Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

25χρονος χαροπαλεύει σε νοσοκομείο του Ηρακλείου



Σοβαρά τραυματισμένος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) ένας 25χρονος που λίγο πριν τις 7 το απόγευμα ενεπλάκη σε τροχαίο στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας στο Ηράκλειο.

Ο χρόνος της παραίτησης Παπανδρέου στο επίκεντρο του Υπουργικού Συμβουλίου


Η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν μπορεί να τίθεται ως προϋπόθεση για να συμφωνηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, εκτίμησαν πολλοί από τους υπουργούς που συμμετείχαν στο κρίσιμο  συμβούλιο της Κυριακής.

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού, πρώτος πήρε τον λόγο ο Δημήτρης Ρέππας ο οποίος δήλωσε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραιτηθεί, όπως δεσμεύθηκε από το βήμα της Βουλής, μόλις συμφωνήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον σχηματισμό της κυβέρνησης κοινής αποδοχής.

Ως προς το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε ότι θα πρέπει να προέρχεται είτε από την πλειοψηφία της Βουλής, είτε να είναι τρίτο πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής.

Ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο ένα κόμμα να ασχολείται και να επεμβαίνει στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος.

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει όλο το πλαίσιο της συμφωνίας για την διαχείριση του χρέους και γι' αυτήν την προσπάθεια την επικύρωσε με ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι η εντολή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης από περισσότερα κόμματα, γιατί ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας για το χρέος.

«Εάν δεν τελειώσει αυτή η ιστορία τις επόμενες ώρες και αύριο, τότε ο κόσμος θα μας πάρει με τις ντομάτες» φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης.

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε στην παρέμβασή του ότι το πρόσωπο που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης θα πρέπει να είναι υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων, χωρίς ο ίδιος να θέτει ως προαπαιτούμενο τον πολιτικό χώρο από τον οποίο θα προέρχεται.

Ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα είναι μια κυβέρνηση αποφυγής ευθυνών και επισήμανε ότι δεν πρέπει να υπάρχει ψευδαίσθηση ότι με την νέα κυβέρνηση θα απαλλαγούμε των ευθυνών μας, ούτε ότι η ΝΔ δεν θα επωμιστεί ευθυνες.

Η υπουργός Παιδείας, 'Αννα Διαμαντοπούλου, υπογράμμισε ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ και για να μπορέσει αυτό το ενδεχόμενο να αποφευχθεί επιβάλλεται η δέσμευση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σύνολο των όσων προβλέπει το πακέτο της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Στη διαπραγμάτευση αυτή, πρόσθεσε η κ. Διαμαντοπούλου, ο πρωθυπουργός έκανε το μείζον βήμα με το να θέσει την παραίτησή του εφόσον συμφωνηθεί η νέα κυβέρνηση και διερωτήθηκε: «Ο κ. Σαμαράς τι βάζει;»

Σε περίπτωση κατά την οποία ναυαγήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις, δεν απομένει παρά ο δρόμος των εκλογών, επισήμανε η υπουργός Παιδείας, με το ρίσκο ο πρωθυπουργός που θα προκύψει από αυτές να είναι ο πρωθυπουργός της δραχμής και η Ελλάδα να διολισθήσει στο δόγμα «ανήκομεν στην Ανατολή».

Ο Χρήστος Παπουτσής ανέφερε ότι εάν μέχρι αύριο δεν έχει τελειώσει η διαπραγμάτευση, τότε δεν υπάρχει άλλη προοπτική από το να παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει.

Ο Πάνος Μπεγλίτης αναφέρθηκε στις προδιαγραφές και τα προσόντα που πρέπει να έχει ο πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας, απορρίπτοντας «πολιτικά ζόμπι του παρελθόντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας στην άποψη ότι όσοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου το έκαναν για να παραιτηθεί, είναι ανεύθυνοι και «ας τον ρίξουν αύριο».

Ο υπουργός 'Αμυνας θεωρεί την παραίτηση του πρωθυπουργού πριν την επίτευξη συμφωνίας, συνταγματική εκτροπή.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου τέθηκε πρόγραμμα 7 σημείων για τις απαραίτητες κινήσεις και διαβεβαιώσεις προς το Eurogroup που συνεδριάζει τη Δευτέρα:

Εκταμίευση της 6ης δόσης:
Το ECOFIN στη συνεδρίασή του την Τρίτη 8/11 αποφασίζει την εκταμίευση με βάση την απόφαση του Eurogroup της 21/10 που ενσωματώθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (σύνθεση Ευρωζώνης) της 26/10.
Πριν την εκταμίευση πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) που είναι ενσωματωμένες στην απόφαση του ECOFIN και στην 5η αναθεώρηση του Μνημονίου (ΜoU/MEFP).
Η εκπλήρωση των προαπαιτούμενων ενεργειών πρέπει να διαπιστωθεί από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ που πρέπει να συνεδριάσει και να αποφασίσει σχετικά (πιθανόν στις 21/11).
Όλες οι διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρ. Ένωσης και του ΔΝΤ πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και η πράξη εκταμίευσης να έχει συντελεστεί πριν τις 15/12, σύμφωνα με τις δανειακές ανάγκες της χώρας.
Άμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα:
Η διαπραγμάτευση περιλαμβάνει επικαιροποίηση του Μνημoνίου (MoU/MEFP) που δε θα απέχει πολύ από το περιεχόμενο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
Η νέα δανειακή σύμβαση μεταξύ EFSF/ Ελλάδος και η νέα απόφαση του ΔΝΤ για τη δική του συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα θα παραπέμπουν στο νέο Μνημόνιο (MoU/MEFP) και στο αναθεωρημένο ΜΠΔΣ και θα τα ενσωματώνουν.
Η νέα δανειακή σύμβαση πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.
Πρέπει να ολοκληρωθούν οι σχετικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε όσα κράτη- μέλη απαιτείται κάτι τέτοιο.
Πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Συμφωνίας με τη Φινλανδία για τις εγγυήσεις
Κατάθεση (πριν τις 20/11) και ψήφιση (πριν τις 31/12) του Προϋπολογισμού 2011
Ολοκλήρωσης της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου και η προώθηση όλων των ενεργειών που απορρέουν από το Πρόγραμμα Ιδιωτικοποιήσεων.
Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των Ελληνικών Τραπεζών και των Ελληνικών ασφαλιστικών Ταμείων στη διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26/10
Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών, αρχές Ιανουαρίου 2012.
Προηγούμενη εκταμίευση 30 δις ευρώ για την εφαρμογή του PSI, αρχές Ιανουαρίου 2012
Διαμόρφωση του αναγκαίου νομικού πλαισίου το αργότερο αρχές Ιανουαρίου 2012
Διασφάλιση της εγγύησης της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών (από EFSF προς ΕΚΤ, και από ΕΚΤ προς Ελληνικές Τράπεζες) κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής των ομολόγων
Συμφωνία για ανταλλαγή ομολόγων.
Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδος (επιπλέον 20 δισ. ευρώ), πριν το τέλος Φεβρουαρίου του 2012

Στις 20:30 η συνάντηση Παπανδρέου - Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο


Για τις 20:30 την Κυριακή έκλεισε το ραντεβού για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στο Προεδρικό Μέγαρο.


Τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας ζήτησε από τον Κάρολο Παπούλια ο πρωθυπουργός, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, εκ μέρους της ΝΔ ανακοινώθηκε ότι εφόσον ο κ. Σαμαράς κληθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας θα μεταβεί για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ακολουθήσει νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία ο πρωθυπουργός θα μεταβεί εκ νέου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός -κατά τις πληροφορίες- επισήμανε ότι η κυβέρνηση παραδίδει τη σκυτάλη σε μια άλλη ευρύτερης αποδοχής κυβέρνηση στην οποία ο ίδιος -όπως είπε- δεν επιθυμεί να είναι επικεφαλής και πρόσθεσε ότι καλό θα ήταν να βρεθεί λύση απόψε.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει επί τάπητος το σχέδιο 7 σημείων, αναγκαίων για την εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, όπως το ανέπτυξε στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι επτά αυτές ενέργειες έχουν ως εξής:

1. Εκταμίευση της 6ης δόσης
2. 'Αμεση έναρξη και το ταχύτερο δυνατόν ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόϊκα για το νέο πρόγραμμα.
3. Κατάθεση πριν τις 20 Νοεμβρίου και ψήφιση πριν τις 31 Δεκεμβρίου του Προϋπολογισμού 2012.
4. Ολοκλήρωση της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2011 στο πλαίσιο της 5ης αναθεώρησης του Μνημονίου.
5. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφαλή συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών και των ελληνικών ασφαλιστικών ταμείων στην διαδικασία που προβλέπει η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
6. Διαμόρφωση των νομικών και χρηματοοικονομικών προϋποθέσεων για την εφαρμογή του νέου σχήματος συμμετοχής του Ιδιωτικού Τομέα (PSI).
7. Εκταμίευση α' δόσης του νέου προγράμματος για την κάλυψη δανειακών αναγκών της Ελλάδας (επιπλέον 20 δισεκατομμύρια ευρώ) πριν το τέλος Φεβρουαρίου 2012.