Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Έρχονται αλλαγές στις εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης


Την αναδιάρθρωση του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών αλλά και του πλαισίου λειτουργίας των σχολών οδηγών και των Κέντρων Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών, προωθεί το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, όπως αναφέρει σε έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο αρμόδιος υφυπουργός Σπύρος Βούγιας.

Με αφορμή ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου σχετικά με την οδική ασφάλεια στη χώρα ο κ. Βούγιας ενημερώνει ότι «είναι υπό επεξεργασία όλο το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει την εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών, τη λειτουργία των σχολών οδηγών και την εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων οδηγών».

Στις προσπάθειες για την ενίσχυση της κυκλοφοριακής αγωγής, το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας έχει αποφασίσει την άμεση αξιοποίηση του θεσμού των Πάρκων Κυκλοφοριακής Αγωγής σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, το υπουργείο Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, τα περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ καθώς και με τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων.

Πρόθεση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, να ενταχθεί το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής στην εκπαιδευτική διαδικασία και στα αναλυτικά προγράμματα.

Δεν αναμένονται ταραχές εξαιτίας αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων


Τη διαβεβαίωση ότι δεν αναμένεται να ξεσπάσουν στην Ασία ταραχές εξαιτίας ενδεχόμενων αυξήσεων στις τιμές των τροφίμων, οι οποίες συνέβαλαν να εκδηλωθούν οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία, την Αίγυπτο και τη Λιβύη, έδωσαν οι ειδικοί του Οργανισμού τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.

Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ είχε προειδοποιήσει ότι οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν φτάσει σε «επικίνδυνα επίπεδα» καταγράφοντας αυξήσεις 29% σε ετήσια βάση, τον Ιανουάριο και ότι «θα μπορούσαν να έχουν κοινωνικές και πολιτικές επιπλοκές», σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία.

Σε αυτές τις περιοχές καταναλώνονται σιτηρά, οι τιμές των οποίων έχουν αυξηθεί κατά 70% στις παγκόσμιες αγορές από τον Οκτώβριο που η Ρωσία επέβαλε απαγορεύσεις στις εξαγωγές της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του FAO η Ρωσία και η Ουκρανία συνήθως εξάγουν περισσότερους από 25 τόνους σιτηρών τον χρόνο, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται στις χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Αίγυπτος.

Τους πρόσφατους μήνες, οι διεθνείς τιμές για το ρύζι, βασική τροφή για περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν στη Νότια και στην Ανατολική Ασία, έχουν μετριοπαθείς αυξήσεις.

«Οι αυξήσεις στις τιμές του ρυζιού σε σύγκριση με άλλα αγαθά, όπως τα σιτηρά και το καλαμπόκι, είναι ελάχιστες, κάτω από 20% τον περασμένο χρόνο», είπε ο Κουκιάτ Οφασουόνγκζε, επίτιμος σύμβουλος της Ένωσης Εξαγωγέων Ρυζιού της Ταϊλάνδης, η οποία εξάγει περίπου 9 εκ. τόνους ρυζιού το χρόνο και είναι ο μεγαλύτερος παγκοσμίως εξαγωγέας.

Στις αυξημένες τιμές του ρυζιού είχε καταλογισθεί η ευθύνη για την «κρίση τροφίμων του 2008, όταν έφτασαν τα 1.100 δολάρια ο τόνος, ενώ τώρα η τιμή είναι στα 530 δολάρια.

Η τεράστια αύξηση του 2008 είχε αποδοθεί στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου που αύξησε το κόστος των απαραίτητων για τη γεωργία προϊόντων, όπως τα λιπάσματα και τα εντομοκτόνα αλλά και η απόφαση της Ινδίας, το Δεκέμβριο του 2007, που ακολουθήθηκε από την Κίνα και το Βιετνάμ να απαγορεύσουν τις εξαγωγές ρυζιού.

Έλλειψη ρυζιού το 2008 δεν υπήρξε, όπως δεν υπάρχει και τώρα.

«Με όρους ασφάλειας τροφίμων, υπάρχει αρκετό ρύζι και αυτό είναι που έχει σημασία στην Ασία, καθώς πολλές χώρες είναι αυτάρκεις τώρα», λέει ο Σουμιτέρ Μπρόκα, στέλεχος του FAO.

«Ακόμη και αν η σοδειά της Κίνας καταστρεφόταν πλήρως από τη ξηρασία, κάτι που είναι απίθανο, η μέγιστη απώλεια είναι στα 26 εκ. τόνους, σε μία συνολική παραγωγή 115 εκ. τόνων, ενώ υπάρχουν και άλλα 50 εκ. στις αποθήκες», προσθέτει ο Μπρόκα.

Είχε ρημάξει τα σπίτια στα Χανιά


Ένας 28χρονος από τη Γεωργία, ο οποίος επιχείρησε να διαρρήξει μια πολυκατοικία, αλλά έγινε αντιληπτός από δύο ενοίκους, οι οποίοι προσπάθησαν να τον αποτρέψουν, έπεσε τελικά στα χέρια της αστυνομίας.

Οι δυο ένοικοι, ηλικίας 30 και 32 ετών κατάφεραν να τον αποτρέψουν με περιπετειώδη τρόπο. Ο 28χρονος τους έριξε αναισθητικό σπρέι, κατόπιν τους επιτέθηκε με κατσαβίδι αλλά αυτοί αντιστάθηκαν και τον ακινητοποίησαν.

Στη συνέχεια, οι δυο άνδρες, ειδοποίησαν τους αστυνομικούς, οι οποίοι και τον συνέλαβαν.

Στη κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

Ένα κατσαβίδι συνολικού μήκους δεκαεννέα εκατοστών, ένας πτυσσόμενος σουγιάς συνολικού μήκους επτά εκατοστών και μήκος λάμας έξι εκατοστά, ένα φιαλίδιο αναισθητικού σπρέι , ένας φακός ένα αυτοσχέδιο διαρρηκτικό μεταλλικό εργαλείο, δυο γερμανικά κλειδιά για βίδες, ένα ανδρικό ρολόι, μία πλαστή άδεια παραμονής αλλοδαπού στη χώρα και μία πλαστή άδεια ικανότητας οδήγησης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι ο δράστης, κατά το χρονικό διάστημα από 31/1/2011 έως 19/2/2011, είχε διαπράξει στη πόλη των Χανίων, έξι κλοπές σε σπίτια , με λεία το χρηματικό ποσό των έξι χιλιάδων Ευρώ και κοσμήματα συνολικής αξίας τριάντα 31.000 Ευρώ..

Ο συλληφθείς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν τις Αστυνομικές Αρχές για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, εισαγωγή και κατοχή ναρκωτικών ουσιών σε σωφρονιστικό κατάστημα.

Συζήτηση επί της αρχής του φορολογικού νομοσχεδίου




"Δίκαιες και μετρημένες" χαρακτήρισε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά την σημερινή, πρώτη εξέτασή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, να προσέλθουν στο διάλογο για την μείωση του δημοσίου χρέους και του ελλείμματος, με προτάσεις και εναλλακτικές λύσεις και εξέφρασε την δυσφορία του για την κατ'Α αρχήν αρνητική στάση της Νέας Δημοκρατίας, δεσμευόμενος ωστόσο να της απευθύνει και πάλι πρόσκληση.

«Τα φορολογικά αδικήματα απειλούν την ύπαρξη του ίδιου του οικονομικού συστήματος, συντηρούν την διαφθορά, αποτελούν βόμβα στα θεμέλια της χώρας και του κοινωνικού κράτους και καθιστούν τις συνταγματικές προβλέψεις, κενό γράμμα»,ανέφερε ο υπουργός. «Η λύση που προωθούμε, είναι στο ίδιο μήκος κύματος με όλες τις ευρωπαϊκές προοπτικές, είναι λύση αναλογική και θα υπερασπιστώ τις διατάξεις για τις ποινές, που είναι και δίκαιες και μετρημένες» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο έλλειμμα, υπολόγισε πως θα χρειαστούν ακόμα 3-4 χρόνια προσπάθειας προκειμένου να μειωθεί στο 3%, με στόχο τον μηδενισμό του. Δυσκολότερος είναι ακόμα ο αγώνας για την μείωση του χρέους: «Όλοι θα κριθούν από την στάση τους, τις επιλογές τους και κατά πόσον έχουν να προτείνουν εναλλακτικές διαδρομές» ανέφερε.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αναδιάρθρωση των φορολογικών ελεγκτικών υπηρεσιών, σημειώνοντας πως στόχος του υπουργείου «είναι να φέρει τα πάνω κάτω στις ελεγκτικές υπηρεσίες, να βρει ανθρώπους που κάνουν την δουλειά τους σωστά, δεν θα φοβηθούν να την κάνουν όπως πρέπει, ούτε θα έχουν την επιρροή από αθέμιτες ενέργειες».

Η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ελένη Παναρίτη, συνέδεσε την μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 24% στο 20% με την μεταρρύθμιση των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς την οποία η φορολογική πολιτική είναι «χαμένο στοίχημα» και σημείωσε πως «παρόμοιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει στο εξωτερικό, με θεαματικά αποτελέσματα (…). Ο έλεγχος θα πρέπει να είναι αμφίδρομος και να μην αφορά μόνον τους φορολογούμενους αλλά και τους ίδιους τους ελεγκτές. Πρέπει να υπάρξει επιτέλους, ένα τέλος στην παραβατικότητα και ατιμωρησία των εφοριακών, ειδικά όσον αφορά τους ελεγκτές βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης των εσόδων του κράτους».

Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο «δίνει λευκή επιταγή στον υπουργό Οικονομικών, να αποφασίζει για τα πάντα με 40 υπουργικές αποφάσεις που θα εκδοθούν στο μέλλον», υπογραμμίζοντας ότι «ο υπουργός κρατά για τον εαυτό του τη διαδικασία βελτίωσης του ελεγκτικού μηχανισμού, κάτι που παραπέμπει σε λογικές του παρελθόντος, που δυστυχώς εφαρμόστηκαν και από την Νέα Δημοκρατία (…). Ενώ υιοθετείτε την πρόταση της ΝΔ για συμψηφισμό των χρεών των επιχειρήσεων και του κράτους, αφήνετε ανοικτή την διαδικασία και εισάγετε την δυνατότητα των επιστροφών με ομόλογα, που ουσιαστικά σημαίνει στάση πληρωμών».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), υποστήριξε πως «όταν το μεγάλο κεφάλαιο διατηρεί το απόρρητο σε μια σειρά συναλλαγών, όταν υπάρχουν οι ανώνυμες μετοχές, αλλά απουσιάζει το πόθεν έσχες για την αγορά μετοχών και την ίδρυση επιχειρήσεων, είναι φανερό πως αυτό που θέλετε να κάνετε, είναι μια νέα, μεγαλύτερη επίθεση στους αυτοαπασχολούμενους, στους επαγγελματίες, βιοτέχνες και μικροεμπόρους, στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής».

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) καυτηρίασε τη μείωση της φορολόγησης από το 24% στο 20% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, κάνοντας λόγο για «μπόνους στους ισχυρούς» και τόνισε πως «είμαστε ίσως, η μόνη χώρα στην ευρωζώνη που δεν φορολογεί την υπεραξία από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές». «Το βασικότερο εργαλείο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η απλούστευση της φορολογικής νομοθεσίας και η μείωση της γραφειοκρατίας - τομείς που παρουσιάζουν χειροτέρευση με το νομοσχέδιο», παρατήρησε.

Πρόταση για μείωση του ποσοστού δέσμευσης των καταθέσεων από 50% στο 1/3, για όσους δεν αποδίδουν ΦΠΑ, κατέθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, υποδεικνύοντας και την δυνατότητα εξόφλησης με εγγυητική επιστολή σε περίπτωση έλλειψης ρευστού - αλλιώς, «θα τον στείλετε στον τοκογλύφο, στον κακό τον τραπεζίτη που δεν έχει να δώσει». Όσο για τον ΦΠΑ, «εξαρχής να είναι με τραπεζική επιταγή στο όνομα του Δημοσίου. Αυτομάτως βγάζετε τον βραχνά από την αγορά, αποφεύγετε τα λουκέτα και δημιουργούμε προϋποθέσεις για ανάταξη της οικονομίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

Σχετικές αποστάσεις κράτησε από την αυστηρότητα των ποινών, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, σημειώνοντας πως «η ποινικοποίηση των παραβάσεων, θέλει μια προσοχή όσον αφορά στην αυστηρότητά τους γιατί κινδυνεύουμε να κάνουμε ένα πολύπλοκο και αυστηρό πλαίσιο που δύσκολα θα εφαρμοστεί στην πράξη».

Τα πολεμικά ελλιμενίστηκαν σε συριακό λιμάνι


Δύο ιρανικά πολεμικά πλοία, τα πρώτα που εισήλθαν στη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ από το 1979, ελλιμενίστηκαν σήμερα στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας, έγινε γνωστό από ιρανικές πηγές στη Δαμασκό. "Τα δύο ιρανικά πλοία έδεσαν" στο συριακό λιμάνι της Λατάκειας, στις ακτές της Συρίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο συριακή πηγή χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Με την ευκαιρία αυτή, ο αρχηγός του ιρανικού πολεμικού ναυτικού, ναύαρχος Χαμπιμπολάχ Σαγιαρί, έφτασε στη Δαμασκό τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Θα παραστεί την Παρασκευή το απόγευμα σε δεξίωση που θα πραγματοποιηθεί στη Λατάκεια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Το σιωνιστικό καθεστώς μπορεί να έχει ανησυχίες (...) αλλά εμείς θα συνεχίσουμε τα σχέδιά μας, χωρίς να ανησυχούμε για το καθεστώς αυτό, και σε συντονισμό με τις φιλικές χώρες στην περιοχή", δήλωσε ο ναύαρχος Σαγιαρί σύμφωνα με το πρακτορείο IRNA.

Η επίσκεψη των δύο πλοίων έκανε το ισραηλινό ναυτικό να αυξήσει το επίπεδο συναγερμού του, ενώ οι ΗΠΑ κάλεσαν (τα πλοία) να συμμορφωθούν προς το διεθνές δίκαιο.

Σημαντική πτώση στη Σοφοκλέους


«Έχασε» τις 1.600 μονάδες ο Δείκτης
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων, μετά από 17 συνεδριάσεις.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.599,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,83%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 125,743 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 2,34%, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 2,23% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,25%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+2,11%), της Coca Cola 3E(+0,56%) και των ΕΛΠΕ(+0,14%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές του Τ.Τ (-6,10%), της Εθνικής (-5,14%), της Μυτιληναίος(-5,05%), της Κύπρου (-4,98%) και της Atebank(-3,66%).

43 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 125 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές.

Στο 23,7% το ποσοστό απεργίας στις βιομηχανίες


Στο 23,77% διαμορφώθηκε το μέσο ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων των βορειοελλαδικών βιομηχανιών στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ, χτες Τετάρτη, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).


Βάσει στατιστικής έρευνας του ΣΒΒΕ, που έγινε σε δείγμα 60 επιχειρήσεων-μελών του, σε σύνολο 10.712 εργαζομένων, στην απεργία συμμετείχαν οι 2.546.

Από τις 19 μικρότερες επιχειρήσεις του δείγματος (ένας έως 50 απασχολούμενοι), κανένας εργαζόμενος δεν φέρεται να απέργησε. Μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής στην απεργιακή κινητοποίηση είχαν οι εργαζόμενοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.

Mega: Η κρίση κόβει «Κούκλες» και «Γενιά 592 ευρώ»



Παντού υπάρχει κρίση στις μέρες μας και η τηλεόραση μόνο στην απ’ έξω δε βρίσκεται. Παλεύουν να τα βγάλουν πέρα μικρά μεγάλα κανάλια, με τη διαφήμιση να συρρικνώνεται, άρα και τα σημαντικά τους έσοδα.

Τι σημαίνει αυτό; Περικοπές, απολύσεις και φυσικά μείωση ακριβών παραγωγών/σειρών. Έτσι έκανε (ακόμα) και το Mega που πήρε την απόφαση να σταματήσει μέσα στο Μάρτιο τις δυο φετινές του σειρές «Κούκλες» και «Γενιά των 592 ευρώ» μιας και δεν είχαν την απήχηση που περίμεναν. Καλύτερα σου λέει να τελειώσουν μια ώρα νωρίτερα.

Η αλήθεια είναι δεν ήταν και ό,τι πιο δυνατό για το μεγάλο κανάλι, τουλάχιστον όχι όσο μας έχει συνηθίσει.

"Εξυπνο" σύστημα μετακινήσεων στη Θεσσαλονίκη


Τη δυνατότητα να σχεδιάζουν οι ίδιοι οι πολίτες τις μετακινήσεις τους, έχοντας πρόσβαση σε πληθώρα χρήσιμων πληροφοριών, δίνει το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών, μέσα από ένα έργο με προϋπολογισμό περίπου 3 εκατομμυρίων ευρώ που πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2012.

Το έργο «Ευφυές σύστημα διαχείρισης αστικής κινητικότητας και ελέγχου κυκλοφορίας για τη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος στην κεντρική περιοχή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης», υλοποιεί κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν το ΣΑΣΘ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Institute of Transport Economics (ΤΟΙ) που εδρεύει στο Όσλο της Νορβηγίας.

Στόχος του έργου είναι η ανάπτυξη ενός συστήματος που θα ελέγχει την κυκλοφορία, θα ενημερώνεται δυναμικά για τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο της πόλης και θα επιτρέπει στο χρήστη να σχεδιάσει τη μετακίνησή του, με έμφαση στις λύσεις μειωμένης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Η κρίση χτυπάει τον Στρατό


Έως το τέλος του 2011 θα έχει υλοποιηθεί στο σύνολό του το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης των στρατολογικών υπηρεσιών της χώρας, το οποίο κινείται στο πλαίσιο της νέας αρχιτεκτονικής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Καλλικράτης».

«Το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία νέων πολυδύναμων, ψηφιοποιημένων και ευέλικτων στρατολογικών υπηρεσιών (e-στρατολογικά γραφεία), που θα βελτιώσουν θεαματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα μειώσουν το λειτουργικό τους κόστος», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, τα 57 στρατολογικά γραφεία που λειτουργούν σήμερα σε κάθε πρωτεύουσα νομού συνενώνονται σε 18 σύγχρονες περιφερειακές Στρατολογικές Υπηρεσίες με πλήρη μηχανογραφική υποδομή. Οι νέες Στρατολογικές Υπηρεσίες θα εδρεύουν στις έδρες των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων. Οι πολίτες θα εξυπηρετούνται παράλληλα από όλα τα ΚΕΠ.

Σε ό,τι αφορά την εξοικονόμηση πόρων, τονίζεται στην ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα μειώνει κατά 90% το κόστος λειτουργίας του παλαιού συστήματος, καθώς τα 57 στρατολογικά γραφεία και οι 6 Διοικήσεις Στρατολογίας επιβάρυναν με 600.000 ευρώ ετησίως των ετήσιο προϋπολογισμό για ενοίκια γραφείων (200.000 ευρώ) και λειτουργικά έξοδα. Το νέο σύστημα υπολογίζεται ότι θα κοστίζει μόλις 50.000 ευρώ ετησίως.

Συμβολική κατάληψη γονέων σε σχολείο


Ο φόβος να κλείσει το σχολείο τους, στο πλαίσιο του σχολικού «Καλλικράτη», που προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, οδήγησε σήμερα γονείς και μαθητές σε συμβολική κατάληψη του δημοτικού των 'Ανω Ασιτών στο Ηράκλειο Κρήτης.

Όπως ανέφεραν οι συγκεντρωθέντες, θα προβούν σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις στην περίπτωση, που γίνει πράξη η απόφαση της συνένωσης του σχολείου τους με το δημοτικό των Κάτω Ασιτών. Σημείωσαν, δε, πως το σχολείο, που κάνουν μάθημα τα παιδιά τους, είναι υπερσύγχρονο και εξυπηρετεί 26 μαθητές, οι οποίοι αυξάνονται κάθε χρόνο.

Τελεσίγραφο από τα ΚΤΕΛ για τη μεταφορά μαθητών στη Στερεά


<<Είναι το τελευταίο "καμπανάκι" προς την πολιτεία. Δεν μπορούμε άλλο. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά. Μέχρι τώρα, παρ’ ότι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες εκτελούμε κανονικά τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών.>>, δήλωσε μεταξύ άλλων στο LR ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας Δημήτρης Χαιρόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των 5 ΚΤΕΛ της Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φωκίδας, Ευρυτανίας), με κοινή ανακοίνωση, κρούουν το κώδωνα και δηλώνουν ότι αδυνατούν πλέον να συνεχίσουν το έργο μεταφοράς των μαθητών, εάν δεν εξοφληθούν από το κράτος, αφού πλέον αντικειμενικά δεν θα έχουν να πληρώσουν το πετρέλαιο και το προσωπικό.

Τι λέει η ανακοίνωση
<<Τα περισσότερα ΚΤΕΛ έχουν περιέλθει σε οικτρή οικονομική κατάσταση και αυτό οφείλεται κυρίως στη μη εξόφληση των οφειλών, που προέρχονται από υπηρεσίες μεταφοράς μαθητών. Το θέμα αυτό λόγω και της μεταβατικής περιόδου που διανύουμε λόγω «Καλλικράτη» (κατάργηση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, Νομαρχιακών επιτροπών κλπ) τείνει να λάβει τεράστιες κοινωνικές διαστάσεις αφού θα έχει ως αποτέλεσμα την διακοπή μεταφοράς χιλιάδων μαθητών, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Επειδή πρέπει να πληρωθεί το προσωπικό μας, τα πετρέλαια και οι άλλες λειτουργικές δαπάνες απαραίτητες για την κίνηση του στόλου των λεωφορείων, είναι αναγκαίο να εξοφληθούν άμεσα οι οφειλές του τρέχοντος σχολικού έτους για τη συνέχιση του έργου της μεταφοράς των μαθητών.
Εκθέσαμε το θέμα αυτό και στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κο Κλέαρχο Περγαντά, κατά τη συνάντηση μας στην Λαμία την 15.02.2011, σε μια απέλπιδα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στο μείζον αυτό θέμα, ενημερώνοντας τον προφορικά ότι θα συνεχίσουμε το έργο της μεταφοράς των μαθητών έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Επειδή οι οικονομικές συνθήκες είναι ως γνωστόν τραγικές και τόσο οι προαναφερόμενες ΚΤΕΛ ΑΕ όσο και οι μέτοχοι των ανωτέρω μεταφορικών εταιρειών, αδυνατούν να καλύψουν άλλο εξ ιδίων κεφαλαίων τα έξοδα κίνησης και μεταφοράς των μαθητών, ζητήματα που κατ’ επανάληψη και προς κάθε κατεύθυνση έχουν δηλοποιηθεί, είμαστε υποχρεωμένοι να γνωστοποιήσουμε ότι αν μέχρι την 6η Μαρτίου 2011 δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες καταβολής των οφειλομένων, από την 7η Μαρτίου 2011 πολύ πιθανόν να βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να διακόψουμε τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία τους, με ότι αυτό συνεπάγεται. >>

Το LamiaReport έθεσε το ερώτημα στον πρόεδρο του ΚΤΕΛ Φθιώτιδας, αν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος που θα δημιουργηθεί και ο κ. Χαιρόπουλος απάντησε:

<<Φυσικά και αντιλαμβανόμαστε το μέγα κοινωνικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί, το αναφέρουμε στο Δελτίο Τύπου, αλλά ακόμα και αυτό, το σημερινό Δελτίο τύπου των νομίμων εκπροσώπων των ΚΤΕΛ της Περιφέρειας είναι το τελευταίο «καμπανάκι» προς την πολιτεία. Δεν μπορούμε άλλο. Δεν τίθεται θέμα δεν θέλουμε ή πιέζουμε την πολιτεία. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε οικονομικά. Μέχρι τώρα παρ’ ότι απλήρωτοι για αρκετούς μήνες εκτελούμε κανονικά τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών. Κάπου εδώ όμως τα ίδια κεφάλαια τελείωσαν. Πρέπει και εμείς να διαφυλάξουμε το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και τις εκατοντάδες οικογένειες που εργάζονται και βγάζουν τα προς το ζην μέσα από τις εταιρείες μας.
Η Πολιτεία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει πως πρέπει και αυτή να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Δεν μπορεί οι εταιρείες να πληρώνουν στην ώρα τους φόρους, ασφαλιστικές εισφορές, διόδια και από την άλλη η πολιτεία να μη πληρώνει.
Καταλαβαίνουμε τους γονείς. Και εμείς έχουμε παιδιά που πάνε σχολείο. Αλλά πρέπει να καταλάβουν και οι γονείς πως το λεωφορείο κινείται με πετρέλαιο το οποίο έχει φτάσει στο € 1,50 το λίτρο. Το λεωφορείο χρειάζεται συντήρηση. Χρειάζεται οδηγό. Όλα αυτά πρέπει να πληρωθούν τοις μετρητοίς.>>

Τέσσερα σήμερα τα θύματα του Η1Ν1


Άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη Η1Ν1 ανεβάζοντας τη λίστα των θυμάτων στους 116.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα θύματα ήταν άνδρες, ηλικίας από 52-74 χρόνων, οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας εκτός από έναν ο οποίος φαίνεται να είχε καθαρό ιατρικό ιστορικό.

Παράλληλα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν πέντε νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης τα οποία νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στις ΜΕΘ από τις αρχές του χρόνου στα 317 άτομα.

Νέα παράταση για τους ημιυπαίθρους


Παράταση μέχρι τέλος Ιουνίου πήρε η διαδικασία τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Ήδη, οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στα κατά τόπους πολεοδομικά γραφεία έχουν ξεπεράσει τις 500.000 για την «τακτοποίηση» περισσοτέρων από 730.000 κλεισμένων ημιυπαίθριων χώρων.

Η παράταση χρονικά συμπίπτει με τον μήνα που οι «καλλικρατικοί» δήμοι θα αποκτήσουν τα δικά τους πολεοδομικά γραφεία. Έως σήμερα, οι πολεοδομίες υπάγονται διοικητικά στις νομαρχίες, ένα διοικητικό σχήμα το οποίο δεν θα υφίσταται μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Έτσι το ΥΠΕΚΑ έχει, μέσω της παράτασης, το περιθώριο μέχρι την αρχή του καλοκαιριού να συγκεντρώσει περισσότερες αιτήσεις και άρα έσοδα.

Δυσαρεστημένοι και απαισιόδοξοι οι Έλληνες


Υψηλά ποσοστά απαισιοδοξίας, αρνητικής προδιάθεσης και χαμηλής αξιοπιστίας σε εθνικούς και διεθνείς θεσμούς καταγράφουν οι έλληνες σε έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ, στις 4 υποψήφιες και στα κατεχόμενα, ενώ χαμηλή εμπιστοσύνη αποδίδουμε στην ΕΕ (ακολουθώντας τους βρετανούς!), μολονότι γενικά θεωρούμε ότι είναι ένας διεθνής οργανισμός που προσφέρει ασφάλεια - χαρακτηριστικά επ' αυτού ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Π. Καρβούνης, που παρουσίασε σήμερα την έρευνα, υποστήριξε πως «δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό ότι η ΕΕ έσωσε την Ελλάδα από την πτώχευση» και απέδωσε ευθύνες στην ελλιπή ενημέρωση που προσέφερε ευρύτερα η ελληνική πολιτεία και οι φορείς της.

Αναλυτικότερα, οι έλληνες κατέχουμε την πρώτη θέση σε όσους δηλώνουν δυσαρεστημένοι «από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», αλλά επίσης από «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», σε όσους προβλέπουν «επιδείνωση» τόσο της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται», σε όσους δηλώνουν πως «δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα» της χώρας τους, σε όσους εκφράζουν «καχυποψία» για τον θεσμό των Ηνωμένων Εθνών, σε όσους θεωρούν πως «η ΕΕ οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι έλληνες εμφανιζόμαστε να έχουμε αφοριστική άποψη για τον προσανατολισμό της ΕΕ, μολονότι δηλώνουμε ότι «δεν είμαστε ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα» σε ποσοστό 70%, όταν ο μέσος όρος των ευρωπαίων πολιτών βρίσκεται στο 66%. Κατά τα λοιπά, δηλώνουμε ότι «κατανοούμε τη λειτουργία της ΕΕ» (56%), αλλά εκτιμούμε σε πολύ υψηλό βαθμό (δεύτεροι στην κλίμακα) ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ», ενώ τέλος πιστεύουμε ότι το πνεύμα λειτουργίας της ΕΕ είναι κατεξοχήν «τεχνοκρατικό» και (σε μικρότερο βαθμό) ότι η ΕΕ είναι «δημοκρατική», «προστατευτική», «αναποτελεσματική» και «μοντέρνα». Στο υψηλότερο ποσοστό (74%) οι έλληνες υποστηρίζουμε την ανάγκη θέσπισης μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής και δηλώνουμε ότι «αισθανόμαστε πιο ασφαλείς» ως πολίτες της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το ευρώ, οι έλληνες υποστηρίζουμε την ΟΝΕ και το ενιαίο νόμισμα (κατά 64% με κοινό μέσο όρο 58%), ενώ τελικά προσβλέπουμε στην ΕΕ για να σωθούμε από την οικονομική κρίση - οι έλληνες προσδοκούμε τη σωτηρία μας από την ΕΕ (37%), από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).

Οι έλληνες θέλουμε να αποφασίζει η εθνική μας κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας, ενώ θέλουμε να αποφασίζει η κυβέρνησή μας από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.α.

Τέλος, οι έλληνες εκφράζουμε τη δυσπιστία μας κατά σειρά: για τα πολιτικά κόμματα (93%), τις μεγάλες επιχειρήσεις (79%), την τηλεόραση (78%), την εθνική κυβέρνηση (76%), τον ΟΗΕ (74%), την εθνική Βουλή (73%), τον Τύπο (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), την ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%), τη δικαιοσύνη (56%) και το Διαδίκτυο (41%).

Δώσε σε σώσε ...!


Ένα μικρό κοριτσάκι στην Καβάλα χρειάζεται επειγόντως αιμοπετάλια 0 αρνητικό για να σωθεί. Οι γονείς του πληρώνουν τα οδοιπορικά σε όποιον μπορεί να βοηθήσει.

Το τηλέφωνο της μητέρας είναι 6937495494. Όποιος μπορεί ας βοηθήσει αφού το παιδί βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και επείγει να βρεθούν αιμοπετάλια...

Μαζεύτηκε κόσμος έξω από το σπίτι του Τσοχατζόπουλου!


Απλοί πολίτες, χωρίς να ανήκουν σε κάποια παράταξη όπως λένε οι ίδιοι, συγκεντρώθηκαν πριν λίγα λεπτά έξω από το σπίτι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Η διαμαρτυρία αποσκοπούσε στο να φωνάξουν για τα όσα έχουν ακουστεί και γράφονται για το παρελθόν του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Στη Δ. Αεροπαγίτου υπήρχε και μια διμοιρία των ΜΑΤ καθώς η διαμαρτυρία των πολιτών είχε προαναγγελθεί από χτες. Τα περίπου 50 άτομα, μετά από λίγο, απομακρύνθηκαν χωρίς να συμβεί το παραμικρό.

Νοίκιασαν αυτοκίνητο και το έκαναν οπλοστάσιο


Οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας δύο Έλληνες για κατοχή όπλων, γιατί στο αυτοκίνητό τους, ιδιοκτησίας εταιρείας ενοικιάσεων, βρέθηκε, κάτω από το κάθισμα του συνοδηγού, ένα πιστόλι των 9mm μάρκας CZ 99, με δύο γεμιστήρες και 13 σφαίρες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Θεσπρωτίας, ενώ το όπλο και οι σφαίρες κατασχέθηκαν από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση.

Πυρκαγιά σε εκκλησία


Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί, στον ενοριακό ιερό ναό του Αγίου Ιωάννη στο Άργος.

Η άμεση επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων απέτρεψε την ολοκληρωτική καταστροφή του ναού, ο οποίος όμως έχει καταστεί μη λειτουργικός.

Κάηκε ο γυναικωνίτης, τμήμα της στέγης, ένας αποθηκευτικός χώρος, πολλά αντικείμενα και κειμήλια που υπήρχαν στην εκκλησία, ενώ σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στις αγιογραφίες στους τοίχους του ναού κυρίως από τους καπνούς, η ζημιά των οποίων αναμένεται να εκτιμηθεί από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Προανάκριση για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί η πυροσβεστική υπηρεσία του Άργους.

Απειλείται η εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν


Η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία εννέα χρόνια στο Αφγανιστάν όσον αφορά την εκπαίδευση των κοριτσιών απειλείται από την απουσία επενδύσεων της αφγανικής κυβέρνησης και των δωρητριών χωρών, προειδοποιούν 16 διεθνείς και αφγανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στην έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά 2,4 εκατομμύρια νεαρές Αφγανές είναι εγγεγραμμένες στο σχολείο, ενώ μόλις το 2001 ήταν 5.000, τη χρονιά της πτώσης του καθεστώτος των Ταλιμπάν που απαγόρευε στα κορίτσια να φοιτήσουν στο σχολείο, υπενθυμίζει η έκθεση που συντάχθηκε από την Oxfam, την Care και 14 αφγανικές ΜKO.

"Mε τους δωρητές να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση της εξέγερσης παρά στην ανάπτυξη, και με την κατάσταση της ασφάλειας να επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, η πρόοδος που σημειώθηκε στη βελτίωση της εκπαίδευσης των κοριτσιών κινδυνεύει να χαθεί", τονίζεται.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών προσκρούει στα σοβαρά προβλήματα της πρόσβασης και της ποιότητας, σημειώνει η μελέτη που βασίζεται σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010 σε δείγμα 1.600 κοριτσιών, γονέων και καθηγητών σε 17 από τις 34 αφγανικές επαρχίες.

"Οι ερωτηθέντες επικαλούνται τη φτώχεια ως πρώτο εμπόδιο στην εκπαίδευση των κοριτσιών" (41,2% των ερωτηθέντων), υπογραμμίζει η έκθεση.

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση είναι οι πρόωροι και εξαναγκαστικοί γάμοι (39,4%) και η ανασφάλεια (32,4%) ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται "στις περιοχές που παλαιότερα ήταν ασφαλείς, όπως το κεντρικό, βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας".

Όσον αφορά τα κορίτσια που καταφέρνουν να μείνουν στο σχολείο, αυτά "λαμβάνουν μια κακής ποιότητας εκπαίδευση λόγω της έλλειψης κατάρτισης των διδασκόντων, της έλλειψης σχολείων θηλέων και του κακού εξοπλισμού τους", εκτιμούν οι ΜΚΟ.

Μόνο το 30% των καθηγητών είναι γυναίκες και η μεγάλη πλειοψηφία εργάζεται στις αστικές περιοχές, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο στην Καμπούλ. Στην ανατολική επαρχία Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν, στο προσωπικό των διδασκόντων μόλις το 3% είναι γυναίκες, αποκαλύπτει η μελέτη.

Η έλλειψη υποδομών είναι επίσης εντυπωσιακή: τουλάχιστον το 40% των κοριτσιών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι το σχολείο τους στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

"Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας για το μέλλον του Αφγανιστάν. Μια γυναίκα που έχει σπουδάσει μπορεί να προασπίσει καλύτερα τα συμφέροντά της, να αναθρέψει μια υγιή οικογένεια και να συμβάλει στην οικονομία", συμπεραίνει ο Αμπντούλ Ουαχίντ Χαμίντι, της αφγανικής ΜΚΟ Συντονισμός για Ανθρωπιστική Βοήθεια, που μετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης.

Απόσυρση μόνο με πληρωμένα τέλη


Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας αποτελεί προϋπόθεση για την απόσυρση οχημάτων και συνεπακόλουθα για την αγορά καινούργιου ΙΧ αυτοκινήτου με μειωμένα τέλη ταξινόμησης. Αυτό διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσιάζει αναλυτικά την διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν φορολογούμενοι και εφορίες σε ότι αφορά την καταβολή των τελών.

Στην εγκύκλιο ορίζεται μεταξύ άλλων ότι για τα αποσυρόμενα από την κυκλοφορία για καταστροφή επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, προϋπόθεση αποτελεί η καταβολή από τον κάτοχο αυτών των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών.

Εφόσον διαπιστώνεται ότι οι κάτοχοι των οχημάτων που αποσύρονται οφείλουν τέλη κυκλοφορίας, απαιτείται να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των οφειλομένων τελών όπως και των προστίμων, σε περίπτωση μη καταβολής ή καταβολής μειωμένων τελών κυκλοφορίας.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι εφόσον υπάρχουν οι μεταβολές (εκούσιες ακινησίες ή μεταβιβάσεις) οι οποίες δεν είναι καταχωρημένες στο Πληροφοριακό Σύστημα Οχημάτων που αφορούν τα οχήματα αυτά, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθεί άμεσα η ενημέρωση του συστήματος, ή κατά περίπτωση, η διόρθωση των σχετικών στοιχείων, εφόσον υφίσταται λανθασμένη καταχώρηση του αριθμού κυκλοφορίας ή του Α.Φ.Μ. του κατόχου του οχήματος.

Σημειώνεται ότι στο σύστημα του Αρχείου Οχημάτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων περιλαμβάνονται τα στοιχεία πληρωμών τελών κυκλοφορίας από το 1995 και μετά και έτσι δεν απαιτείται προσκόμιση δικαιολογητικών από τον κάτοχο του οχήματος.

Αρμόδιος για τη βεβαίωση και την είσπραξη των οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας και προστίμων, σε περίπτωση μη προμήθειας του ειδικού σήματος ή καταβολής μειωμένων τελών, είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος κατά το χρόνο της βεβαίωσης αυτών.

Εφόσον ήδη έχουν καταβληθεί τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας ή μετά τη βεβαίωση και την είσπραξη των τυχόν οφειλομένων τελών κυκλοφορίας, χορηγείται βεβαίωση από τον αρμόδιο προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ στην οποία αναγράφεται ότι "Για το αποσυρόμενο επιβατικό αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ….. έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2011 και προηγουμένων ετών".

Στα «ύψη» η αμόλυβδη


Κοντά στα επίπεδα - ρεκόρ όλων των εποχών διαμορφώνεται η μέση τιμή της αμόλυβδης, μετά τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών λόγω της αναταραχής στη διεθνή αγορά με αφορμή τα γεγονότα στην Αίγυπτο και τη Λιβύη. Η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,628 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι αυξημένη κατά σχεδόν δύο λεπτά το λίτρο σε σχέση με την αρχή του μήνα, οπότε κυμαινόταν στο 1,61 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η βενζίνη (πανελλαδικός μέσος όρος) είχε φθάσει και στο 1,635 στα τέλη Ιανουαρίου.
Πάντως ένα μέρος των διεθνών ανατιμήσεων εξομαλύνεται από την σχετική ενίσχυση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, καθώς η ισοτιμία του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος προς το αμερικανικό κατά το μεγαλύτερο διάστημα του τελευταίου μήνα πάνω από το 1,36.

Οι ακριβότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών καυσίμων παραμένουν τα νησιά: οι πέντε ακριβότεροι νομοί είναι κατά σειρά Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χίος και Κυκλάδες, με τιμές που κλιμακώνονται μέχρι 1,85 ευρώ το λίτρο.
Στον αντίποδα οι φθηνότεροι νομοί είναι Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Ημαθία, Πέλλα και Ανατολική Αττική με τιμές που ξεκινούν από 1,513 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΕΛΠΑ, η Ελλάδα έχει τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην αμόλυβδη και το πετρέλαιο κίνησης μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.

Αύριο Παρασκευή οι Ενώσεις Βενζινοπωλών Χανίων και Ρεθύμνου έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία με στόχο «την ανάδειξη των υψηλών τιμών και την κακή λειτουργία της αγοράς, που έχει επιφέρει η απουσία εποπτείας στη διαμόρφωση των τιμών από τα αρμόδια υπουργεία».

Σε ένδειξη συμπαράστασης οι Ενώσεις Ηρακλείου και Λασιθίου θα κάνουν στάση εργασίας από 10.00 έως 13.00 ενώ αντιπροσωπείες των δύο Ενώσεων θα επιδώσουν αύριο το μεσημέρι σχετικό υπόμνημα στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη.

Οι πρατηριούχοι ζητούν να λειτουργήσουν υγιείς κανόνες ανταγωνισμού στην αγορά και να μειωθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης, που αγγίζει περίπου τα 2/3 της αξίας του καυσίμου.

"Καταστροφική" ανθρωπιστική κρίση


Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτ Μαρόνι κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους εταίρους του να βοηθήσουν τη χώρα του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας "καταστροφικής" ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη.

"Ζητώ από την Ευρώπη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια καταστροφική ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, δεν μπορούν να μας αφήσουν μόνους μας, είναι η αίτησή μου", δήλωσε ο Μαρόνι κατά την άφιξή του σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ, αφιερωμένη στους φόβους για μια έξοδο προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

"Ελπίζω σε μια υποστήριξη" από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες "επειδή αυτό που συμβαίνει στη μεσογειακή λεκάνη δεν είναι μόνον ένα πρόβλημα για την Ιταλία και για τις μεσογειακές χώρες, είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη", πρόσθεσε.

Πολλές χώρες της νότιας Ευρώπς (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) ζήτησαν συγκεκριμένα χθες Τετάρτη στη Ρώμη να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι χώρες να υποδεχθούν μετανάστες προερχόμενους από τη Λιβύη.

Η Ρώμη εξέφρασε χθες φόβους για ένα κύμα τουλάχιστον 200.000 ως 300.000 μεταναστών σε περίπτωση που πέσει ο Μουάμαρ Καντάφι. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προέβλεψε πως σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μια "βιβλικών διαστάσεων έξοδος", "δέκα φορές μεγαλύτερη απ' αυτή των Αλβανών κατά τη δεκαετία του 1990".


Η Τουρκία είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων
Η Τουρκία είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος, οι οποίες θα "τιμωρήσουν το λαό", δήλωσε αργά χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

"Δεν είναι σωστό να ενεργήσουμε βεβιασμένα σ΄αυτήν την περίσταση. Και δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν τον πληθυσμό", τόνισε ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν "ένα ευρύ φάσμα μέτρων" για ν΄αντιμετωπίσουν τη βία στη Λιβύη και οι "κυρώσεις" είναι μέρος αυτών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αλλά και η ΕΕ δήλωσε έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και του καθεστώτος του λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

"Δεν είναι δικό μας έργο ν΄αναμιχθούμε στις υποθέσεις της Λιβύης και είναι ο λιβυκός λαός αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη του", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της Λιβύης θα διαπιστώσουν στο τέλος ότι αυτή είναι η πραγματικότητα", τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε "ανησυχητική" την κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία, η οποία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια", μπορεί ν΄αποτελέσει "πηγή έμπνευσης" για τους αραβικούς λαούς που σήμερα εξεγείρονται.

"Δεν προσπαθούμε να αποτελέσουμε μοντέλο για οποιονδήποτε, αλλά μπορούμε ν΄αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης γιατί η Τουρκία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

"Το ότι έχουμε κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν μάς εμποδίζει να ζούμε σε μια δημοκρατία και η δημοκρατία δεν μάς εμποδίζει να έχουμε θρησκευτικές πεποιθήσεις και στη χώρα αυτή ζούμε εδώ και χρόνια μ΄αυτές τις δυο καταστάσεις", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

"Είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό που είμαστε", υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Για κακούργημα κατηγορείται ο «τοξοβόλος» της πορείας

«Φορτωμένος» με το κακούργημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο βρέθηκε ο «τοξοβόλος» που συνελήφθη να έχει στην κατοχή του ένα τόξο, βέλη και σφυρί κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που έγιναν στη χθεσινή πορεία στο κέντρο της Αθήνας.

Ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραμένει κρατούμενος, παραπέμφθηκε να απολογηθεί για την πράξη του σε τακτικό ανακριτή, ο οποίος και θα αποφασίσει για την περαιτέρω ποινική του μεταχείριση.

Επιπλέον, στην εισαγγελία πρωτοδικών Αθηνών διαβιβάστηκαν δικογραφίες για άλλα οκτώ άτομα που συνελήφθησαν χθες στα επεισόδια. Για επτά από τους ο ποινικός απολογισμός περιλαμβάνει, κατά περίπτωση, τα εξής αδικήματα: διατάραξη κοινής ειρήνης με την επιβαρυντική διάταξη του αποκαλούμενου «κουκουλονόμου », αντίσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

Η δικογραφία διαχωρίστηκε για τον ένατο συλληφθέντα, ο οποίος δεν είχε συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα ανηλίκων.

τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ


Στα 52,7 εκατ. ευρώ έφθασαν τα κέρδη του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, θυγατρική της ΔΕΠΑ) το 2010, και ήταν αυξημένα κατά 56,1% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον ισολογισμό που εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας.

Τα έσοδα του ΔΕΣΦΑ διαμορφώθηκαν στα 225,4 εκατ. Ευρώ, οριακά μειωμένα σε σχέση με το 2009, ενώ τα ετήσια έξοδα διαμορφώθηκαν στα 172,7 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 22,9 εκατ. ευρώ.

Ο προϋπολογισμός για το 2011, που εγκρίθηκε επίσης από το Διοικητικό Συμβούλιο, προβλέπει περαιτέρω αύξηση των προ φόρων κερδών κατά 22% έναντι της χρήσης 2010.

Στο επίκεντρο των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, βρίσκονται η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας και η ολοκλήρωση των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο και στην Εύβοια.

Ντόμινο λουκέτων στα καταστήματα των Τρικάλων


Η περίπτωση με τα «λουκέτα» σε καταστήματα των Τρικάλων σε εμπορικούς δρόμους, λαμβάνουν διαστάσεις …επιδημίας. Η βασικότερη αιτία είναι η αδυναμία των ενοικιαστών λόγω της οικονομικής κρίσης, να πληρώσουν τα ενοίκια τους τα οποία αποτελούν και την μεγαλύτερη επιβάρυνση του κόστους λειτουργίας των καταστημάτων.

Βάσει αυτών των συνθηκών παρατηρείται το τελευταίο τρίμηνο μία ιδιαίτερα πτωτική τάση στα ενοίκια των καταστημάτων του κέντρου που φθάνει έως και το 30%, ενώ πλέον έχει καταργηθεί και ο περιβόητος «αέρας». Παρόλα αυτά τα λουκέτα πολλαπλασιάζονται.

Εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης στην Ξάνθη


Φορτηγά αυτοκίνητα από τους Δήμους Αβδήρων και Τοπείρου, αλλά και από το Τμήμα Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης για να μεταφέρει εκατοντάδες κλοπιμαία, από καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ μέχρι ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές και ψιλικά είδη στο Αστυνομικό Τμήμα Γενισέας, προκειμένου να αναγνωριστούν από παθόντες που έπεσαν θύματα κλοπής.

Λίγες ώρες νωρίτερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε άτομα (ενώ εκκρεμεί η σύλληψη άλλων εφτά ατόμων) για διακεκριμένες κλοπές σε διάφορα σημεία του νομού Ξάνθης που διαπράχθηκαν κυρίως από τον Ιούλιο του 2010 έως το Φεβρουάριο του 2011, πλην όμως υπήρξαν περιπτώσεις αναγνώρισης και ταύτισης πειστηρίων που είχαν κλαπεί τα έτη 2007, 2008, 2009 και 2010 από διάφορες περιοχές του νομού. Οι κλοπές διεπράχθησαν από σπίτια σε διάφορες περιοχές της Ξάνθης.

Συγκεκριμένα, στις 18 Φεβρουαρίου 2011, μετά από αξιολόγηση των πληροφοριών και τη συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Γενισέας, του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης και του Αστυνομικού Σταθμού Ευλάλου, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε δέκα συνολικά κατοικίες, παρουσία εισαγγελέα, οι οποίες βρίσκονταν στους οικισμούς Π, Κατράμιο, Βαφέικα και Εύλαλο. Από τις παραπάνω έρευνες είχαν ως αποτέλεσμα να συλληφθούν πέντε άτομα ηλικίας 22, 51, 51, 56 και 42 ετών αντίστοιχα, κάτοικοι Π. Κατραμίου, Βαφέικων και Εύλαλου.

Τρεις μέρες αργότερα, στις 21 Φεβρουαρίου 2011, αξιολογώντας νεότερες πληροφορίες, οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Γενισέας, σε συνεργασία με τους αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κοτύλης, διενήργησαν εκ νέου νομότυπες έρευνες σε τρεις κατοικίες, παρουσία και πάλι εισαγγελέα, στους οικισμούς Κύρνου και Εύλαλου.

Οι αστυνομικοί από την έρευνα βρήκαν και κατέσχεσαν: Εκατοντάδες τεμάχια από καλώδια του ΟΤΕ και ηλεκτροφόρα, εφτά μεγάλοι κόφτες καλωδίων, τέσσερα ζεύγη πέδιλα της ΔΕΗ, για αναρρίχηση σε ξύλινους στύλους, δύο πινακίδες ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων (για τις οποίες έχει δηλωθεί κλοπή), έξι κυνηγετικές καραμπίνες, δύο φλόμπερ, δύο αεροβόλα, ένα πιστόλι δακρυγόνου, ένα αυτοσχέδιο γκλόμπ, ένα μαχαίρι με μήκος λεπίδας δεκαπέντε εκατοστών και δύο ρεπλίκες πιστόλια.

Επίσης, οι αστυνομικοί κατά την έρευνα βρήκαν και κατέσχεσαν: Πενήντα δύο dvd-player, αποκωδικοποιητές και ενισχυτές ήχου, εκατόν ογδόντα κινητά τηλέφωνα, εκατόν εννέα μπαταρίες κινητών τηλεφώνων, σαράντα φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκατόν ογδόντα πακέτα τσιγάρα, διαφόρων μαρκών, είκοσι επτά τροχοί κοπής, δέκα αλυσοπρίονα, δεκαοχτώ ραδιοκασετόφωνα αυτοκινήτου, είκοσι στερεοφωνικά συγκροτήματα, τριάντα ηχεία διαφόρων τύπων, δεκαεννέα συλλογές εργαλείων, είκοσι τρία ηλεκτρικά τρυπάνια, βιδολόγοι, και κρουστικά, δεκατέσσερις ζάντες αυτοκινήτου, εκ των οποίων οι οχτώ με ελαστικά, εννέα τηλεοράσεις, τέσσερις οθόνες Η/Υ, τρείς φορητοί ασύρματοι και δύο σταθεροί.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί κατάσχεσαν: Είκοσι δύο οικιακές συσκευές διαφόρων τύπων, ένα κομπρεσέρ, τέσσερις φορητές συσκευές ηλεκτροσυγκόλλησης, εννέα ρολόγια χειρός, 142 σπρέι περιποίησης αυτοκινήτου, προερχόμενα από πρατήρια υγρών καυσίμων, τρία ποδήλατα, τέσσερα χορτοκοπτικά, τρείς μονάδες Η/Υ, δύο ψυγεία, τρία καροτσάκια οικοδομής, δύο πλυντήρια ρούχων.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης προέκυψε συμμετοχή στην παραπάνω εγκληματική οργάνωση επτά ακόμη ατόμων ηλικίας 34, 43, 46, 37, 26, 28 και 40 ετών αντίστοιχα, κατοίκων Π. Κατραμίου, Εύλαλου και Βαφέικων Ξάνθης. Στις κατοικίες τους απέκρυπταν μεγάλο αριθμό κλοπιμαίων αντικειμένων. Οι παραπάνω δράστες δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης αυτοφώρου.

Από το προανακριτικό υλικό που συλλέχτηκε, τη διακρίβωση και ταύτιση του τρόπου δράσης και από την μέχρι στιγμής ταυτοποίηση των πειστηρίων, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, όλοι οι παραπάνω δράστες διακεκριμένων κλοπών είναι μέλη οργανωμένης εγκληματικής ομάδας που φέρεται ότι διέπραξαν συνολικά τις παρακάτω κλοπές: Έξι κλοπές καλωδίων ΟΤΕ, ΔΕΗ από κεντρικές διασταυρώσεις και κολώνες ΔΕΗ, σαράντα οχτώ διαρρήξεις και κλοπές από οικίες, τρείς κλοπές από πρατήρια υγρών καυσίμων, πέντε κλοπές από Βιομηχανίες - Εταιρίες, μία κλοπή από αποθήκες Δήμου Τοπείρου, εφτά κλοπές από καταστήματα πώλησης ψιλικών, περίπτερα, καφενεία και δύο κλοπές καλωδίων από πομώνες γεώτρησης.

Τέλος, τις απογευματινές ώρες στις 20 Φεβρουαρίου 2011 από αστυνομικούς του Τμήματος Χρυσούπολης Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν κατ΄ οίκον έρευνες σε δύο κατοικίες συγγενικών προσώπων των παραπάνω δραστών, με αποτέλεσμα να βρεθεί και να κατασχεθεί μία φωτογραφική μηχανή, που αποτελούσε προϊόν κλοπής.