Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στο τούνελ της ύφεσης ως το 2015 η Ελλάδα


Κάθε άλλο παρά ελπιδοφόρες για την Ελλάδα μπορούν να χαρακτηριστούν οι προβλέψεις της Citigroup σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας, καθώς εκτιμάται ότι η συρρίκνωσή της θα συνεχιστεί ως το 2015. Συγκεκριμένα, η Citigroup προβλέπει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 5,6% φέτος, κατά 4,9% το 2012 και κατά 3,1% το 2013, ενώ το 2014 η ύφεση θα είναι της τάξης του 1,7% και το 2015 στο 0,4%. Παράλληλα, ο χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 164% του ΑΕΠ το 2011, στο 142% το 2012, στο 151% το 2013, στο 156% το 2014 και στο 157% το 2015. Την ίδια στιγμή, το έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 12,6% του ΑΕΠ φέτος, στο 10,4% το 2012, στο 5,9% το 2013, στο 3,4% το 2014 και στο 0,8% το 2015.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το νέο πακέτο λιτότητας σε συνδυασμό με το νέο PSI που προβλέπει «κούρεμα» 50% δεν είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ακόμη κι αν το «κούρεμα» φθάσει στο 70%, αφού το χρέος προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα συνεχίσει να ξεπερνά το 120%, έστω κι αν η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αγγίξει το 100%, ενώ υπογραμμίζεται ότι το σχέδιο αυτό στηρίζεται σε ιδιαίτερα αισιόδοξες προβλέψεις σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Η Citigroup εκτιμά ότι η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει σταθεροποιηθεί με το διορισμό της νέας τεχνοκρατικής κυβέρνησης, ωστόσο η αβεβαιότητα παραμένει, κι έτσι οι πιθανότητες να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ έχουν αυξηθεί, ενώ εκτιμά ότι θα υπάρξει και νέα αναδιάρθρωση χρέους.

Παράνομα κυκλώματα σε εστίες φοιτητών


Καταφύγιο στις φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου, καθώς και σε εστίες της υπόλοιπης χώρας, έχουν βρει εξωπανεπιστημιακά άτομα, τα οποία έχουν κάνει κατάληψη σε δωμάτια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρούνταν σχεδόν σε καθημερινή βάση κλοπές, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος.

 Αποκορύφωμα της παραβατικότητας από πρόσωπα που μένουν εντός της φοιτητικής εστίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ήταν το περιστατικό της Παρασκευής, όταν δύο από αυτούς επιχείρησαν να παραβιάσουν ένα δωμάτιο, έγιναν αντιληπτοί από φοιτητή, ο οποίος είχε πέσει παλαιότερα θύμα κλοπής, τους κυνήγησε και ένας από τους δύο επίδοξους ληστές πυροβόλησε εναντίον του.

Φοιτητές και εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι τα ίδια άτομα επέστρεψαν και πάλι και θέλοντας προφανώς να σβήσουν τα ίχνη τους, έβαλαν φωτιά σε δωμάτιο στο οποίο διέμενε ο ένας με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς.

Η φωτιά επεκτάθηκε και στο διπλανό δωμάτιο, ενώ χάρη στην έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, η πυρκαγιά δεν προχώρησε στο υπόλοιπο κτίριο.

Οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι έχουν υποδείξει επανειλημμένα άτομα που διαμένουν παράνομα στις εστίες, αλλά δεν έχουν γίνει αποφασιστικές κινήσεις από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας, που έχει την αρμοδιότητα για τις εστίες.

Ο πρύτανης του ΕΜΠ, Σ. Σιμόπουλος, αναφερόμενος στην επικείμενη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας προς τα ΑΕΙ, δήλωσε: «Αρνούμεθα να παραλάβουμε τις εστίες κάτω από αυτές τις συνθήκες που επικρατούν».


Αυξάνονται οι αγορές μέσω διαδικτύου


Αύξηση 30% σε σχέση με το 2010 σημείωσαν οι συνολικές διαδικτυακές (online) αγορές για προϊόντα και υπηρεσίες των Ελλήνων καταναλωτών, οι οποίες διαμορφώθηκαν το 2011 στα 1,7 δισ. ευρώ.

  Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την ετήσια έρευνα του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την καταγραφή της συνολικής αγοράς B-C ηλεκτρονικού εμπορίου και τη συμπεριφορά των Ελλήνων online καταναλωτών.

  Σύμφωνα με την έρευνα 1,5 εκατ. Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν κατά μέσο όρο 15 φορές ετησίως από το Ίντερνετ, ξοδεύοντας συνολικά περί τα 1.150 ευρώ εκ των οποίων τα 2/3 κατευθύνονται σε ελληνικούς διαδικτυακούς τόπους (sites).

Η ποικιλία και η πυκνότητα των διαδικτυακών (online) αγορών το 2011 αυξήθηκε σημαντικά ενώ τα best-sellers παραμένουν οι H/Y, ηλεκτρονικά είδη, εισιτήρια ταξιδιών, κρατήσεις ξενοδοχείων, είδη σπιτιού και βιβλία.

Παρ' όλα αυτά οι κατηγορίες που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση το 2011 ήταν το έτοιμο φαγητό, καλλυντικά - προσωπική φροντίδα, κοσμήματα - ωρολόγια, προϊόντα σούπερ μάρκετ.

Υπάρχει επίσης σημαντική αύξηση χρήσης και αγορών από τους διαδικτυακούς τόπους (sites) ημερησίων προσφορών που για το πρώτο εξάμηνο του 2011 εκπροσώπησαν πλέον το 20% των συνολικών online αγορών.

Ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της στρατιωτικής θητείας


Αύξηση της στρατιωτικής θητείας, προανήγγειλε, εμμέσως πλην σαφώς, ο υφυπουργός Άμυνας Κ. Σπηλιόπουλος.

«Η μεγάλη μείωση της θητείας στο Στρατό έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το να αυξηθεί η θητεία, νομίζω ότι είναι ένα στοιχείο που πρέπει να το δουν με ειλικρίνεια όλες οι πολιτικές δυνάμεις και πιστεύω ότι θα τεθεί σύντομα στο τραπέζι», ανέφερε ο κ. Σπηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Βήμα».

Υποστήριξε επίσης ότι η χωρίς σχεδιασμό μείωση της θητείας και ο περιορισμός προσλήψεων 5ετούς θητείας οπλιτών, καθώς δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια, προκαλούν προβλήματα, ενώ σημείωσε πως σε όλους τους στρατούς στον κόσμο υπάρχουν έφεδροι.

«Χρειάζονται και οι έφεδροι οπλίτες. Είναι αναντικατάστατο στοιχείο του Στρατού. Και πρέπει να το δούμε με ειλικρίνεια και να πάρουμε με σοβαρότητα τις πρέπουσες αποφάσεις, οι οποίες θα διατηρηθούν και στο χρόνο και δεν θα αλλάζουν με βάση τις κομματικές βλέψεις και τους σχεδιασμούς κάθε κόμματος ή της κάθε κυβέρνησης», υπογράμμισε.

Εργασιακά ανασφαλές το 63% των Ελλήνων


Το 63% των Ελλήνων, οι οποίοι απασχολούνται σήμερα, ανησυχούν ότι τους επόμενους μήνες μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το ποσοστό αυτό είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε., μετά την Ισπανία (όπου το 72% εκφράζει την ανασφάλεια του για το εργασιακό του μέλλον) ενώ υψηλό ποσοστό παρατηρείται και στη Λιθουανία (61%). Στο σύνολο της Ε.Ε. των «27», τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει το 35% των εργαζόμενων.

Ενδεικτικό της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά και των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρουσιάζονται για την ανάληψη ιδιωτικών πρωτοβουλιών είναι ότι, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 76% των Ελλήνων και το 70% των πολιτών στην ΕΕ αποκλείουν το ενδεχόμενο να «αρχίσουν δική τους επιχείρηση αν χάσουν τη δουλειά τους».



Παράλληλα, το 71% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην ΕΕ θεωρούν ότι «οι συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να γίνουν πιο ευέλικτες για να ενισχύσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας», ενώ το 65% των συμπολιτών μας και το 34% των υπολοίπων ευρωπαίων εκτιμούν ότι στη χώρα τους «πολλοί άνθρωποι βγαίνουν πολύ νωρίς στη σύνταξη».

Εξάλλου, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 54% των Ελλήνων και το 52% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην πολιτική απασχόλησης στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στη βοήθεια που δίνεται σε άτομα να βρουν δουλειά, ενώ το 49% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ υποστηρίζουν ότι η ΕΕ έχει θετική επίδραση στην κοινωνική πολιτική στη χώρα τους, όπως για παράδειγμα στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.


Εορταστικό ωράριο στα καταστήματα



Στο εορταστικό ωράριο, το οποίο θα ισχύσει φέτος από τις 15 Δεκεμβρίου, και στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα προσδοκούν οι έμποροι της Αθήνας προκειμένου να αυξήσουν τις πωλήσεις και τον τζίρο τους. Βάσει του ωραρίου, τις καθημερινές από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου έως και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα λειτουργούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, τα Σάββατα 17 Δεκεμβρίου, 24 Δεκεμβρίου και 31 Δεκεμβρίου τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 9 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα. Κλειστά θα μείνουν τα εμπορικά καταστήματα την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, τη Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου, την Κυριακή 1 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου (λόγω της απασχόλησης των εργαζομένων την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου). Από την Τρίτη 3 Ιανουαρίου θα επανέλθει το κανονικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Αττική.

Ανήλικοι ζητιάνευαν παριστάνοντας τους κωφάλαλους


Για απάτη κατά συναυτουργία κατηγορούνται τέσσερις ανήλικοι, που συνελήφθησαν για επαιτεία στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, τέσσερα παιδιά από τη Ρουμανία, ηλικίας 9, 13, 14 και 16 ετών, το τελευταίο πενθήμερο, παρίσταναν τους κωφάλαλους στην είσοδο του σταθμού του μετρό στο Σύνταγμα, επιδεικνύοντας έγγραφα με την ένδειξη "Σύλλογος Κωφαλάλων", και χρησιμοποιώντας δήθεν τη νοηματική μέθοδο εξαπατούσαν τους διερχόμενους πολίτες, από τους οποίους λάμβαναν διάφορα χρηματικά ποσά.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 175 ευρώ και τέσσερα ντοσιέ που περιείχαν έγγραφα με την ένδειξη Σύλλογος Κωφάλαλων, Διεθνής Σύλλογος Αστέγων και Για τα παιδιά που είναι στο δρόμο.

Τα πέντε από τα έγγραφα ήταν συμπληρωμένα με στοιχεία πολιτών, υπογραφές και χρηματικά ποσά συνολικού ύψους 1.176 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών.

Εκτός Ευρώπης το... Καστελόριζο;


Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Καστελόριζου από χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θεματικό τίτλο «Η ζώνη του ευρώ», ο οποίος απεικονίζει τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, αυτές που δεν το έχουν κάνει και τα κράτη με ρήτρα εξαίρεσης από το ευρώ.

Όπως αναφέρουν, το ακριτικό νησί του Αιγαίου (το νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας) που απέχει μόλις 2 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη, ο οποίος καταγράφει κατά τ’ άλλα με ακρίβεια τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη.

Στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυριότητα του συγκεκριμένου νησιού έχει αμφισβητηθεί έντονα από την Τουρκία, η οποία το θεωρεί «γκρίζα ζώνη».

Είναι «νωπές» οι μνήμες από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το Καστελόριζο ανήκει στη… Μεσόγειο.

Έρχεται μεγάλο "μαχαίρι" στις επικουρικές συντάξεις


Την ενοποίηση 5 ασφαλιστικών Ταμείων και τη δραστική περικοπή των επικουρικών συντάξεων προωθεί με νέο νόμο, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών που ανέδειξαν πρόβλημα βιωσιμότητας στο σύνολο σχεδόν των φορέων που παρέχουν επικουρική ασφάλιση.

Το μέτρο ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη σημερινή του συνάντηση με δημοσιογράφους και τόνισε ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, όλα τα επικουρικά Ταμεία, το ένα μετά το άλλο, θα οδηγηθούν σε βάθος χρόνου σε αναστολή πληρωμών.

Πρόκειται για τα επικουρικά Ταμεία του ΙΚΑ (ΕΤΕΑΜ), των Τραπεζών (ΕΤΑΤ), των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΤΑΥΤΕΚΩ), και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ).

Οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% έως 20% και σε 15% μεσοσταθμικά, ενώ οι μεγαλύτερες περικοπές θα γίνουν στα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που εμφανίζουν αθροιστικά μεγάλα ελλείμματα και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα το οποίο, σύμφωνα με τις μελέτες, δεν θα μπορεί να καταβάλει συντάξεις μετά το 2018, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης στις επικουρικές που χορηγεί φθάνει το 67%.

Δεν θα υπάρξουν πάντως μειώσεις για επικουρικές συντάξεις με ποσοστό αναπλήρωσης κάτω του 20%.

Πανεργατική απεργία την Πέμπτη - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ


Μετ’ εμποδίων οι μετακινήσεις με τις αστικές συγκοινωνίες την Πέμπτη κατά την 24ωρη απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί κλάδοι.

Έτσι τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, τα τρόλεϊ από τις 8 το πρωί ως τις 10 το βράδυ, ενώ δεν θα κινηθεί κανείς συρμός του Προαστιακού. Το μετρό θα λειτουργήσει κανονικά.

Την Τετάρτη θα καθορίσουν τη στάση τους οι εργαζόμενοι σε ΗΣΑΠ και Τραμ.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:30 και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια, μετά την απόφαση της ΠΝΟ για συμμετοχή στην απεργία.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα δικαστήρια, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) στην απεργία.

Στην απεργία θα συμμετέχει και η ΠΟΕ - ΟΤΑ, αλλά και η ΟΜΕ – ΟΤΕ.

Η απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως.

Και το άρωμα θέλει τον τρόπο του


Το άρωμα είναι μια προσωπική υπόθεση καθώς πρέπει να ταιριάζει στο δέρμα, την ιδιοσυγκρασία και το στιλ μας ώστε να μπορεί να αλλάξει τη διάθεσή μας.

Ωστόσο φροντίστε να μην το παρακάνετε με την ποσότητα του αρώματός σας, γιατί μπορεί να γίνει ενοχλητικό για τους γύρω σας.

Το απλώνουμε πάντα πριν ντυθούμε και περιμένουμε πέντε λεπτά.

Προσοχή στα λευκά και μεταξωτά ρούχα που λεκιάζουν από το άρωμα.

Για πιο μυρωδάτο αποτέλεσμα, επιλέγουμε αφρόλουτρο και ενυδατική σώματος με  μυρωδιά που να προσεγγίζει αυτή του αρώματός μας.

Τέλος φροντίστε πως θα φορέσετε το άρωμα. Το βάζουμε στα σημεία που χτυπά ο σφυγμός, στους καρπούς και στη βάση του λαιμού.

Και μην ξεχνάτε... Χρειάζεται χρόνο και τη ζεστασιά του σώματός για να μπορέσει να αποκαλύψει τον πραγματικό του εαυτό