Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Έλληνες και Βούλγαροι γιατροί έσωσαν 13χρονο


"Σήμερα είναι μια από τις ευτυχέστερες μέρες για τη δημόσια Υγεία μας. Επειδή δεν υπάρχει μεγαλύτερο βραβείο για μας τους ιατρούς από το χαμόγελο ενός παιδιού, τη ζωή του οποίου καταφέραμε να σώσουμε", ανέφερε ο υπουργός Υγείας της Βουλγαρίας στην οικογένεια του αγοριού, που σώθηκε χάρη στην προσπάθεια Ελλήνων και Βούλγαρων ιατρών.

Η περιπέτεια του 13χρονου Τάνιο Κώστοφ άρχισε τον περασμένο Δεκέμβριο στο χωριό Λιβανάτες κοντά στη Λαμία (όπου οι μετανάστες γονείς του εργάζονταν τα τελευταία εφτά χρόνια), όταν το αγόρι προσβλήθηκε από βαριά μορφή ηπατίτιδας.

Ύστερα από ανεπιτυχείς προσπάθειες νοσηλείας στο τοπικό νοσοκομείο, το παιδί μεταφέρθηκε σε ειδική μονάδα στο "Παν. και Αγλάϊα Κυριάκου" στην Αθήνα.

Εκεί οι ιατροί διαπίστωσαν σοβαρή ανεπάρκεια της ήπατος και είπαν στους γονείς, ότι το αγόρι χρειάζεται μεταμόσχευση που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο "Λόζενετς" στη Σόφια, που αναλαμβάνει μεταμοσχεύσεις από ζωντανό δωρητή.

Το παιδί μεταφέρθηκε αμέσως με μεταγωγικό αεροσκάφος της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας στη Σόφια.

Δωρητής στην προκειμένη περίπτωση έγινε ο πατέρας του αγοριού Δίμτσο Κώστοφ, στις 27 Δεκεμβρίου, οπότε στο νοσοκομείο της Σόφιας έγινε η εγχείρηση διάρκειας δεκατεσσάρων ωρών.

"Το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, όταν έφτασε στο νοσοκομείο μας ο Τάνιο, εμείς συγκαλέσαμε αμέσως ιατρικό συμβούλιο. Το παιδί ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Ήταν σε κώμα. Κατά την εκτίμησή μας τότε, οι ελπίδες σωτηρίας του δεν υπερβαίνανε το 10%. Παρά ταύτα αποφασίσαμε να ριψοκινδυνέψουμε την εγχείρηση".

Αυτό είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου "Λόζενετς" Γεώργι Σπάσοφ στην εκδήλωση με αφορμή την ολοκλήρωση της νοσηλείας και της ανάρρωσης του μικρού αγοριού.

Πανευτυχής και χαμογελαστός σήμερα ο Τάνιο, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Έλληνες και τους Βούλγαρους γιατρούς που κατέβαλαν κάθε προσπάθεια στην Αθήνα και στη Σόφια.

"Υποκλίνομαι βαθιά στους ιατρούς". Με αυτά τα λόγια άρχισε τη σύντομη ομιλία του στην εκδήλωση ο Βούλγαρος πρωθυπουργός, Μπόικο Μπορίσοφ, με εντολή του οποίου έγιναν οι αναγκαίες ενέργειες για τη νοσηλεία του μικρού αγοριού.

Η περιπέτεια του Τάνιο έγινε αφορμή να εκπληρωθεί το όνειρό του να γνωρίσει από κοντά το είδωλό του Χρίστο Στόιτσκοφ, που επισκέφτηκε πρόσφατα το μικρό θαυμαστή του στο νοσοκομείο και του χάρισε τη φόρμα με την οποία έπαιζε στη θρυλική "Μπάρτσα", αλλά και υπογεγραμμένη από τον ίδιο μπάλα ποδοσφαίρου, ενώ ευχήθηκε στον Τάνιο να ξεπεράσει τη δόξα του στο γήπεδο.

Τραγωδία στη Λάρισα: Αυτοκτόνησε 15χρονος


Τραγική αυτοκτονία 15χρονου μαθητή γυμνασίου, το μεσημέρι στην Λάρισα. Τον βρήκε κρεμασμένο ο παππούς του, από το μονόζυγο που είχε για να κάνει έλξεις, ενώ για βρόγχο είχε χρησιμοποιήσει την μπλούζα του.

Αν και οι αιτίες που οδήγησαν τον άτυχο μαθητή στο απονενοημένο διάβημα, παραμένουν άγνωστες, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν παιδί χωρισμένων γονιών, από τους οποίους ο ένας διαμένει στην Λάρισα και ο άλλος στην Αθήνα, ενώ ο 15χρονος έμενε με του παππούδες του.

Περιγράφεται δε, ως «μοναχικό» και «κλειστό» παιδί.

Ο νεαρός, μετά τον εντοπισμό του διακομίσθηκε στο νοσοκομείο αλλά ήταν πλέον αργά. Απλά διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Πυρκαγιά σε σκάφη στη μαρίνα Αλίμου


Μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε περίπου επτά σκάφη στη μαρίνα Αλίμου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ολοσχερώς.

Η φωτιά ξεκίνησε από ένα σκάφος, αλλά λόγω των εύφλεκτων υλικών επεκτάθηκε και στα υπόλοιπα και πήρε διαστάσεις.

Στην κατάσβεσή της φωτιάς συμμετείχαν 11 οχήματα με 40 πυροσβέστες και δύο πυροσβεστικά πλοιάρια.

Την έρευνα της υπόθεσης για τα αίτια της πυρκαγιάς, έχει αναλάβει το Λιμενικό Σώμα, το οποίο θα διεξάγει και την προανάκριση.

Εν τω μεταξύ, πυρκαγιά εκδηλώθηκε την ίδια ώρα από άγνωστη αιτία, σε σούπερ μάρκετ στον Κορυδαλλό στην οδό Θεσπιέων 74.

Μετά από συντονισμένη επιχείρηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η φωτιά περιορίστηκε στο ισόγειο όπου βρίσκονταν το κατάστημα και δεν επεκτάθηκε στο υπόλοιπο κτίριο. Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 8 οχήματα και 24 πυροσβέστες.

Κάτι ήξεραν στις Κυκλάδες με τα άσπρα σπίτια...


Άσπρα γραφικά σπιτάκια, σε καταπράσινο ή γαλάζιο φόντο, με μια πολύ πρακτική διάσταση, την εξασφάλιση δροσιάς, θα μπορούσαν να έχουν εμπνεύσει τους μελετητές έρευνας, που αποδεικνύει ότι όντως το λευκό των σπιτιών ελαττώνει τη θερμότητα στο εσωτερικό τους.

Αυτό που οι απλοί άνθρωποι γνώριζαν εκατοντάδες χρόνια πριν, έρχεται η επιστήμη σήμερα να το παρουσιάσει σαν τη μεγάλη αποκάλυψη.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Μελβούρνης, αν οι σκεπές κτιρίων είναι λευκές, εξοικονομείται μεγάλο ποσοστό ενέργειας.

Ο δήμαρχος Μελβούρνης, Ρόμπερτ Ντόιλ, ο οποίος παρουσίασε τα πορίσματα της μελέτης, είπε ότι τόσο τα σημερινά όσο και τα μελλοντικά κτίρια θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την ανακάλυψη αυτή και είναι κάτι, όπως είπε, που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο σε παλιά όσο και σε καινούρια κτίρια, ενώ πρόκειται επίσης για μια ανέξοδη ενέργεια.

Ως ιδανική περίπτωση εφαρμογής του μέτρου, ανέφερε το αεροδρόμιο Μελβούρνης.

Τί λένε οι ειδικοί για τους "δίδυμους" σεισμούς στην Κρήτη


Iσχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:33 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 83 χλμ. βορειοδυτικά του Ηρακλείου και 45 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 14,2 χλμ., στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην περιοχή καταγράφονται συνεχείς μετασεισμοί - από 2,2 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ -, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανησυχήσει.

Οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι οι "δίδυμοι" σεισμοί δεν έχουν σχέση με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι παρακολουθούν, εξετάζουν και καταγράφουν το φαινόμενο.

Τονίζουν επίσης ότι και σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σεισμούς που δίνουν από το ίδιο εστιακό κέντρο σχεδόν ίδια μεγέθη και προσθέτουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

"Δεν συσχετίζονται ο σημερινός και ο χθεσινός σεισμός, μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, με την όποια δραστηριότητα παρατηρείται στον ηφαιστειακό χώρο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη", δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

"Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, δεν ήταν ούτε δίδυμος με τον χθεσινό είπε ο κ. Μακρόπουλος. Ήταν ένας διαφορετικός σεισμός. Τέτοια φαινόμενα είχαμε και στο παρελθόν στη Δυτική Ελλάδα που εκτονώθηκαν. Ειναι θετικό ότι δεν ήταν μεγάλο το εστιακό τους βάθος" ανέφερε.

Σε ότι αφορά τη Σαντορίνη, ο καθηγητής δήλωσε ότι "υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. Ο ΟΑΣΠ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για μετασεισμό, που ακολούθησε τη δόνηση των 5,3 βαθμών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης γεννά μικρή ανησυχία στους επιστήμονες.