Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Τούρτα σοκολατίνα με καρύδια

Σας αρέσουν οι τούρτες; τώρα μπορείτε να την φτιάξετε μόνος σας
Υλικά για το παντεσπάνι:
# 50 γραμμ. βούτυρο
# 70 γραμμ. κουβερτούρα
# 3 αυγά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
# 1 πρέζα αλάτι
# 1 φλ. τσαγιού αλεσμένη καρυδόψιχα
# 1 κ.σ. κονιάκ
# 2 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη

# Για την κρέμα σοκολάτας
# 2 κ.σ. κακάο
# 5 κ.σ. βραστό νερό
# 200 γραμμ. (πλάκα) κουβερτούρα ψιλοκομμένη
# 300 ml κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε παχύρρευστη μορφή
# 1 πρέζα αλάτι
# σαντιγί για το γαρνίρισμα
# χοντροκομμένα καρύδια για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Για το παντεσπάνι: Λιώνουμε σε κατσαρολάκι το βούτυρο με τη σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Τα αφήνουμε 5΄-6΄ να κρυώσουν ελαφρά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους ανακατεύοντας και στη συνέχεια τα ψιλοκομμένα-αλεσμένα καρύδια και ανακατεύουμε. Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, με μίξερ χειρός, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Τότε προσθέτουμε βροχηδόν τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γυαλίσει η μαρέγκα και να γίνει σατινέ η υφή της. Ρίχνουμε 2 κουταλιές μαρέγκα στη σοκολάτα και απαλά με κουτάλι διπλώνουμε το μείγμα, να αραιώσει. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα και με απαλές κινήσεις τη διπλώνουμε στο μείγμα, να γίνει ομοιόμορφο. Βουτυρώνουμε μία φόρμα δαχτυλίδι 22 εκ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160οC στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30΄-35΄. Το παντεσπάνι φουσκώνει όταν ψήνεται. Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο πέφτει λίγο ο όγκος του. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως. Βγάζουμε το δαχτυλίδι της φόρμας και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε μία λεπτή φέτα από την επιφάνεια. Το παντεσπάνι μέσα έχει κρατήσει υγρασία. Ξαναβάζουμε το δαχτυλίδι στη φόρμα.

Ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε 2΄-3΄ να γίνει χλιαρή. Κοσκινίζουμε το κακάο σε μικρό μπολ. Ρίχνουμε το βραστό νερό και το διαλύουμε καλά. Το ρίχνουμε στη σοκολάτα και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί. Το μείγμα της σοκολάτας αλλάζει υφή και γίνεται πιο πυκνό. Ρίχνουμε 2-3 κουταλιές χτυπημένη κρέμα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα να αραιώσει ελαφρά. Τέλος προσθέτουμε και την υπόλοιπη χτυπημένη κρέμα και διπλώνουμε απαλά το μείγμα με σπάτουλα ή κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί και να έχει τη μορφή της μους. Την αδειάζουμε επάνω στο παντεσπάνι. Ισιώνουμε την επιφάνεια της τούρτας. Παγώνουμε τη σοκολατίνα μέχρι να σφίξει η μους και να κόβεται, για περίπου 2 ώρες. Ξεφορμάρουμε το δαχτυλίδι με προσοχή. Βάζουμε το γλυκό σε τουρτιέρα. Αλείφουμε ολόγυρα με γλυκιά ή άγλυκη σαντιγί. Πασπαλίζουμε με καρύδια.

Φωτογραφικός «μαραθώνιος» στην Κόρινθο


Διαγωνισμός φωτογραφίας διοργανώνεται την Κυριακή 19 Ιουνίου, στις 10 το πρωί, από ομάδες φίλων της φωτογραφίας που λειτουργούν σε Αγ. Θεοδώρους, Λουτράκι, Κόρινθο και Κιάτο.

Στο φωτογραφικό «μαραθώνιο» της Κορινθίας, ερασιτέχνες κι επαγγελματίες, έμπειροι και αρχάριοι φίλοι της φωτογραφίας, έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στο αγαπημένο τους χόμπι, με ορμητήριο το Λουτράκι.

Στους διαγωνιζόμενους θα δοθούν δύο θέματα από επαγγελματίες φωτογράφους και θα έχουν 4 ώρες στη διάθεσή τους για να επιστρέψουν την καλύτερη φωτογραφία που τράβηξαν από το καθένα.

Οι τρεις καλύτερες συμμετοχές θα βραβευθούν, ενώ όλες οι φωτογραφίες του διαγωνισμού θα παρουσιαστούν σε εκθέσεις σε διάφορα σημεία του νομού.

Ηλικιωμένος καταπλακώθηκε από τρακτέρ


Έχασε τη ζωή του την ώρα που βρισκόταν στο χωράφι του
Τραγικό τέλος είχε ένας 84χρονος άνδρας την ώρα που βρισκόταν στο χωράφι του και έκανε κάποιες γεωργικές εργασίες.

Ο άτυχος ηλικιωμένος βρισκόταν στην περιοχή Τραντάρι στο 1ο χλμ Τραγάνας-Αταλάντη, όταν οι συγγενείς του τον εντόπισαν καταπλακωμένο από το τρακτέρ μέσα στο χωράφι.

Άρση του πλαφόν στη βενζίνη


«Όταν το πλαφόν στις τιμές λιανικής των καυσίμων στηρίζεται στα στρεβλά στοιχεία της αγοράς τα οποία προέρχονται από την παράνομη διακίνηση, τις πειραγμένες αντλίες, τις εμπορικές συμβάσεις κ.λ.π, τότε το πλαφόν έχει στρεβλή εφαρμογή σε βάρος των καταναλωτών», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων σε σημερινή ανακοίνωση, και ζητά την κατάργηση των ανώτατων τιμών στη βενζίνη με αφορμή και το γεγονός ότι οι διεθνείς τιμές υποχωρούν.

Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι στη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας , Στέφανο Κομνηνό και υπηρεσιακούς παράγοντες, «αναγνωρίσθηκε το γεγονός ότι η απόφαση για το πλαφόν περιέχει σφάλματα και αδυναμίες, με κυριότερο το γεγονός ότι δεν επιβλήθηκαν ανώτατες τιμές και στη χονδρική παρά μόνο σε 5 από τους 13 νομούς». Εν τούτοις, σημειώνει , η ηγεσία του υπουργείου απέφυγε να δεσμευθεί για την άμεση άρση του μέτρου ή τουλάχιστον την επιβολή ανώτατων τιμών χονδρικής και στους υπόλοιπους 8 νομούς.

Η ΠΟΠΕΚ επισημαίνει ακόμη την ανάγκη «να εξετασθούν σε βάθος και να δοθούν άμεσα λύσεις στις χρόνιες παθογένειες της αγοράς, που αναγκάζουν κάθε τόσο την κυβέρνηση να επιβάλει μέτρα - ασπιρίνη όπως οι ανώτατες τιμές».