντιαία επιχείρηση της ΕΛΑΣ, με τη συμμετοχή περίπου δύο χιλιάδων αστυνομικών, στο πλαίσιο της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού, που θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα στο γήπεδο της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη, κεκλεισμένων των θυρών.
Στην επιχείρηση συμμετέχει ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης, ενώ μεταφέρθηκαν ενισχύσεις αστυνομικών και διμοιριών των ειδικών δυνάμεων καταστολής από την Αθήνα, τη Δράμα, αλλά και άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας.
Την επιχείρηση, που θυμίζει αστυνομική κινητοποίηση ανάλογη με αυτή που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, συντονίζει προσωπικά ο υπαρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Ιωάννης Ραχωβίτσας, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο αστυνομικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες δύο ημέρες.
Λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι αστυνομικοί άρχισαν να απομακρύνουν με γερανούς σταθμευμένα οχήματα, από τη λεγόμενη «κόκκινη» ζώνη, η οποία θα σχηματιστεί σε ακτίνα περίπου 200 μέτρων από το γήπεδο της Τούμπας και να τοποθετούν τις ειδικές κορδέλες, ενώ δικυκλιστές πραγματοποιούν συνεχείς περιπολίες.
Στην επιχείρηση συμμετέχει και ελικόπτερο της ΕΛΑΣ, που πραγματοποίησε χθες το απόγευμα την πρώτη αναγνωριστική πτήση πάνω από την περιοχή της Τούμπας, όπου, σύμφωνα με το σχέδιο της αστυνομίας μετά τις 4 το απόγευμα θα αρχίσουν να κλείνουν κεντρικοί δρόμοι και να σχηματίζονται φραγμοί από λεωφορεία της αστυνομίας.
Μέχρι να αποχωρήσουν οι αποστολές θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους γύρω από το γήπεδο, θα γίνουν αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων, ενώ η είσοδος στο γήπεδο για όσους έχουν διαπιστευθεί, θα γίνεται με λίστα.
Στο μεταξύ, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από το ξενοδοχείο Hyatt, στο οποίο κατέλυσε από χθες το βράδυ η αποστολή του Ολυμπιακού, ενώ στη διάρκεια της μετακίνησης, προς και από το γήπεδο, θα συμμετέχουν δεκάδες αστυνομικοί και διμοιρίες των ειδικών δυνάμεων.

Μεταφοράς, η οποία έγινε στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου που αντιδρά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής.

Η πορεία των εργαζομένων του ΟΑΣΑ ξεκίνησε περίπου στις 12 το μεσημέρι από την Ομόνοια, κατευθύνθηκε προς το υπουργείο Οικονομίας και τη Βουλή με αποτέλεσμα να κλείνουν οι δρόμοι από όπου περνούσαν οι διαδηλωτές, εντείνοντας τα σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα που παρατηρούνταν από νωρίς το πρωί.

Οι διαδηλωτές κινήθηκαν ακολούθως προς το υπουργείο Υγείας αποκλείοντας την οδό Αριστοτέλους, για να δηλώσουν τη συμπαράσταση τους στους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς την οδό Πειραιώς και έφτασαν έξω από τηλεοπτικό σταθμό φωνάζοντας συνθήματα κατά δημοσιογράφων.

Στην Κρήτη η επιτροπή ανταγωνισμού για τις τιμές των καυσίμων


Στην Κρήτη βρέθηκαν, χθες, κλιμάκια της επιτροπής ανταγωνισμού του Υπουργείου Ανάπτυξης σε μια προσπάθεια καταγραφής της εικόνας που παρουσιάζει η αγορά καυσίμων στο νησί, όπου παρατηρούνται πολύ υψηλές τιμές, σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.

Όπως δήλωσε, σήμερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Χανίων Βαγγέλης Κώτσος ο έλεγχος «ήταν αυτεπάγγελτος από την επιτροπή κατόπιν εντολής του Υπουργείου Ανάπτυξης» και πραγματοποιήθηκε και στους 4 νομούς της Κρήτης, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για την ύπαρξη ή όχι καρτέλ.
«Παρά τα έγγραφα που πήραν μαζί τους δεν αποδεικνύεται κάτι τέτοιο και σαφώς δεν χρειάζεται έλεγχος της επιτροπής ανταγωνισμού για να καταλάβει ο κάθε ένας ότι καρτέλ στη λιανική δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Κώτσος.
Τα μέλη της επιτροπής ανταγωνισμού ζήτησαν και έκαναν έλεγχο στα πρακτικά των συνεδριάσεων της Ένωσης Βενζινοπωλών, των γενικών συνελεύσεων, αλλά και στοιχείων που έχουν καταγραφεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Παράλληλα εξέτασαν και τον πρόεδρο της Ένωσης υπό την έννοια ότι του ζήτησαν να καταθέσει την άποψη του για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά καυσίμων στο νησί.
Ο κ. Κώτσος εξέφρασε επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων που έγιναν, υποστηρίζοντας ότι εδώ και δυο χρόνια εκκρεμεί η έκδοση πορίσματος της επιτροπής ανταγωνισμού που αφορά την διερεύνηση των αιτίων για τις υψηλές τιμές των καυσίμων στο νησί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εξ αιτίας των υψηλών τιμών έχει πέσει κατακόρυφα η κατανάλωση, η μεγάλη πλειοψηφία των οδηγών δεν φουλάρει πλέον το ρεζερβουάρ και πολλά πρατήρια που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδά τους κλείνουν.
Οι πρατηριούχοι στα Χανιά προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις και μια από τις σκέψεις που υπάρχει είναι η πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Χανίων με μοναδικό αίτημα την μείωση των τιμών στα καύσιμα.

2 εκ. άνθρωποι έμειναν άστεγοι στις Φιλιππίνες


Πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι στις Φιλιππίνες έμειναν άστεγοι από τις σφοδρές βροχοπτώσεις που διαρκούν πάνω από ένα μήνα κι έχουν προκαλέσει πλημμύρες και κατολισθήσεις, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος σήμερα.

Ο Μπενίτο Ράμος, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας, δήλωσε ότι 75 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία, που άρχισε στα τέλη Δεκεμβρίου.

Μεταξύ των πιο πρόσφατων θυμάτων ήταν τέσσερις άνθρωποι οι οποίοι πνίγηκαν στις νότιες επαρχίες Σουριγκάο δελ Σουρ και Αγουσάν δελ Νόρτε, όπου μεγάλες εκτάσεις παραμένουν πλημμυρισμένες.

Ο Ράμος είπε ότι οι ζημιές σε υποδομές, καλλιεργούμενες εκτάσεις και ιδιωτικές ιδιοκτησίες εκτιμάται πως έχουν ανέλθει στα 2,05 δις πέσος (46,59 εκατ. δολάρια, περίπου 33,9 εκατ. ευρώ).

Ο Γκρασιάνο Γιουμούλ, υφυπουργός Επιστήμης και Τεχνολογίας, είπε ότι οι βροχοπτώσεις εξακολουθούν να πλήττουν τις ανατολικές και νότιες Φιλιππίνες και "η υποχώρηση των πλημμυρών δεν αναμένεται να συμβεί σήμερα".

"Πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις στις νότιες επαρχίες Αγουσάν και Σουριγάο", είπε.

Η υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας Κορασόν Σολίμαν είπε ότι κυβερνητικές υπηρεσίες και μη κυβερνητικές οργανώσεις αρωγής συνεργάζονται για να παράσχουν βοήθεια στους πληγέντες.

Νέο πακέτο για την τόνωση του χιονοδρομικού τουρισμού


Με στόχο την τόνωση του χιονοδρομικού τουρισμού στην Ελλάδα, οι επιχειρηματίες του τουρισμού στα Καλάβρυτα συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα ξεχωριστό ταξιδιωτικό πακέτο που φέρει την επωνυμία "Αll inclusive ski Kalavrita". Το συγκεκριμένο πακέτο, όπως τονίζεται, πωλείται on-line μέσα από την ιστοσελίδα του Χιονοδρομικού και περιλαμβάνει το ski pass, τη διαμονή, ένα γεύμα και την ενοικίαση του εξοπλισμού σκι ή snowboard σε τιμές από 50 ευρώ το άτομο και ισχύει τις καθημερινές για όλη τη χιονοδρομική περίοδο 2010-2011.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε με μια ανοικτή πρόσκληση για συζήτηση που απέστειλε το χιονοδρομικό κέντρο ζητώντας την συμμετοχή των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται με υπηρεσίες φιλοξενίας, εστίασης και χιονοδρομίας στα Καλάβρυτα και την γύρω περιοχή. Πράγματι, η σχετική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χιονοδρομικού Κέντρου κύριος Ευθύμιος Βαζαίος ανέφερε ότι "το πακέτο all inclusive ski στα Καλάβρυτα είναι η απάντηση των επιχειρηματιών τουρισμού των Καλαβρύτων στην κρίση. Συνδυάζοντας εξαιρετικές υπηρεσίες με πολύ ανταγωνιστικές τιμές τα Καλάβρυτα επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα τουριστικό ρεύμα εκτός των ημερών αιχμής, ευνοώντας αποδράσεις τις καθημερινές σε ένα χειμερινό θέρετρο που είναι σε ευνοϊκή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Το πρωτότυπο του εγχειρήματος των Καλαβρυτινών επιχειρηματιών είναι ότι συνένωσαν τις δυνάμεις τους, πετυχαίνοντας ένα πολύ ανταγωνιστικό πακέτο, σαν μια αισιόδοξη απάντηση στο κλίμα της εποχής, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν στην Υεμένη


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Υεμένης χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, περιλαμβανόμενης της δέσμευσής του να μην παρατείνει την προεδρική του θητεία, διευκρίνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα θα πραγματοποιηθεί.

"Θεωρούμε ότι αυτή πρωτοβουλία είναι θετική και περιμένουμε τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα. Όσο για την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση, το σχέδιο ισχύει και θα πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαάντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος Islah.

"Πρόκειται για ένα ειρηνικό αγώνα μέσω του οποίου ο λαός μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να εκφράσει τις επιθυμίες του", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία μετά τη λήξη της το 2013, θέτοντας τέρμα στην τριακονταετή εξουσία του.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν του τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Υεμένης δεσμεύθηκε επίσης ότι δεν θα διαβιβάσει τα ηνία της χώρας στον γιο του.

"Δεν θα υπάρξει παράταση (της προεδρικής θητείας), ούτε κληρονομικό δικαίωμα, ούτε επανεκκίνηση του ρολογιού", ανακοίνωσε ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ενώπιον του κοινοβουλίου πριν από την προγραμματισμένη για αύριο μεγάλη διαδήλωση στη Σαναά στο πλαίσιο της Ημέρας της Οργής στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε επίσης την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 27 Απριλίου και η διεξαγωγή των οποίων έχει αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση εξαιτίας της απουσίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

"Τάσσομαι εναντίον της ισόβιας θητείας και κατά της κληροδότησής της", είπε.

Το κοινοβούλιο της Υεμένης επρόκειτο να συζητήσει την 1η Μαρτίου τροπολογία για την αναθεώρηση του συντάγματος, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κονγκρέσου, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μία ισόβια προεδρική θητεία.

Η αντιπολίτευση υποψιαζόταν επίσης ότι ο πρόεδρος είχε την πρόθεση να μεταβιβάσει την εξουσία στον μεγαλύτερο γιο του Αχμεντ, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της προεδρικής φρουράς.

Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κάλεσε τους διαδηλωτές "να παγώσουν τις διαδηλώσεις" και να επαναλάβουν τον διάλογο με το κυβερνών κόμμα, ο οποίος διεκόπη μετά την απόφαση των αρχών για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 27 Απριλίου.

Αντλώντας έμπνευση από την Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη στη Σαναά έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου.

Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ζήτησε επίσης τον σχηματισμό "κυβέρνησης εθνικής νεότητας".

Ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην εξουσία από το 1978. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1999 με άμεση και καθολική ψηφοφορία για θητεία επτά ετών. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά το 2006 για θητεία που λήγει το 2013.

"Δεν θέλω να φανώ αλαζών και θέλω να προχωρήσω σε υποχωρήσεις, τη μία μετά την άλλη, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Υεμένης ενώπιον του κοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, ανάμεσά τους και η αύξηση των μισθών, η δημιουργία ενός ταμείου για την απασχόληση των κατόχων πανεπιστημιακού διπλώματος και η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε πεντακόσιες χιλιάδες άτομα, καθώς και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες αραβικές χώρες και η μόνη δημοκρατία της αραβικής χερσονήσου.

Εκτός από την κοινωνική αναταραχή, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει να αντιμετωπίσει ένα αυτονομιστικό κίνημα στο Νότο, πρώην ανεξάρτητο κράτος, μία σιιτική εξέγερση στο Βορρά και στη δραστηριοποίηση του δικτύου της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Ο Ελ Μπαραντέι κατηγορεί την κυβέρνηση για "τακτικές εκφοβισμού"


Ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι κατηγόρησε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για "τακτικές εκφοβισμού" μετά τις συγκρούσεις στο Κάιρο ανάμεσα σε αντιπάλους και υποστηρικτές του Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.

"Ανησυχώ εξαιρετικά, αυτό είναι άλλο ένα σύμπτωμα ή άλλη μια ένδειξη ενός εγκληματικού καθεστώτος που χρησιμοποιεί εγκληματικές πράξεις", δήλωσε ο Ελ Μπαραντέι στο ραδιοσταθμό του BBC όταν ρωτήθηκε για τις συγκρούσεις. "Ο φόβος μου είναι μήπως υπάρξει λουτρό αίματος", πρόσθεσε αποκαλώντας τους διαδηλωτές υπέρ του Μουμπάρακ "μια ομάδα από φονιάδες".

Πάντως το αιγυπτιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνήθηκε σήμερα τις κατηγορίες των αντικυβερνητικών διαδηλωτών ότι αστυνομικοί με πολιτικά συμμετέχουν στις διαδηλώσεις κατά τις οποίες σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στο μεταξύ, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, η κύρια δύναμη της αντιπολιτευσης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσαν σήμερα ότι αρνούνται να παραμείνει ο Μουμπάρακ αρχηγός του κράτους ως το τέλος της θητείας του το Σεπτέμβριο.

"Ο λαός αρνείται όλα τα μερικά μέτρα που προτάθηκαν χθες από το καθεστώς και δεν δέχεται άλλη εναλλακτική επιλογή από την αποχώρηση (του Μουμπάρακ)", αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Συναγερμός στην αντιτρομοκρατική


Παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη στο υπουργείο Δικαιοσύνης από κλιμάκιο πυροτεχνουργών του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών.
Συναγερμός έχει σημάνει στην αντιτρομοκρατική, μετά την εξουδετέρωση παγιδευμένου φακέλου, την Τετάρτη, στις 13.35, στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο παγιδευμένος φάκελος με αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό είχε ως παραλήπτη το γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη και ως αποστολέα την ανεξάρτητη πρωτοβουλία ασκούμενων δικηγόρων.

Από τον έλεγχο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών, προέκυψε ότι πρόκειται για αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό χαμηλής ισχύος, ο οποίος ήταν τοποθετημένος μέσα σε φάκελο Α4 και εξετάζεται στα εργαστήρια της αστυνομίας, εάν έχει την ίδια συνδεσμολογία με τους 14 παγιδευμένους φακέλους που είχαν σταλεί σε πρεσβείες στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2010, και την ευθύνη είχε αναλάβει η τρομοκρατική οργάνωση "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς".

Η αστυνομία βρίσκεται σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο να έχουν αποσταλεί σε άλλα υπουργεία ή οργανισμούς, αντίστοιχοι φάκελοι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί κάτι τέτοιο.

Τα μέλη της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), με αφορμή την σημερινή ελεγχόμενη έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Δικαιοσύνης, εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στον υπουργό Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδη, αλλά και την αλληλεγγύη τους, στους εργαζόμενους του Υπουργείου και καταδικάζουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο επιθέσεις και πρακτικές τυφλής βίας.

Απογοήτευση στο χώρο της οικοδομής


Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής «βλέπουν» δυσοίωνο το μέλλον τους. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε συναφή επαγγέλματα, εκτιμούν πως έχουν μόλις ένα μήνα περιθώριο ζωής, με βάση το ανεκτέλεστο έργο τους.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν μέσω της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), η εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, που έδωσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 405 επιχειρήσεων-μελών του ΒΕΘ και σε 300 νοικοκυριά, το χρονικό διάστημα 25-27 Ιανουαρίου με θέμα «Οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις-μέλη του ΒΕΘ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο της οικοδομής».

Συνεχής η μείωση τζίρου

Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις του χώρου κατέγραψαν το 2010 πτώση του τζίρου τους, ενώ το 72% των ερωτηθέντων, «βλέπει» περαιτέρω συρρίκνωσή του φέτος. Μάλιστα, οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες, στην προσπάθειά τους να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών, κατά μέσο όρο 21,5%.

Τη σημαντικότερη συρρίκνωση τζίρου (84,6%) καταγράφουν οι εταιρείες μετάλλου, ενώ οι κατασκευαστές ανέφεραν μείωση πωλήσεων 78,7%. Μόλις το 7,7% των εταιρειών μετάλλου και το 5% των κατασκευαστικών ανέφερε αύξηση τζίρου.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στο 2011, το 72% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι περιμένει περαιτέρω μείωση τζίρου, 22% ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή και μόλις το 6% προσβλέπει σε άνοδο του κύκλου εργασιών του.

Σχετικά με την αγορά εργασίας, το 59% των επιχειρήσεων δήλωσε πως φέτος προτίθεται να διατηρήσει το προσωπικό του. Πλην όμως, το 36% μίλησε για απολύσεις και μόλις ένα 5% ανέφερε ότι ενδεχομένως να προβεί σε προσλήψεις. Τις λιγότερες προσλήψεις δρομολογούν οι επιχειρήσεις μετάλλου (2,2%). Ακυρώσεις εργασιών, το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, ανέφεραν επτά στις δέκα επιχειρήσεις.

Μόνον… ένας μήνας ζωής
Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις, εξάλλου, θεωρούν πως -βάσει του ανεκτέλεστου έργου τους- το μέλλον τους είναι δυσοίωνο και εκτιμούν ότι η βιωσιμότητά τους εξασφαλίζεται μόλις για ένα μήνα. Ποσοστό 16,5% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι το ανεκτέλεστο έργο μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους για τέσσερις με οκτώ μήνες και μόλις το 7,7% εκτιμά ότι οι υπάρχουσες παραγγελίες θα μπορέσουν να κρατήσουν «ζωντανές» τις επιχειρήσεις τους για το 2011. Πέντε στους δέκα εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες οι τιμές των οικοδομικών υλικών θα εμφανίσουν αύξηση, ενώ τέσσερις από αυτούς θεωρούν ότι δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή.

Αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον», ποσοστό 85% των ερωτηθέντων θεωρεί ανεπαρκή τα κίνητρα που δίδονται για την ανακατασκευή κτιρίων. Ποσοστό 59,2% δήλωσε ότι θα πρέπει να γίνει μεταφορά από τον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ του 23% στο χαμηλό του 13% και το 50% διατύπωσε την επιθυμία να ανοίξουν οι κάνουλες της δανειοδότησης.

Το 27,7% απάντησε ότι θα πρέπει να τρέξουν νέα επιδοτούμενα προγράμματα, το 21,8% να μην αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες, το 11,2% να καταργηθεί το πόθεν έσχες για την 1η κατοικία και το 6,8% να επεκταθεί η κατάργηση του πόθεν έσχες και για τη δεύτερη κατοικία, τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Οι καταναλωτές… δεν αγοράζουν

Σε ό,τι αφορά στους καταναλωτές, το 77% των ερωτηθέντων δήλωσε μεν ότι η τρέχουσα οικονομική συγκυρία ευνοεί τα παζάρια και τη διαπραγμάτευση τιμών, ωστόσο σχεδόν εννέα στους δέκα (84,9%) από αυτούς, απάντησαν πως δεν πρόκειται να αγοράσουν, να ανακαινίσουν ή να χτίσουν κατοικία μέσα στο 2011. Μόλις το 4,1% απάντησε ότι θα προχωρήσει σε αγορά ακινήτου και το 11% ότι θα το ανακαινίσει.

Σε μειώσεις τιμών -τόσο αγοράς, όσο και μίσθωσης- μέσα στο 2010 αναφέρθηκε το 68%, ενώ το 24% δεν παρατήρησε να εμφανίζεται κάποια διαφοροποίηση τιμών. Μάλιστα, το 8% είδε ακόμη και αύξηση τιμών. Πάντως, εννέα στους δέκα (91%), απάντησαν πως ο τραπεζικός δανεισμός για αγορά κατοικίας, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έγινε δυσκολότερος

Με έξι σφαίρες προσπάθησε να σκοτώσει, το παιδί-θαύμα

Με έξι σφαίρες προσπάθησε να σκοτώσει την Προμηθέα, το παιδί-θαύμα της Βόρειας Αμερικής, ο Θωμάς Κύρος, αλλά μπήκε στη μέση η μητέρα της Γεωργία που τώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ουσιαστικά είναι κατά το ήμισυ νεκρή από σφαίρες στην κοιλιά και στο λαιμό και οι ελπίδες της να ζήσει δυστυχώς είναι λίγες.
Η Προμηθέα ειδοποίησε την αστυνομία. Ο Κύρος απείλησε και τους αστυνομικούς με αποτέλεσμα να τον πυροβολήσουν και να τον σκοτώσουν επί τόπου.
Η Προμηθέα είχε γίνει γνωστή στο κοινό όταν… πριν από μερικά χρόνια,
σαν σήμερα, στην Γιορτή των Τριών Ιεραρχών, πρόβαλε το ελληνικό πνεύμα και κατηγόρησε την ορθοδοξία για την με κάθε τρόπο καταστροφή του ελληνικού πολιτισμού. Μπορεί να μη συμφωνείτε με όλες τις ιδέες της, αλλά ότι έχει ελληνικό πνεύμα πολύ περισσότερο από τους πιο πολλούς από μας είναι σίγουρο.
Παράλληλα είναι το παιδί θαύμα της Αμερικής: αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο όταν οι συμμαθητές της μόλις τελείωναν το δημοτικό.
Δεν ήταν εύκολη η ζωή της. Η μητέρα της Γεωργία, που τώρα βρίσκεται σε κώμα, χρειάστηκε να καθαρίσει χιλιάδες σκάλες, τουαλέτες και άλλους χώρους για να σπουδάσει η κόρη της. Κατά καιρούς είχαν σα σπίτι ένα μικρό φορτηγό.
Η «πτώση» ήρθε όταν η Προμηθέα αποφάσισε να πει το λόγο της στη γιορτή των Τριών Ιεραρχών. Από τότε έγιναν 3 απόπειρες κατά της ζωής της οικογένειάς της – η τελευταία δυστυχώς με «επιτυχία».
Για μια από τις προηγούμενες απόπειρες η Προμηθέα γράφει:

«Πολυαγαπημένοι μου Έλληνες,

Πολλοί, πολλοί από εσάς, φτωχοί Έλληνες, σηκώσατε στους ώμους σας τα πάθη μας, όταν εγώ και η μητέρα μου είχαμε το τροχαίο ατύχημα. Μας βοηθήσατε να ξεπεράσουμε την πιο σκοτεινή περίοδο στην ζωή μας. Η μητέρα μου, δυναμώνει χάρη σε εσάς Έλληνες της Πατρίδας, εσάς όλους, δηλαδή, που συνδράματε με τόση αγάπη τότε, όταν την γύρευε ο θάνατος του Σκότους, και εσείς πανέμορφοι Έλληνες, την περιτυλίξατε στο φως της ψυχής σας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ούτε έναν από εσάς.

Πυρά Πεταλωτή κατά της ΝΔ


Τιμή για τη χώρα που αποδεικνύει ταυτόχρονα τη θέση που έχει κατακτήσει η χώρα και την ανόρθωση της αξιοπιστίας της, χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής την υπερψήφιση χτες στην Οικονομική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης της ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ 'Αννυς Ποδηματά για τα καινοτόμα μέσα χρηματοδότησης σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο,όπως είναι το ευρωομόλογο και οι φόροι επί του άνθρακα και των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, προτάσεις για τις οποίες πρωτοστάτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, εξαπέλυσε πυρά κατά της ΝΔ, καθώς η ευρωβουλευτής της Ρόδη Κράτσα, καταψήφισε την πρόταση για το φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών με αποτέλεσμα να μην υιοθετηθεί η εν λόγω πρόταση για μια ψήφο. "Εμείς είμαστε αυτοί που θέτουμε ζητήματα ως χώρα, που αγωνιζόμαστε να αλλάξουμε μηχανισμούς διεθνώς αγορών που δρουν ανεξέλεγκτα", τόνισε ο κ. Πεταλωτής και σημείωσε ότι "τίποτα δεν μας χαρίστηκε, αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε καθημερινά στο εξωτερικό για το συμφέρον της χώρας".

"Δυστυχώς όμως την ίδια στιγμή που εμείς δίνουμε τις μάχες με ορατή επιτυχία και ενώ ακόμη και οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτρες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ψήφισαν υπέρ του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αυτόν ακριβώς καταψήφισε η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ρόδη Κράτσα", ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ότι η ευρωοβουλευτής "ψήφισε ενάντια σε έναν φόρο που επιβάλλεται σε τρραπεζικούς κολοσσούς και σε τεράστια χρηματοπιστωτικά συστήματα".

Υπογράμμισε δε ότι "αποδεικνύεται περίτρανα με αυτή την επιλογή ποιες είναι και οι επιλογές της ΝΔ η οποία επιλέγει να μην τεθεί αντίστοιχος φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε να ελέγχονται και οι αγορές, κάτι που είναι εις βάρος του απλού και αδύναμου Έλληνα και Ευρωπαίου πολίτη".

"Αυτή είναι η διαφορά η δική μας και σε τέτοιες στιγμές αποδεικνύεται ποια επιλογή κάνει το κάθε κόμμα", τόνισε.

Ακόμη σημείωσε ότι "είναι φανερό πλέον ότι η λεγόμενη αντιμνημονιακή πολιτική της ΝΔ, οι 'ευαγγελιστές' της ανάπτυξης στα λόγια, καταψηφίζουν το φόρο αυτόν που πρόκειται να διατεθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς στα κράτη" και υποστήριξε ότι "είναι φανερό στους Έλληνες πολίτες για ποιους ενδιαφέρεται η ΝΔ, καταψηφίζοντας αυτόν τον φόρο".

"'Αλλους παριστάνουν μέσα και άλλοι αποδεικνύονται δυστυχώς έξω", συμπλήρωσε.

Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση αυτή της κ. Κράτσα, δεδομένου ότι υπήρξε "λόμπινγκ" στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από την ελληνική πλευρά, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η κ. Ποδηματά μίλησε με την επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Μ. Γιαννάκου "και γι' αυτό ήταν μια τεράστια και δυσάρεστη έκπληξη και για τους ευρωοβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και για τη χώρα μας ότι η ΝΔ με την ευρωβουλευτή της κ. Κράτσα ψήφισε ενάντια στην επιβολή αυτών των φόρων και ενάντια στο ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ.

"Είναι επιβεβλημένο να εξηγήσει η ΝΔ στον ελληνικό λαό γι΄ αυτή την σαφώς συνειδητή της επιλογή υπέρ των τραπεζικών διεθνών κολοσσών και αγορών", σημείωσε.

Σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αν και το θέμα της Συνόδου είναι τα ενεργειακά, στο γεύμα θα υπάρχει και μια συζήτηση για τα οικονομικά και πως οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές.

Σημείωσε δε ότι εκείνο με το οποίο προσέρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ακριβώς τα δεδομένα που υπάρχουν για την ελληνική οικονομία πλέον, την πορεία της, την υλοποίηση των στόχων που έχει βάλει η κυβέρνηση και τους οποίους επιτυγχάνει και πολλές φορές ξεπερνάει.

Πρόσθεσε ακόμη ότι υπάρχει η συζήτηση για την επιμήκυνση και για ένα "συνολικότερο πακέτο σε ευρωπαϊκή διάσταση πλέον που έχει άμεση σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση".

Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, ότι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο της 25ης Μαρτίου.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "δεν μιλάμε για νέα βάρη" και επεσήμανε ότι αυτό που έχει να κάνει η κυβέρνηση είναι οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που κάνει και οι οποίες δεν είναι επιβολή της τρόικας ή "κάποιας ανώτερης δύναμης".

"Έχουμε πάρει αποφάσεις που πολλές φορές είναι επώδυνες για τον απλό πολίτη, τώρα δεν μιλάμε για τέτοιες αποφάσεις. Γι' αυτό είπε ο κ. Παπανωνσταντίνου ότι έχει εξαντληθεί το περιθώριο να υπάρξουν νέα βάρη και γι' αυτό δεν θα υπάρχουν", τόνισε.

Πιέσεις στην Κροατία για τα εγκλήματα πολέμου


Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να ασκήσει πιέσεις στην Κροατία, ώστε να αποκαταστήσει λάθη στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις της οργάνωσης, όταν αποφασίζει το κλείσιμο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, δήλωσε η διευθύντρια προγράμματος της ΜΚΟ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Νίκολα Ντάκγουορθ.

"Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να έχουν πλήρη ενημέρωση, όταν λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, για παράδειγμα του κεφαλαίου 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, για το οποίο ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν υπόψη τις συστάσεις μας, όταν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις", είπε η κ. Ντάκγουορθ, η οποία επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, αρμόδιων για τις ενταξικές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Πίσω από ένα τείχος σιωπής: Δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Κροατία», η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

"Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθαμε εδώ για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να αρθούν οι ανεπάρκειες στην κροατική δικαιοσύνη όσον αφορά τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου", σημείωσε.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Κροατία να επιταχύνει τις διώξεις δραστών εγκλημάτων πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι οι κροατικές αρχές απέτυχαν να ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων, παρ΄ότι υπάρχουν έγγραφα που τους ενοχοποιούν.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας ανέφερε ότι η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει χωρίς εξακρίβωση ή έρευνα ότι, καταγγελίες σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν έχουν ερευνηθεί.

Στην απάντηση (19 σελίδων), το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει από τις δικαστικές αρχές για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου στην Κροατία και απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παραλείψεων στον τομέα αυτό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας απορρίπτει ως αναληθείς τις θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας ακολούθησε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κροατικών ενόπλων δυνάμεων και των ενόπλων δυνάμεων των Σέρβων της Κροατίας, τους οποίους βοηθούσε ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA).

Είναι απολύτως «απίστευτος», «αναληθής» και «αυθαίρετος» ο ισχυρός της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η Κροατία, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προκάλεσε ένοπλη σύγκρουση και ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων, από το 1990 έως το 1995, και οι δύο πλευρές διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας, το οποίο τονίζει ότι με τον ισχυρισμό αυτό εξισώνεται η ευθύνη.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Νατάσα Μπάτλερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά την έκθεση της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης και ότι θα καταθέσει την άποψή της για το θέμα στην έκθεση αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για το κλείσιμο του διαπραγματευτικού κεφαλαίου "Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα", η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.