Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το δράμα του 7χρονου που δεν πρέπει να γελάσει, γιατί θα πεθάνει


Ακούγεται απίστευτο και όμως είναι αληθινό!

Ένα και μόνο γέλιο μπορεί να του στοιχίσει τη ζωή, αφού πάσχει από μία σπάνια καρδιακή ασθένεια, στην οποία ο καρδιακός παλμός είναι τόσο υψηλός που, ακόμα κι ένα μικρό ερέθισμα, μπορεί να του προκαλέσει επεισόδιο. Μάλιστα, ο 7χρονος έχει ρητές εντολές από τους γιατρούς του να μην κάνει ποτέ στη ζωή του ο,τιδήποτε μπορεί να του προκαλέσει ένταση και ενθουσιασμό.

Ακόμα και ένα γέλιο, μπορεί να ανεβάσει τον ρυθμό των χτύπων της καρδιάς του και να αποβεί μοιραίο. Ένα γέλιο μπορεί να του κοστίσει την ίδια του τη ζωή…

Πρωτιά Ελλάδας σε μορφές ενδοοικογενειακής βίας λόγω κρίσης


Ου γαρ έρχεται μόνη η… κρίση! Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έρευνα – που έγινε και στην Ελλάδα- αυξημένα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας  καταγράφoνται και στην χώρα μας λόγω της κρίσης! Πρόκειται για την  έρευνα DOVE (Domestic Violence in Europe) που διεξήχθη ταυτόχρονα σε 8 Ευρωπαϊκές χώρες. Την έρευνα διεξήγαγε στην Ελλάδα για λογαριασμό της ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ  η εταιρεία ερευνών κοινής γνώμης MARC, σε δείγμα 548 ανδρών και γυναικών 18 ετών και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα περιστατικά τόσο της ψυχολογικής όσο και της σωματικής ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα εν καιρώ οικονομικής κρίσης. Τα ποσοστά εμφανίζονται αυξημένα σε σύγκριση με παλαιότερα ερευνητικά στοιχεία της χώρας μας, αλλά και σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τελευταία στοιχεία των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των 8 χωρών (Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ουγγαρία, Σουηδία και Βέλγιο) η Ελλάδα εμφανίζεται πρώτη, με τα υψηλότερα ποσοστά, στις κατηγορίες της ψυχολογικής κακομεταχείρισης και της σωματικής επίθεσης, ενώ στις κατηγορίες της σεξουαλικής βίας και των τραυματισμών τις δύο πρώτες θέσεις κατέχουν η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα




Στο  στόχαστρο της γαστρεντερίτιδας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες  παιδιά βρεφικής και νηπιακής  ηλικίας στη χώρα μας. Το καλό νέο είναι ότι πρόκειται για την πιο «αθώα» μορφή της νόσου, το κακό  ότι προκαλεί το αδιαχώρητο στα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία.

Διάρροια, έμετοι, πόνοι στην κοιλιά, πυρετός,  πονοκέφαλος, είναι τα συμπτώματα που εξαντλούν τα παιδιά αλλά και τους  γονείς τους, και τους οδηγούν συνήθως σε κατάσταση πανικού στους παιδιάτρους. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι η ιογενής γαστρεντερίτιδα που σημειώνει έξαρση τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ήπια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά  με ολιγοήμερη  κατ οίκον νοσηλεία του μικρού ασθενή.

Η πιο βασική οδηγία κατά τον καθηγητή που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς σε κάθε περιστατικό εκδήλωσης της ίωσης είναι η άμεση διακοπή της χορήγησης τροφής και νερού από του στόματος στο παιδί αμέσως μετά την πρώτη κένωση ή έμετο, έτσι ώστε να ηρεμήσει το ταλαιπωρημένο γαστρεντερικό σύστημα του μικρού ασθενή.

Τα συμπτώματα του ιού της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με εμετό και στη συνέχεια οι μικροί ασθενείς κάνουν πολύ υψηλό πυρετό, που μπορεί να αγγίξει και τους 39 - 40 βαθμούς. Ακολουθεί η διάρροια ή ο έμετος με τέτοια συχνότητα κι ένταση, που συνήθως τρομάζει τους γονείς και τους οδηγεί ακόμη στο νοσοκομείο.

Η αφυδάτωση είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε κάθε γαστρεντερίτιδα τον κίνδυνο αυτό προσπαθούν να απομακρύνουν οι ειδικοί συστήνοντας αυξημένη προσοχή στη χορήγηση υγρών στον εξασθενημένο παιδικό οργανισμό, αλλά με  χρονοδιάγραμμα, όπως μικρές γουλιές νερού κάθε δέκα-δεκαπεντε λεπτά και αποφυγή κάθε τροφής και νερού το πρώτο τετράωρο μετά τις διάρροιες ή τους εμετούς.

Οι πιο σοβαρές παιδικές γαστρεντερίτιδες είναι αυτές που προκαλούνται από ροταϊό. Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος ιός κάνει την εμφάνισή του συχνότερα την άνοιξη και σπανιότερα τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, το γεγονός ότι πλέον διατίθεται εμβόλιο για την προστασία του παιδικού οργανισμού έναντι πέντε οροτύπων του ροταϊού έχει συμβάλλει σημαντικά  στη θωράκιση του παιδικού πληθυσμού.

Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

* Υδαρής διάρροια (αν παρουσιαστεί αιματηρή διάρροια συνήθως υπάρχει πιο σοβαρή λοίμωξη)
* Κοιλιακός πόνος
* Ναυτία, εμετός ή και τα δύο
* Πόνοι στους μύες ή πονοκέφαλος
* Πυρετός

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν συνήθως από μία έως τρεις ημέρες  -μερικές φορές μπορεί να διατηρούνται και για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και άφθονων υγρών. Κι αυτό διότι η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή της σοβαρής γαστρεντερίτιδας.

Τρεις βασικές συμβουλές για την πρόληψη

  • Πλένετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι και τα παιδιά σας κάνουν το ίδιο
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση σκευών φαγητού, ποτηριών και πιάτων
  • Αποφύγετε στενή επαφή με πρόσωπο που έχει τον ιό, αν είναι δυνατόν

24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ την 1η Δεκεμβρίου




Εικοσιτετράωρη απεργία για την 1η Δεκεμβρίου εξήγγειλε σήμερα η ΓΣΕΕ, ως αντίδραση κατά του νέου προϋπολογισμού του 2012 που αναμένεται να ψηφίσει η νέα κυβέρνηση συνεργασίας.

  «Η απεργία γίνεται εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού λιτότητας και περικοπών των κοινωνικών παροχών», δήλωσε είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, Στάθης Ανέστης.

Έφεδροι όσοι έχουν 2 χρόνια για 35ετία


Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου για την εργασιακή εφεδρεία, δίνει με επείγον έγγραφό του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με αυτό θα πρέπει να ικανοποιείται η βούληση του νομοθέτη για άμεση-πλήρη συνταξιοδότηση με 35 (ή παραπάνω) έτη ασφάλισης αμέσως μετά την αυτοδίκαιη λύση της σύμβασης εργασίας ή της υπαλληλικής σχέσης.

Για να τεθεί κάποιος λοιπόν σε εργασιακή εφεδρεία απαιτείται να του υπολείπονται μέχρι και την 31.12.2013 κατ' ανώτατον δύο (2) έτη τόσο για τη συμπλήρωση του κατά περίπτωση απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για πλήρη συνταξιοδότηση που αντιστοιχεί σε 35 έτη ασφάλισης (ή παραπάνω) όσο και για τη συμπλήρωση του απαιτούμενου κατά περίπτωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Για όσους έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης κατά την ημερομηνία που τίθεται σε ισχύ ο ν. 4024 /2011, η σχέση εργασίας τους ή η υπαλληλική τους σχέση λύεται αυτοδικαίως. 

Τροχαίο αποκάλυψε... όπλα


Ένα τυχαίο περιστατικό που σημειώθηκε τη Δευτέρα έφερε στην επιφάνεια υπόθεση διακίνησης όπλων.

Συγκεκριμένα, έξω από την Ελασσόνα φορτωμένο φορτηγό με πινακίδες Βουλγαρίας, παίρνοντας στροφή προσέκρουσε σε παλιό σπίτι,ανατράπηκε χτύπησε σε κολόνα της ΔΕΗ, σύρθηκε στο οδόστρωμα και σταμάτησε μπροστά από προκείμενο κατάστημα γεωργικών εφοδίων.

Αυτό όμως που αρχικά φάνηκε ως ένα δυστύχημα, από την έρευνα προέκυψε ότι είχε και άλλες προεκτάσεις καθώς μέσα στο φορτηγό κρυμμένα στο φορτίο (κτηνιατρικά φάρμακα και καρυδόψιχα), «ανακαλύφθηκαν» και πιστόλα κρότου-λάμψης και εν συνεχεία και ηλεκτρικοί εκκενωτές.

Η έρευνα από την πλευρά της Αστυνομικής Διεύθυνση Λάρισας συνεχίζεται και αναμένεται να γίνουν επίσημες ανακοινώσεις σήμερα το μεσημέρι, ενώ ο οδηγός, αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες συνελήφθη και θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Ποινική διώξη σε βάρος του Κ. Γιαννίκου


Χρόνο για να συγκεντρώσει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος του Alter, Κώστας Γιαννίκος, ο οποίος φέρεται να αμφισβητεί την νομιμότητα της σύλληψης του.

Σύμφωνα με τον συνήγορό του Ηλία Αναγνωστόπουλο, από την στιγμή που η εταιρεία έχει υπαχθεί στο άρθρο 99 απαγορεύεται οποιαδήποτε μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης του νομίμου εκπροσώπου της.

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Αναγνωστόπουλο, τελούν υπό δέσμευση τα περιουσιακά στοιχεία του κ. Γιαννίκου και ταυτόχρονα υπάρχει αναστολή κάθε διωκτικού μέτρου σε βάρος του.

Η πλευρά του κ. Γιαννίκου τονίζει επίσης ότι είναι ποινικό αδίκημα η κατ΄ επιλογή πληρωμή πιστωτών της εταιρείας, ακόμα και αν αυτή (η πληρωμή) αφορά χρέη προς το δημόσιο.

Ο κατηγορούμενος εκτιμά ότι το ΣΔΟΕ προχώρησε σε σύλληψη του, θεωρώντας ότι η διαδικασία του άρθρου 99 έχει αδρανήσει.

Η υπεράσπιση Γιαννίκου όμως τονίζει ότι αυτό που συνέβη είναι η παραίτηση του μεσολαβητή που όρισε το δικαστήριο και ο διορισμός, πριν από λίγες ημέρες, νέου μεσολαβητή.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για μη καταβολή ΦΠΑ στο δημόσιο, σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του K. Γιαννίκου.

Η κατηγορία αφορά στη μη απόδοση ΦΠΑ συνολικού ποσού 1,2 εκατ. ευρώ, για το διάστημα Ιανουαρίου έως και Οκτωβρίου του 2011.

Ο Κ. Γιαννίκος παραπέμφθηκε στον 10ο τακτικό ανακριτή, από τον οποίο πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Τετάρτη.

Το κανάλι φέρεται να έχει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, ύψους 380 εκ. ευρώ και μακροπρόθεσμες ύψους 170 εκατ. ευρώ.

Τον περασμένο Αύγουστο, με απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο κίνησε τη διαδικασία για την υπαγωγή του καναλιού στο άρθρο 99.

Τις προτεραιότητες για τη Ναυτιλία παρουσίασε ο Αδ. Γεωργιάδης



Τα μέτρα για την προστασία των ελληνικών πλοίων από την πειρατεία στα ύδατα της Σομαλίας και η άρση του καμποτάζ είναι οι δυο μεγάλες προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και τα σχετικά νομοσχέδια προγραμματίζονται να ψηφιστούν στη Βουλή, πριν από το τέλος του χρόνου, δήλωσε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ετήσια γενική συνέλευση του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού, ανακοινώσαμε - και έγινε πολύ ευμενώς δεκτό από το σώμα των συνέδρων - ότι η Ελλάδα πρόκειται να πάρει άμεσα μέτρα για την πάταξη της πειρατείας, θα νομοθετηθεί η άδεια να υπάρχουν ένοπλοι φρουροί στα πλοία με ελληνική σημαία στα ύδατα της Σομαλίας, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας δήλωσε, επίσης, ότι προωθεί την άρση του καμποτάζ, πράγμα, που όπως είπε, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα από τις κρουαζιέρες.

Ο Α. Γεωργιάδης είχε συνεργασία με το προεδρείο των Ελλήνων εφοπλιστών του Λονδίνου, στη διάρκεια δείπνου που του παρέθεσαν.

«Το πρώτο ερώτημα που μου τέθηκε από τους Έλληνες εφοπλιστές ήταν το αν θα ανασυσταθεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Πράγματι, η κατάργησή του ήταν μια λάθος απόφαση και πρέπει να διορθωθεί. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να δημιουργεί αυτόνομο υπουργείο Ναυτιλίας και να μην έχει η Ελλάδα. Η ελληνική Ναυτιλία χρειάζεται το υπουργείο Ναυτιλίας και για πρακτικούς λόγους. Θα μειώσει την γραφειοκρατία, θα ανταποκρίνεται καλύτερα και αποτελεσματικά στις καθημερινές διαδικασίες των ναυτιλιακών επιχειρήσεων», είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε, όπως ανακοίνωσε, από τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, να συμμετάσχουν ενεργά στην ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας, αφού τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για να κάνουν επενδύσεις.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον εφοπλιστικό κόσμο για την Ελλάδα - οι Έλληνες εφοπλιστές θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα και είναι στο δικό μας χέρι να τους δώσουμε την ευκαιρία να το κάνουν ακόμη καλύτερα. Θέλω να τους πείσω, με την παρουσία μου και με τις πολιτικές δεσμεύσεις μας, ως πολιτική ηγεσία, ότι θα έχουν πλέον στην Ελλάδα, το κατάλληλο και το σταθερό περιβάλλον - αυτό, άλλωστε, που φέρνει κι η νέα κυβέρνηση στον τόπο μας- ώστε να μπορούν, με ηρεμία, να επενδύσουν και να βοηθήσουν και αυτοί στην αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας.

Ένα άλλο θέμα που ο κ. Γεωργιάδης συζήτησε με τους Έλληνες εφοπλιστές του Λονδίνου ήταν η ναυτική εκπαίδευση και δήλωσε ότι θα εισηγηθεί στην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, να χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο της ένα κομμάτι της ναυτικής εκπαίδευσης. Την περίοδο που η ανεργία στην χωρά μας είναι μεγάλη, η έμφαση στην ναυτική εκπαίδευση θα φέρει τους νέους και πάλι στην εργασία της θάλασσας, ένα παραδοσιακό ελληνικό επάγγελμα, δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Οι Έλληνες εφοπλιστές, πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης, εκφράστηκαν πολύ κολακευτικά για το επίπεδο της δουλειάς, που γίνεται στην κατασκευαστική ζώνη του Περάματος.

Ο κ. Γεωργιάδης επισκέφτηκε, εξ άλλου, στο γραφείο του τον Έλληνα αντιπρύτανη στο πανεπιστήμιο του Σίτυ του Λονδίνου Κώστα Γραμμένο και συζήτησε μαζί του θέματα που αφορούν την ελληνική και την διεθνή ναυτιλία και του ζήτησε τις απόψεις του για το θέμα της ναυτικής εκπαίδευσης.

Ο καθηγητής Γραμμένος είναι ένα πολύτιμο εθνικό μας κεφάλαιο, πρέπει να αξιοποιηθεί και θα προτείνω να βραβεύει από το υπουργείο Ναυτιλίας για την προσφορά του στα αντικείμενα της Ναυτιλίας και της χρηματοδότησής της. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι το ελληνικό κράτος θα πρέπει να αξιοποιήσει αμέσως τον απερχόμενο γενικό Διευθυντή του διεθνούς ναυτιλιακού οργανισμού Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Το συμβάν


Εκεί η μητέρα του κοριτσιού και σύζυγός του 71χρονου θα τους αποχαιρετίσει μαζί με τα άλλα δύο παιδιά του ηλικιωμένου – από τον πρώτο του γάμο – ενώ ο 11χρονος γιος τους νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, εκτός κινδύνου. Δίπλα της οι  συγγενείς, οι φίλοι που έκαναν στα εφτά χρόνια της κοινής τους πορείας την Ελλάδα, φίλοι της 14χρονης που είναι συγκλονισμένοι από την τραγωδία.

Οι καταθέσεις που έχουν λάβει οι αστυνομικοί που ερευνούν την υπόθεση, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που έχουν συλλέξει, οδηγούν προς το κίνητρο της αυτοκτονίας. Τα όσα έχουν αναφέρει η σύζυγός του 71χρονου και συγγενείς του, αλλά και οι περιγραφές του 11χρονου γιο του που βίωσε την τραγωδία από το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλα συμπεράσματα.

Ο χώρος που συνέβη το δυστύχημα και τα δεδομένα του (έλλειψη πέδησης – παραμονή μέσα στο χώρο για αρκετές ώρες κ.α.) συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον το ότι ο θάνατος του 71χρονου δεν προήλθε από άλλα - παθολογικά αίτια - ενισχύει επίσης την εκτίμηση ότι πρόκειται για αυτοκτονία, κάτι στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν οι Αρχές.

Στο μεταξύ στο σχολείο της 14χρονης οι συμμαθητές και οι φίλοι της αδυνατούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Στο θρανίο της αφήνουν λουλούδια, λόγια και μηνύματα, ενώ ο τρόπος που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει συγκλονίζει.

Την ίδια ώρα η σελίδα που διατηρούσε στο Facebook, έχει «βουλιάξει» από μηνύματα αποχαιρετισμού. Μια καρδιά σχηματισμένη από το κενό που αφήνουν δεκάδες κόκκινα τριαντάφυλλα είναι η εικόνα που δημιούργησαν και έχουν αναρτήσει στο προφίλ τους στο Facebook, οι φίλοι της14χρονης Σουζάνας.

Συμμαθητές από το σχολείο, φίλοι έξω από αυτό, παιδιά που απλά την γνώρισαν στη γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και παιδιά που τους ένωναν κοινά ενδιαφέροντα αλλά δεν είχαν γνωριστεί από κοντά, δηλώνουν συγκλονισμένοι, από την τραγωδία.

Και είναι πραγματικά δύσκολο να εξηγήσεις ακόμα και σε ένα 14χρονο παιδί, που βρίσκεται στα πρώτα στάδια της εφηβείας πως κάποια πράγματα δεν εξηγούνται, δεν αντιμετωπίζονται καθόλου εύκολα.

Ο «τοίχος» της μικρής Σουζάνας λίγες ώρες μετά τον εντοπισμό της στο Ρουπάκι, έχει γεμίσει από μηνύματα – αποχαιρετιστήρια ή έκπληξης για το δυσάρεστο νέο.

Ταξίδι στον κόσμο των αγγέλων


Η τελευταία πράξη του δράματος, «παίχτηκε» πριν από λίγη ώρα στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Κορακοχωρίου. Εκεί που η μητέρα, οι συγγενείς, οι φίλοι και οι συμμαθητές αποχαιρέτισαν
την 14χρονη Σουζάνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, δεν πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον 71χρονο πατέρα της Θανάση Ζαφειρόπουλο, παρά μόνο η ταφή, ακολουθώντας τους αυστηρούς κανόνες που αφορούν επί της ουσίας, όχι απλά στους αυτόχειρες αλλά σε αυτούς που θεωρείται ότι έχουν αφαιρέσει μια ανθρώπινη ζωή, λαμβάνοντας με τη στάση αυτή θέση για την υπόθεση.



Έτσι χοροστατούντως του Επίσκοπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου έγινε η κηδεία της νεαρής κοπέλας. Η μητέρα της δεν άντεξε στην έναρξη της τελετής, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Πύργου με ασθενοφόρο. Επέστρεψε περίπου μια ώρα μετά για την ταφή της κόρης της.

Στην εκκλησία ο πόνος βουβός. Λυγμοί και δάκρυα για τις φίλες και τους φίλους της Σουζάνας και ξέσπασμα λίγο αργότερα στην ταφή της. Δεν άντεξαν οι καθηγητές της στο σύντομο μήνυμα του αποχαιρετισμού, όπως και οι συμμαθητές της.

«Απορούμε με αυτό που βλέπουμε, το αμφισβητούμε, δεν μπορούμε να το πιστέψουμε…» ήταν κάποια από τα λόγια τους. «Ήσουν όμορφη, καλή, ένα παιδί γεμάτο χαρά και αισιοδοξία, μια καλή φίλη, ένας ξεχωριστός χαρακτήρας…» είπαν οι συμμαθητές της, λίγο πριν το τελευταίο αντίο, για το ταξίδι στον κόσμο των αγγέλων…