Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Προσγειώθηκε για τελευταία φορά το Endeavour


To αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Endeavour με εξαμελές πλήρωμα, εκ των οποίων ένας Ιταλός, προσγειώθηκε για τελευταία φορά νωρίς σήμερα στη Φλόριντα, όπως ήταν προγραμματισμένο και χωρίς πρόβλημα, σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση της NASA.

Οι τροχοί του διαστημικού λεωφορείου άγγιξαν το διάδρομο του διαστημικού κέντρου Κένεντι στις 02:35' τοπική ώρα (06:35' ώρα Γκρίνουιτς / 09:35' ώρα Ελλάδος) με ταχύτητα 360 χλμ. την ώρα και ύστερα από μια "βουτιά" 65 λεπτών από την τροχιά της γης.

Το Endeavour πέταξε πάνω από την κεντρική Αμερική, κατόπιν επάνω από τον Κόλπο του Μεξικού πριν φθάσει στη Φλόριντα (νοτιοανατολικές ΗΠΑ).

Περίπου τρία λεπτά πριν από την προσγείωσή του, το Endeavour είχε αναγγείλει την άφιξή του στο διαστημικό κέντρο με ένα διπλό ισχυρό ηχητικό σήμα.

Μερικά δευτερόλεπτα μετά την προσγείωση του διαστημοπλοίου, ένα αλεξίπτωτο ξεδιπλώθηκε για να φρενάρει την πορεία του.

Η τηλεόραση της NASA μετέδωσε απευθείας, όπως πάντα, τις εικόνες της τελικής προσέγγισης από το θάλαμο διακυβέρνησης του διαστημικού λεωφορείου.

Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο αποκολλήθηκε όπως είχε προγραμματιστεί, στις 03:55' ώρα Γκρίνουιτς, από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΙSS) για να αρχίσει το ταξίδι της επιστροφής του στη Γη.

Το Endeavour ολοκληρώνει έτσι έναν περίπλου 16 ημερών στο διάστημα, εκ των οποίων σχεδόν ένδεκα προσδέσεις στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και τερματίζει χωρίς πρόβλημα την 25η και τελευταία τροχιακή αποστολή του.