Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Αφαιρέθηκαν οι Μεσογειακοί Αγώνες από την Ελλάδα


Στην αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τον Βόλο και τη Λάρισα προχώρησε η Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων μετά από έκτακτη συνεδρίαση της στο Παρίσι.

Αιτία για την εξέλιξη αυτή στάθηκε η διαρκή καθυστέρηση και η συνεχής αναβλητικότητα που υπήρχε από ελληνικής πλευράς στην εξέλιξη των αγώνων, ενώ η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το θέμα του Μεσογειακού Χωριού των αθλητών.

Συγκεκριμένα, αν και στον φάκελο υποψηφιότητας η Ελλάδα είχε υποσχεθεί δυο χωριά, ένα σε Βόλο και ένα σε Λάρισα, εν τέλει τα σχέδιά τους εγκαταλείφθηκαν και στη θέση τους προτάθηκε οι αθλητές να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία και κρουαζιερόπλοια.

Η εξέλιξη, πάντως, αυτή σίγουρα αποτελεί άλλο ένα προφίλ για το πλήγμα της χώρα στο διεθνές στερέωμα. Η Ελλάδα είχε ερωτηθεί επανειλημμένως μετά την έκρηξη της οικονομικής κρίσης, αν επέμενε να διοργανώσει του αγώνες, όμως η κυβέρνηση είχε εγγυηθεί για τη διεξαγωγή τους….

Φυτά που εντοπίζουν βόμβες


Τα φυτά αυτά είναι εξίσου καλά, αν όχι καλύτερα από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, στον εντοπισμό των εκρηκτικών, δήλωσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι και κατόρθωσαν να «διδάξουν» στις πρωτεΐνες των φυτών να αλλάζουν χρώμα, όταν «αισθάνονται» την παρουσία ορισμένων χημικών ουσιών, που περιέχονται στις βόμβες (π.χ. ΤΝΤ). Το φυτό μπορεί να «νιώσει» μόλις το 1 εκατοστό της ποσότητας εκρηκτικού που χρειάζεται να μυρίσει ένας σκύλος για να βρει τη βόμβα, εξηγούν οι ίδιοι.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος προσπαθήσει να περάσει εκρηκτικά μπροστά από το φυτό, όλα τα φύλλα του θα γίνουν άσπρα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πρωτεΐνες-υποδοχείς του φυτικού DNA αντιδρούν φυσιολογικά σε απειλητικά ερεθίσματα, απελευθερώνοντας χημικά, τα τερπενοειδή, προκειμένου να αυξήσουν το πάχος στα δερμάτια των φύλλων, πράγμα που οδηγεί σε μεταβολή του χρώματός τους, ορατή με γυμνά μάτια.

«Τα φυτά δεν μπορούν να τρέξουν ή να κρυφτούν από απειλές, έτσι έχουν αναπτύξει εξελιγμένους μηχανισμούς ανίχνευσης και αντίδρασης στο περιβάλλον τους» επισημαίνουν οι επιστήμονες, προσθέτοντας ότι στην πραγματικότητα oποιοδήποτε φυτό -και όχι μόνο κάποιο συγκεκριμένο- θα μπορούσε να «εκπαιδευθεί» να ανιχνεύει βόμβες.

Οι ερευνητές, λοιπόν, ανέπτυξαν ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο «χειραγωγεί» τον φυσικό αμυντικό μηχανισμό του φυτού, «διδάσκοντας» στις πρωτεϊνες-υποδοχείς του να αντιδρούν σε χημικές ουσίες που περιέχονται στα εκρηκτικά, με τον ίδιο τρόπο που αντιδρούν σε παράσιτα ή σε ρυπογόνες ουσίες στον αέρα ή το έδαφος.

Οι ανασχεδιασμένοι από τον υπολογιστή υποδοχείς είναι έτσι τροποποιημένοι ώστε να λειτουργούν στα φυτικά κύτταρα, με αποτέλεσμα να αναγνωρίζουν εξίσου τις ρυπογόνες ουσίες και τα εκρηκτικά χημικά. Μόλις το φυτό εντοπίσει μια τέτοια ουσία, ενεργοποιεί ένα εσωτερικό μηχανισμό που οδηγεί στην απώλεια της χλωροφύλλης που δίνει το πράσινο χρώμα στα φύλλα και έτσι προκαλεί την μετατροπή τους σε λευκά.

Προς το παρόν, βέβαια, η χρωματική αλλαγή παίρνει κάποιες ώρες για να συντελεστεί, αλλά οι ερευνητές, οι οποίοι και έχουν λάβει επιχορήγηση από τις αμερικανικές υπηρεσίες άμυνας, διαβεβαιώνουν ότι σε τρία έως τα πολύ επτά χρόνια, θα έχει καταστεί εφικτή η ταχεία αντίδραση των φυτών. Άλλοι επιστήμονες, πάντως, αν και θεωρούν ενδιαφέρον το νέο πεδίο έρευνας, αμφιβάλλουν αν θα καταστεί εφικτή η ανάπτυξη φυτών που θα έχουν αλάνθαστες και άμεσες χρωματικές αντιδράσεις.

ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΜΜΜ

Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αύξηση 7,6% κατέγραψαν το Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία


Αύξηση 7,6% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία το Δεκέμβριο, έναντι αύξησης 5% κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία το Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το δείκτη του Νοεμβρίου 2010, παρουσίασε αύξηση 1,8%, έναντι αύξησης 0,2%.

Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2010 - Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2009 - Δεκεμβρίου 2009, παρουσίασε αύξηση 6,7%.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 7,6%, το μήνα Δεκέμβριο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Δεκεμβρίου 2009, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 6,9% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 10,0%

Νοσοκομειακοί Γιατροί

Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την ερχόμενη Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, 4ωρη στάση εργασίας (09:00.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10:00, έξω από το υπουργείο Υγείας.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) προχωρεί σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πανελλαδικά από την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου.