Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Στην εντατική ο Ι. Καμπανέλλης

Σε μονάδα εντατικής θεραπείας μεγάλου νοσοκομείου της Αθήνας νοσηλεύεται ο θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης. Ο συγγραφέας που πάσχει από νεφρική ανεπάρκεια υποβάλλεται σε αιμοκάθαρση και μετά από επιπλοκή εισήχθη στην ΜΕΘ. Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται - σύμφωνα με πληροφορίες - ιδιαιτέρως σοβαρή.

Σαλιγκάρια στην υπηρεσία του περιβάλλοντος


Τα συμπαθή αφρικανικά μαλάκια, έχουν το μέγεθος ενός μικρού ποντικού και πάνω τους τοποθετούνται αισθητήρες, οι οποίοι σε περίπτωση που εισπνεύσουν πάρα πολύ κακό αέρα δείχνουν ότι έχουν «αρρωστήσει».

Το φιλόδοξο εγχείρημα πραγματοποιείται σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων στην Αγία Πετρούπολη, όπου τα σαλιγκάρια παρακολουθούν τις εκπομπές αερίων στον αποτεφρωτήρα λυμάτων.

Οι περιβαλλοντολόγοι εκτιμούν πως η συγκεκριμένη κίνηση είναι απλώς ένα διαφημιστικό κόλπο που αποσκοπεί στο να αποσπάσει την προσοχή από τις επικίνδυνες πρακτικές που χρησιμοποιούνται στον αποτεφρωτήρα.

Το εργοστάσιο χρησιμοποιεί συμβατικούς μετρητές για τον έλεγχο των εκπομπών, αλλά οι υπάλληλοι της εταιρείας ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να ελέγξουν καλύτερα τη δημιουργία ενώσεων που μπορεί να παραχθούν σε υπερβολικά χαμηλές συγκεντρώσεις, τις οποίες δε μπορούν να ανιχνεύσουν οι μετρητές ή που θα μπορούσαν να βλάψουν τον άνθρωπο, αν συνδυαστούν με άλλες ουσίες.

Πτωτικό γύρισμα στη Σοφοκλέους


Με πτώση έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά από επτά συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κέρδη 9,17%.

Σήμερα, όμως, προς το τέλος της συνεδρίασης, υπήρξε έντονη φημολογία για αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, η οποία διαψεύστηκε από την τράπεζα, αλλά πίεσε τις μετοχές των τραπεζών.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.661,68 μονάδες σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 0,80%. Ενδοσυνεδριακά, η αγορά κατέγραφε κέρδη έως και 1,17%, κινούμενη στις παρυφές των 1.700 μονάδων, για να γυρίσει σε πτωτικό έδαφος, λόγω των φημών.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 4,43%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 145,502 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,08% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 1,70%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola 3E(+2,79%), του ΟΠΑΠ (+2,56%) και της Ελλάκτωρ(+2,03%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank(-7,00%), της MIG(-3,95%), της ΔΕΗ(-3,76%) και της Πειραιώς (-3,59%).

73 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 108 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές.

Προς ποινικοποίση το «δεν πληρώνω»


Στην ποινικοποίηση της μη πληρωμής εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες προχωρά η κυβέρνηση με διαδικασίες-εξπρές, ενσωματώνοντας τη σχετική τροπολογία στο σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, η μη πληρωμή του εισιτηρίου, στη λογική του «δεν πληρώνω», συνιστά ανήθικη πράξη σε βάρος του διπλανού που καλείται να πληρώσει δύο φορές.

Ο κ. Τσιόκας σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ τόνισε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα αυτά ως πλημμεληματικού χαρακτήρα πράξεις.

Προσωρινά αποτελέσματα ΑΣΕΠ για το προσωπικό της Βουλής


Τα προσωρινά αποτελέσματα του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την πλήρωση συνολικά 18 θέσεων τακτικού προσωπικού της Βουλής των Ελλήνων (προκήρυξη 1Γ/2010 - ΦΕΚ 3/22.9.2010/τεύχος προκηρύξεων ΑΣΕΠ) εκδόθηκαν από την Ανεξάρτητη Αρχή και καταχωρήθηκαν στην ιστοσελίδα αυτής (asep.gr).

Μετά από σχετική συνεννόηση με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, οι αλφαβητικοί πίνακες που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, περιλαμβάνουν τα στοιχεία και την επίδοση μόνο όσων υποψηφίων πέτυχαν τη βαθμολογική βάση στη γραπτή εξέταση. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι μπορούν να αναζητήσουν τη βαθμολογία τους στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ και συγκεκριμένα στα «Αποτελέσματα Διαγωνισμών» μέσω της επιλογής «Αναζήτηση σε: βαθμολογίες γραπτών».

Οι οριστικοί πίνακες θα προκύψουν μετά την εκδίκαση τυχόν ενστάσεων, η προθεσμία υποβολής των οποίων λήγει με την πάροδο της Δευτέρας 14/2/2011.

Υπόθεση σύγχρονου δουλεμπορίου στη Λεμεσό


Μια συγκλονιστική περίπτωση σύγχρονου δουλεμπορίου αποκαλύφθηκε στη Λεμεσό. Δεκαεπτά Ρουμάνοι εντοπίστηκαν να διαβιούν σε άθλιες συνθήκες σε ξύλινα παραπήγματα και εμπορευματοκιβώτια. Ο εβδομαδιαίος μισθός τους, όπως καταγγέλλουν ήταν τους τελευταίους τέσσερις μήνες μόλις 60 ευρώ, από τα οποία ο εργοδότης τους τούς απέκοπτε ένα ευρώ ημερησίως ως κόστος παροχής στέγης.

Την υπόθεση δουλεμπορίου έφερε στο φως η Συντεχνία Οικοδόμων της Συνομοσπονδίας Εργατών Κύπρου(ΣΕΚ).

Ο επαρχιακός οργανωτικός Γραμματέας της Συντεχνίας Φλώρος Φλώρου δήλωσε ότι εδώ και δύο μέρες έχουν αναλάβει την παροχή τροφής στους εργάτες, ενώ επιχείρησαν να επικοινωνήσουν με τον εργοδότη τους, ο οποίος δεν φαίνεται διατεθειμένος να συνεργαστεί.

Η υπόθεση καταγγέλθηκε πριν από μερικές ημέρες και στην υπουργό Εργασίας Σωτηρούλα Χαραλάμπους, η οποία είπε ότι αμέσως κλήθηκε ο εργοδότης ο οποίος δεσμεύτηκε να τους καταβάλει τα ημερομίσθιά τους έως τις 12 Φεβρουαρίου και ότι οι εργάτες θα είχαν διατροφή και διαμονή.

Μιλώντας στο ΡΙΚ η κυρία Χαραλάμπους ανέφερε ότι σήμερα εκφράστηκαν από τη ΣΕΚ επιφυλάξεις ότι ο εργοδότης δεν θα συμμορφωθεί, γι αυτό και μεταβαίνει αμέσως στην περιοχή λειτουργός του τμήματος ευημερίας για διερεύνηση της υπόθεσης.

Λαθραία τσιγάρα σε φορτηγό με μανταρίνια


Φορτηγό, που ανάμεσα σε μανταρίνια μετέφερε 800 κούτες με 400.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, εντόπισαν και κατέσχεσαν τελωνειακοί στη διάβαση Ίλιντεν, στα σύνορα Βουλγαρίας-Ελλάδας.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι βουλγαρικές αρχές έχουν κατασχέσει φορτία με 770.000 πακέτα λαθραία τσιγάρα, στις συνοριακές διαβάσεις Κούλατα και Ίλιντεν, ενώ στις 3 Ιανουαρίου στην πόλη Χάσκοβο, στη νότια Βουλγαρία, εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων και κατασχέθηκαν 115.000 πακέτα τσιγάρων.

Επιθεωρητής της συνοριακής αστυνομίας σχολίασε ότι έχουν αυξηθεί αρκετά οι περιπτώσεις κατάσχεσης λαθραίων προϊόντων καπνού από την Ελλάδα, μέσω της Βουλγαρίας, τον τελευταίο χρόνο.

Δραστική μείωση των νέων αδειών κυκλοφορίας


Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο του 2011 κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά 13.562 αυτοκίνητα (καινούργια ή μεταχειρισμένα εξωτερικού), παρουσιάζοντας δραματική μείωση της τάξεως του 58,6 % σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αύξηση 24,9% είχε παρουσιάσει τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Επίσης, η κυκλοφορία νέων μοτοσικλετών (άνω των 50 cc) κατά τον Ιανουάριο του 2011 ανήλθε σε 3.429, έναντι 3.957 το 2010, παρουσιάζοντας μείωση 13,3%. Μείωση 10,2% είχε παρουσιάσει και τον Ιανουάριο του 2010 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Διακόπηκε για τη Δευτέρα η δίκη των "Πυρήνων"


Για τη Δευτέρα διέκοψε τη συνεδρίασή του το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου δικάζονται εννέα κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς". Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας αναγνώστηκε βεβαίωση των φυλακών, σύμφωνα με την οποία οι πέντε από τους έξι κατηγορούμενους που κρατούνται δεν επιθυμούν να μεταχθούν και να παραστούν στη δίκη. Η συγκατηγορούμενή τους, Κωνσταντίνα Καρακατσάνη, απέστειλε επιστολή στο δικαστήριο στην οποία αναφέρει ότι ουδέποτε αποχώρησε από τη διαδικασία και ότι οι αστυνομικοί την απομάκρυναν βιαίως φορώντας της χειροπέδες, ενώ επαναλαμβάνει ότι ζητά διακοπή της δίκης για να επικοινωνήσει με τους δικηγόρους της καθώς επιθυμεί να παραστεί στη διαδικασία.

Η πρόεδρος, μετά την ανάγνωση της επιστολής, τόνισε ότι για να υποβάλλει αιτήματα η κατηγορουμένη πρέπει να βρίσκεται στο δικαστήριο διότι δι' αλληλογραφίας, όπως είπε, δεν υποβάλλονται αιτήματα.

Μετά από διακοπή του δικαστηρίου, για να ερωτηθεί η Καρακατσάνη εάν θα παραστεί στη διαδικασία, ο επικεφαλής της φρουράς των φυλακών δήλωσε στο δικαστήριο ότι η κρατούμενη αρνήθηκε να μεταχθεί. Η πρόεδρος κάλεσε τον πατέρα της 20χρονης και του είπε ότι καλό θα ήταν να πείσουν τη νεαρή να διορίσει συνηγόρους και να παραστεί στο δικαστήριο.

Μετά από νέα διακοπή, η Κωνσταντίνα Καρακατσάνη μετήχθη στη δικαστική αίθουσα και δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν έχει ανακαλέσει ποτέ την εντολή της προς τους συνηγόρους της, Νίκο και Ζωή Κωνσταντοπούλου και ότι ζητά ολιγοήμερη διακοπή, καθώς οι δύο δικηγόροι βρίσκονται σε άλλες δίκες σήμερα. Τελικώς το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίασή του για την Δευτέρα, ώστε να παραστούν οι δύο συνήγοροι, ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν τρεις μάρτυρες αστυνομικοί.

Τον χτύπησαν, τον κλείδωσαν στην τουαλέτα κι έφυγαν


Νύχτα τρόμου για 85χρονο αμερικανό συνταξιούχο που μένει μόνιμα σε χωριό της Πύλου. Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, τρεις κουκουλοφόροι εισέβαλαν στο σπίτι του, ένας κρατώντας πιστόλι και ο δεύτερος μαχαίρι, και αφού τον χτύπησαν στο πρόσωπο άρπαξαν από το πορτοφόλι του 2.500 ευρώ.

Στη συνέχεια, τον κλείδωσαν στην τουαλέτα του σπιτιού του και διέφυγαν με το αυτοκίνητο του παππού προς άγνωστη κατεύθυνση.

Τον 85χρονο βρήκε σήμερα στις 8:30 το πρωί ο Βούλγαρος εργάτης που θα εργαζόταν στο αγρόκτημα του ηλικιωμένου.

Ατομικά συνταγολόγια στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ


Από τη Δευτέρα αρχίζει η διανομή στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, των ατομικών συνταγολογίων, τα οποία χρόνια βρίσκονταν αναξιοποίητα στις αποθήκες του Ιδρύματος. Αυτό υπογραμμίσθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου, που παραχωρούν αυτή τη στιγμή στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο αναπληρωτής Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, και ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα έχουν την ευκαιρία να εξυπηρετούνται επιλέγοντας τους συμβεβλημένους με τα ταμεία ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ γιατρούς. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το ΙΚΑ για τις επιπλέον υπηρεσίες που θα παρέχουν.


Τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν και εφαρμόζουν επτά βασικά μέτρα για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

1. Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ –ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.

2. Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.

3. Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.

4. Οι συνταγές αυτές εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.

5. Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα, στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.

6. Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο Διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr)

7. Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθ οριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.

Ανοίγουν τα διόδια στην Πελοπόννησο


Στο άνοιγμα των διοδίων σε όλων τους σταθμούς του αυτοκινητόδρομου Ανατολικής Πελοποννήσου θα προχωρήσει την ερχόμενη Κυριακή 6 Φεβρουαρίου, στις 15:00, η Συντονιστική Επιτροπή Πελοποννήσου, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση οχημάτων και μοτοσικλετών.

Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, ενημερώνοντας πως μία ώρα νωρίτερα, στις 14:00 δηλαδή, θα γίνει προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας.

Σύνδεση μορφής καρκίνου με εμφυτεύματα στήθους


Πέντε Αυστραλές που έχουν εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη εμφάνισαν μία ιδιαίτερα σπάνια μορφή καρκίνου. Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλαστικών Χειρούργων της Αυστραλίας κ. Πίτερ Κάλαν, δήλωσε πως τα περιστατικά δεν θα πρέπει να θορυβήσουν τις γυναίκες που έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη γιατί πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις και αμελητέο ποσοστό αν σκεφτεί κανείς ότι δεκάδες χιλιάδες γυναίκες έχουν εμφυτεύματα.

Εκφράζονται φόβοι ότι η αιτία που προκάλεσε την εκδήλωση καρκίνου ήταν το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για τα εμφυτεύματα αυτά.

Δυναμική η παρουσία της Ελλάδας σε διεθνή έκθεση τουρισμού


Πρόσφορο έδαφος για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος εκτιμάται ότι θα παράσχει η διεθνής τουριστική έκθεση "International Mediterranean Tourist Market 2011" (ΙΜΤΜ) που θα πραγματοποιηθεί στις 8 με 9 Φεβρουαρίου 2011 στο Ισραήλ και στην οποία ο ΕΟΤ θα δώσει το "παρών" με ελληνικό περίπτερο.

Παρουσία και της πολιτικής ηγεσία του τουρισμού αλλά και παραγόντων της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας, θα επιδιωχθεί αύξηση των τουριστικών ροών από την ισραηλινή τουριστική αγορά προς την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις με Tour Operator's, σε μια στιγμή που η ανάσχεση των τουριστικών ροών προς την Αίγυπτο λόγω της πολιτικής κρίσης, αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την Ελλάδα να αυξήσει εφέτος τον αριθμό των τουριστών της, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Hatta Γιώργος Τελώνης.

Το 2010 σημειώθηκε μια εντυπωσιακή αύξηση 200% στους τουρίστες που επισκέφτηκαν την Ελλάδα από το Ισραήλ φτάνοντας τους 250.000, τη στιγμή που σε μερικά ελληνικά νησιά παρατηρήθηκε μια αύξηση κατά 500% των Ισραηλινών τουριστών. Στόχος της ισραηλινής κυβέρνησης είναι να διπλασιαστεί ο αριθμός των Ισραηλινών τουριστών στην Ελλάδα μέσα στον επόμενο χρόνο.

Στην φετινή έκθεση που θα στεγαστεί στο συνεδριακό κέντρο του Τέλ Αβιβ, οι διοργανωτές της ΙΜΤΜ προωθούν τη Νεκρά Θάλασσα στην εκστρατεία για την ανάδειξη της σε ένα από τα 7 παγκόσμια θαύματα της Φύσης (New7Wonders).