Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Ο σεισμός της Κεφαλονιάς δημιούργησε νέες παραλίες

Νέες παραλίες δημιούργησε ο σεισμός των 5,8 ρίχτερ της Κεφαλονιάς, σύμφωνα με μελέτη ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή της Παλικής, καθώς  σε ορισμένα σημεία η γη έχει ανυψωθεί έως και 20 εκατοστά.


Η ομάδα του κ. Παπαδημητρίου, (ο επίκουρος καθηγητής Ι. Κασσάρας, οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες Β. Μητροπούλου και Α. Λαγοπάτη, και ο προπτυχιακός φοιτητής Ν. Γαλανός) σάρωσε την περιοχή της Παλικής κουβαλώντας παντού ειδικό εξοπλισμό λαμβάνοντας μετρήσεις με σεισμογράφο κάθε δυο χιλιόμετρα για τον προσδιορισμό του μικροθορύβου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συνέλεξαν, και φέρνει στη δημοσιότητα «Το ΒΗΜΑ», η εδαφική επιτάχυνση από τη δόνηση ήταν διπλάσια της προβλεπόμενης στον αντισεισμικό κανονισμό για την τρίτη ζώνη στην οποία εντάσσεται η Κεφαλονία.

«Σημειώνεται ότι οι καταγραφές επιταχυνσιογράφων στην Παλική (Ληξούρι, Χαβριάτα) παρουσίασαν αξιοσημείωτη υπέρβαση της ανώτατης τιμής (0,36 g) που προβλέπει ο Νέος Αντισεισμικός Κανονισμός (ΝΕΑΚ). Οι τιμές της επιτάχυνσης ήταν 0,6 g και 0,8 g στο Ληξούρι και στα Χαβριάτα αντίστοιχα. Αντίστοιχη εικόνα είχαμε για τις βλάβες κατασκευών και τις εδαφικές αστοχίες (μακροσεισμικές παρατηρήσεις), όταν σε γειτονικές περιοχές η κατανομή των βλαβών ήταν ανομοιόμορφη, κάποιες περιοχές παρουσίασαν εκτεταμένες, άλλες λιγότερες και άλλες ελάχιστες βλάβες ή αστοχίες» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: