Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Οι διαδηλώσεις θα συνεχισθούν στην Υεμένη


Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Υεμένης χαρακτήρισε θετικές τις εξαγγελίες του προέδρου της χώρας Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, περιλαμβανόμενης της δέσμευσής του να μην παρατείνει την προεδρική του θητεία, διευκρίνισε ωστόσο ότι η μεγάλη διαδήλωση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα θα πραγματοποιηθεί.

"Θεωρούμε ότι αυτή πρωτοβουλία είναι θετική και περιμένουμε τα επόμενα συγκεκριμένα βήματα. Όσο για την προγραμματισμένη για αύριο συγκέντρωση, το σχέδιο ισχύει και θα πραγματοποιηθεί με οργανωμένο και πειθαρχημένο τρόπο", δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ-Σαάντι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος Islah.

"Πρόκειται για ένα ειρηνικό αγώνα μέσω του οποίου ο λαός μπορεί να κάνει τη φωνή του να ακουστεί και να εκφράσει τις επιθυμίες του", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παρατείνει την προεδρική του θητεία μετά τη λήξη της το 2013, θέτοντας τέρμα στην τριακονταετή εξουσία του.

Λαμβάνοντας υπ΄όψιν του τα κινήματα διαμαρτυρίας στην Τυνησία και στην Αίγυπτο, ο πρόεδρος της Υεμένης δεσμεύθηκε επίσης ότι δεν θα διαβιβάσει τα ηνία της χώρας στον γιο του.

"Δεν θα υπάρξει παράταση (της προεδρικής θητείας), ούτε κληρονομικό δικαίωμα, ούτε επανεκκίνηση του ρολογιού", ανακοίνωσε ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ενώπιον του κοινοβουλίου πριν από την προγραμματισμένη για αύριο μεγάλη διαδήλωση στη Σαναά στο πλαίσιο της Ημέρας της Οργής στην Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Υεμένης ανακοίνωσε επίσης την αναβολή των βουλευτικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 27 Απριλίου και η διεξαγωγή των οποίων έχει αμφισβητηθεί από την αντιπολίτευση εξαιτίας της απουσίας πολιτικής μεταρρύθμισης.

"Τάσσομαι εναντίον της ισόβιας θητείας και κατά της κληροδότησής της", είπε.

Το κοινοβούλιο της Υεμένης επρόκειτο να συζητήσει την 1η Μαρτίου τροπολογία για την αναθεώρηση του συντάγματος, έπειτα από πρόταση του κυβερνώντος Γενικού Λαϊκού Κονγκρέσου, η οποία θα άνοιγε τον δρόμο για μία ισόβια προεδρική θητεία.

Η αντιπολίτευση υποψιαζόταν επίσης ότι ο πρόεδρος είχε την πρόθεση να μεταβιβάσει την εξουσία στον μεγαλύτερο γιο του Αχμεντ, επικεφαλής του επίλεκτου σώματος της προεδρικής φρουράς.

Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ κάλεσε τους διαδηλωτές "να παγώσουν τις διαδηλώσεις" και να επαναλάβουν τον διάλογο με το κυβερνών κόμμα, ο οποίος διεκόπη μετά την απόφαση των αρχών για τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών στις 27 Απριλίου.

Αντλώντας έμπνευση από την Τυνησία και την Αίγυπτο, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν την περασμένη Πέμπτη στη Σαναά έπειτα από έκκληση της αντιπολίτευσης, για να ζητήσουν την αποχώρηση του προέδρου.

Ο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ ζήτησε επίσης τον σχηματισμό "κυβέρνησης εθνικής νεότητας".

Ο πρόεδρος της Υεμένης βρίσκεται στην εξουσία από το 1978. Εξελέγη για πρώτη φορά το 1999 με άμεση και καθολική ψηφοφορία για θητεία επτά ετών. Επανεξελέγη για δεύτερη φορά το 2006 για θητεία που λήγει το 2013.

"Δεν θέλω να φανώ αλαζών και θέλω να προχωρήσω σε υποχωρήσεις, τη μία μετά την άλλη, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον", δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Υεμένης ενώπιον του κοινοβουλίου. Είχαν προηγηθεί οι εξαγγελίες κοινωνικών και οικονομικών μέτρων, ανάμεσά τους και η αύξηση των μισθών, η δημιουργία ενός ταμείου για την απασχόληση των κατόχων πανεπιστημιακού διπλώματος και η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε πεντακόσιες χιλιάδες άτομα, καθώς και η μείωση του φόρου εισοδήματος.

Η Υεμένη είναι μία από τις φτωχότερες αραβικές χώρες και η μόνη δημοκρατία της αραβικής χερσονήσου.

Εκτός από την κοινωνική αναταραχή, ο πρόεδρος της Υεμένης έχει να αντιμετωπίσει ένα αυτονομιστικό κίνημα στο Νότο, πρώην ανεξάρτητο κράτος, μία σιιτική εξέγερση στο Βορρά και στη δραστηριοποίηση του δικτύου της Αλ Κάιντα στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: