Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Νέος κύκλος κινητοποιήσεων στις αστικές συγκοινωνίες


Νέα ταλαιπωρία αναμένει και την εβδομάδα που αρχίζει αύριο το επιβατικό κοινό της Αττικής, καθώς οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες έχουν εξαγγείλει νέα σειρά κινητοποιήσεων, συνεχίζοντας τις αντιδράσεις τους στο νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες, το οποίο αύριο εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση.

Συγκεκριμένα, όλοι οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, που προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι κανένα Μέσο Μαζικής Μεταφοράς δεν θα κινηθεί. Την ίδια μέρα προγραμματίζεται μεγάλη πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη βουλή.

Αλλά και αύριο θα ταλαιπωρηθεί το επιβατικό κοινό, καθώς οι εργαζόμενοι στα δύο δημοφιλή Μέσα σταθερής τροχιάς, το Μετρό και τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, με τον οποίο μετακινούνται καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, θα πραγματοποιήσουν 5ωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, από αύριο θα ισχύσουν οι νέες αυξημένες τιμές στα εισιτήρια του προαστιακού. Στο αστικό μέρος, το εισιτήριο εξομοιώνεται με αυτό των υπολοίπων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και από 1 ευρώ πηγαίνει στο 1,40.

Τουλάχιστον 30 οι νεκροί στο Μεξικό


Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε μια ακόμα έξαρση της βίας που αποδίδεται στην δράση μελών συμμοριών στο Μεξικό, ανακοίνωσε η αστυνομία. Στην πολιτεία Τσιουάουα, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα επεισόδια στη Σιουδάδ Χουάρες, ενώ οπλοφόροι σκότωσαν 5 άτομα ανοίγοντας πυρ σε δρόμο που συνδέει τη Χουάρες με την Τσιουάουα, πρωτεύουσα της πολιτείας.

Νωρίτερα, περίπου στις 04:00 τοπική ώρα [12:00 ώρα Ελλάδας· 10:00 GMT], μια ειδική μονάδα που συναποτελούν αστυνομικοί και στρατιώτες κι είναι γνωστή ως Ομάδα Ταχείας Αντίδρασης σταμάτησε δύο οχήματα που θεώρησε ύποπτα σε προάστιο της βιομηχανικής πόλης Μοντερέι, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας, αλλά οι επιβαίνοντες σε αυτά τράβηξαν όπλα κι άνοιξαν πυρ, με αποτέλεσμα επτά επιβαίνοντες σε αυτά κι ένας πολίτης να βρουν το θάνατο στην μάχη που ακολούθησε.

Στο Μοντερέι, πόλη όπου εδρεύουν πολλές θυγατρικές ξένων πολυεθνικών στο Μεξικό, τέμνονται σημαντικοί αυτοκινητόδρομοι που καταλήγουν στα σύνορα με τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούνται από λαθρέμπορους ναρκωτικών. Δύο αντίπαλες συμμορίες, το καρτέλ του Κόλπου κι οι πρώην σύμμαχοί του Zetas, που έχουν σχηματίσει αποστάτες των ειδικών δυνάμεων, μάχονται για τον έλεγχο της περιοχής.

Περίπου την ίδια ώρα, πριν την αυγή, άγνωστος πέταξε χειροβομβίδα θραυσμάτων στην αυλή πολυσύχναστου μπαρ στην πόλη Γουαδαλαχάρα, στο δυτικό Μεξικό, ανέφερε η αστυνομία. Αμέσως μετά ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον του καταστήματος--που ήταν γεμάτο πελάτες--και διέφυγαν με διάφορα αυτοκίνητα. Τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες σκοτώθηκαν ενώ πάνω από 20 τραυματίστηκαν, ανέφερε η αστυνομία.

34.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε επεισόδια βίας την ευθύνη για τα οποία οι αρχές επιρρίπτουν σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος από το 2006, όταν η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Φελίπε Καλδερόν ανέπτυξε το στρατό και την ομοσπονδιακή αστυνομία αναθέτοντάς τους να "πατάξουν" τα καρτέλ.

Οι αντιγηραντικές βιταμίνες που χρειάζεστε


Τα αντιοξειδωτικά είναι χημικοί παράγοντες στον οργανισμό που προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες.

Αντιοξειδωτικές θρεπτικές ουσίες όπως οι βιταμίνες C και E βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια οξυγόνου που φέρουν ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια εξαιτίας των οποίων μπορεί να γίνουν επιβλαβή για τα κύτταρα. Οι ελεύθερες ρίζες ευθύνονται για τη σκλήρυνση των αρτηριών, τη διαδικασία της γήρανσης και της εμφάνισής διαφόρων τύπων καρκίνων.

Η μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλλει σε καρδιοπάθειες και εμφράγματα. Μόλις 400 γραμμάρια φρούτων που μεταφράζονται σε πέντε μερίδες μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη πρόληψη.

Βιταμίνη Α

Που κάνει καλό: Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και τα δύο βασικά συστατικά της στις τροφές είναι η ρετινόλη και τα καροτενοειδή. Οι βασικές δράσεις της εστιάζονται στη λειτουργία της όρασης, στο ανοσοποιητικό σύστημα και
στη διατήρηση της υγείας του δέρματος.

Χρειάζεστε: Η συνιστώμενη ημερήσια δόση καθορίζεται ανάλογα με τις ηλιακές ανάγκες. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Food Standard’s Agency, απαιτούνται καθημερινά από τη διατροφή 0,6-0,7 mg ημερησίως. Μακρόχρονη λήψη μεγάλης ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να έχει επιπτώσεις στα οστά και να τα καταστήσει πιο εύθραυστα. Πάντως μια ημερήσια δόση μέχρι 1,5 mg βιταμίνης Α (είτε από τη διατροφή, είτε από συμπληρώματα), είναι απίθανο να προκαλέσει οποιαδήποτε παρενέργεια.

Διατροφικές πηγές: Συκώτι, καρότο, μπρόκολο, σπανάκι, μπιζέλι, γλυκοπατάτα, βούτυρο, αυγό, βερίκοκο, μάνγκο.

Βιταμίνη C

Που κάνει καλό: Πρόκειται για ένα αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνει την LDL τη λεγόμενη καλή χοληστερίνη.

Χρειάζεστε καθημερινά: 75 mg αν και κάποιοι ειδικοί συνιστούν τουλάχιστον 200. Όσο για το εάν η υπερβολική δόση βιταμίνης C σας προστατεύει από το κρύωμα δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη.

Διατροφικές πηγές: Εσπεριδοειδή, φρούτα και χυμοί, φράουλες, κόκκινες και πράσινες πιπεριές, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανίδα και λάχανο.

Πρόσληψη: Μόνο με ένα πορτοκάλι την ημέρα έχετε καλύψει τη συνιστώμενη ποσότητα. Αν τρώτε καθημερινά πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά δεν θα έχετε έλλειψη σε βιταμίνη C.

Βιταμίνη Ε

Που κάνει καλό: Η βιταμίνη Ε λειτουργεί βασικά ως αντιοξειδωτικό αν και σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία των ματιών και βοηθά στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Καθημερινές ανάγκες: Περίπου 22,5 IU. Αν και υπάρχει διαφωνία ως προς τα όρια, στη λήψη οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν πως 150 με 200 IU παραπάνω δεν βλάπτουν.

Διατροφικές πηγές: Αβοκάντο, λάδι ελαιόλαδο, σιτηρά ολικής άλεσης, ηλιόσποροι, αμύγδαλα και οι περισσότεροι από τους ξηρούς καρπούς.

Πρόσληψη: 1 φλυτζάνι ωμό μπρόκολο και 60 γραμμάρια αμύγδαλα ή ηλιόσποροι είναι αρκετά για να φτάσετε στη συνιστώμενη ποσότητα.

Ψευδάργυρος

Που κάνει καλό: Παίζει σημαντικό ρόλο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν πιπιλάτε παστίλιες ψευδάργυρου τις πρώτες ημέρες ενός κρυολογήματος θα μειώσετε εκτός από τη διάρκειά του και τα συμπτώματα του.

Χρειάζεστε: Για τις γυναίκες η συνιστώμενη ποσότητα είναι 8 mg.

Διατροφικές πηγές: Ζωικά προϊόντα, όπως μοσχάρι και χοιρινό, καθώς και στρείδια και καρύδια.

Πρόσληψη: 1 μπιφτέκι με ψωμί ολικής αλέσεως είναι αρκετό!

Οι βιταμίνες πρέπει να λαμβάνονται μόνο ως συμπλήρωμα στη διατροφή και όχι ως υποκατάστατο ενός υγιεινού διαιτολογίου.

Συνελήφθησαν οι ληστές ναού στην Κοζάνη


Για κλοπή από Ιερό Ναό στον δήμο Κοζάνης συνελήφθησαν δύο άνδρες, 45 και 44 ετών, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες και μικροόπλα.

Οι δύο δράστες διέρρηξαν Ιερό Ναό, από τον οποίο αφαίρεσαν 300 ευρώ, ωστόσο άφησαν το χρηματικό ποσό και τράπηκαν σε φυγή, όταν έγιναν αντιληπτοί από τον επίτροπο του ναού. Μετά από λίγο συνελήφθησαν στην παλιά εθνική οδό Κοζάνης - Γρεβενών, από αστυνομικούς της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης Κοζάνης.

Στην κατοχή τους βρέθηκαν ναρκωτικά χάπια, αντικείμενα διάρρηξης, μεταλλικοί λοστοί, μαχαίρι, σιδηροπρίονο, γάντια και τσεκούρι. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Κοζάνης.

Μετέφεραν τραυματία με περιπολικό!


Ένας άνθρωπος βρέθηκε αιμόφυρτος επί της οδού Βενιζέλου στην πόλη της Βέροιας, αλλά η μεταφορά του στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών έγινε κάπως ανορθόδοξα.

Η αστυνομία πήρε τηλέφωνο στο ΕΚΑΒ και η απάντηση ήταν ότι το όχημα θα έσπευδε… μιάμιση ώρα μετά!

Έτσι, οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τον τραυματία στο πίσω μέρος του περιπολικού.