Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πιέσεις στην Κροατία για τα εγκλήματα πολέμου


Η μη κυβερνητική οργάνωση για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Διεθνής Αμνηστία, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) να ασκήσει πιέσεις στην Κροατία, ώστε να αποκαταστήσει λάθη στη δίωξη εγκλημάτων πολέμου και να λαμβάνει υπόψη τις παρατηρήσεις της οργάνωσης, όταν αποφασίζει το κλείσιμο κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, δήλωσε η διευθύντρια προγράμματος της ΜΚΟ για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, Νίκολα Ντάκγουορθ.

"Είναι σημαντικό, οι άνθρωποι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς να έχουν πλήρη ενημέρωση, όταν λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων, για παράδειγμα του κεφαλαίου 23 για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα, για το οποίο ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα. Ελπίζουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα λάβουν υπόψη τις συστάσεις μας, όταν παίρνουν σημαντικές αποφάσεις", είπε η κ. Ντάκγουορθ, η οποία επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες, επικεφαλής αντιπροσωπείας.

Στόχος της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση αξιωματούχων της ΕΕ, αρμόδιων για τις ενταξικές διαπραγματεύσεις της Κροατίας, για την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας «Πίσω από ένα τείχος σιωπής: Δίωξη εγκλημάτων πολέμου στην Κροατία», η οποία δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

"Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα για την ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ήρθαμε εδώ για να υποστηρίξουμε ότι πρέπει να αρθούν οι ανεπάρκειες στην κροατική δικαιοσύνη όσον αφορά τις διώξεις για εγκλήματα πολέμου", σημείωσε.

Στην έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από την Κροατία να επιταχύνει τις διώξεις δραστών εγκλημάτων πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι οι κροατικές αρχές απέτυχαν να ξεκινήσουν έρευνες σε βάρος υψηλόβαθμων στρατιωτικών και πολιτικών αξιωματούχων, παρ΄ότι υπάρχουν έγγραφα που τους ενοχοποιούν.

Σε απάντησή του, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας ανέφερε ότι η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει χωρίς εξακρίβωση ή έρευνα ότι, καταγγελίες σε βάρος υψηλόβαθμων αξιωματούχων δεν έχουν ερευνηθεί.

Στην απάντηση (19 σελίδων), το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει από τις δικαστικές αρχές για τη δίωξη εγκληματιών πολέμου στην Κροατία και απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί παραλείψεων στον τομέα αυτό.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας απορρίπτει ως αναληθείς τις θέσεις της Διεθνούς Αμνηστίας ότι μετά την ανεξαρτητοποίηση της Κροατίας ακολούθησε ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των κροατικών ενόπλων δυνάμεων και των ενόπλων δυνάμεων των Σέρβων της Κροατίας, τους οποίους βοηθούσε ο Γιουγκοσλαβικός Λαϊκός Στρατός (JNA).

Είναι απολύτως «απίστευτος», «αναληθής» και «αυθαίρετος» ο ισχυρός της Διεθνούς Αμνηστίας ότι η Κροατία, με την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, προκάλεσε ένοπλη σύγκρουση και ότι στη διάρκεια των συγκρούσεων, από το 1990 έως το 1995, και οι δύο πλευρές διέπραξαν σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκτιμά το υπουργείο Δικαιοσύνης της Κροατίας, το οποίο τονίζει ότι με τον ισχυρισμό αυτό εξισώνεται η ευθύνη.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκαν να σχολιάσουν την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας. Η Νατάσα Μπάτλερ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ, αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φίλε, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά την έκθεση της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης και ότι θα καταθέσει την άποψή της για το θέμα στην έκθεση αναφορικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων για το κλείσιμο του διαπραγματευτικού κεφαλαίου "Δικαιοσύνη και Θεμελιώδη Δικαιώματα", η οποία θα δημοσιοποιηθεί στις 11 Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: