Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάληψη σε 154 σχολές και 540 σχολεία


Οι καταλήψεις των σχολείων που καθημερινά αυξάνονται προβληματίζουν εντονότατα το υπουργείο Παιδείας.
Πολλαπλασιάζονται και οι καταλήψεις στα γυμνάσια και τα λύκεια, και ήδη 405 σχολεία τελούν υπό κατάληψη. Απ' αυτά τα 174 βρίσκονται στην περιοχή Αττικής.

Πάντως, τα προηγούμενα χρόνια το υπουργείο έθετε σε ισχύ εγκύκλιο για την αναπλήρωση των μαθημάτων που χάνονται με τις καταλήψεις και ζητούσε να γίνεται μάθημα ακόμη και τα Σάββατα.

Την ίδια ώρα, σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας για να αποφασίσουν εάν θα σταματήσουν ή θα συνεχίσουν τις καταλήψεις.

Ωστόσο, αναβλήθηκαν οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών σε ορισμένες σχολές λόγω της απεργίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο αριθμός των σχολών που τελούν υπό κατάληψη μέχρι στιγμής είναι 154 και η εξεταστική περίοδος κρέμεται πλέον από μία κλωστή.

Βουλγαρία: Θύματα ενδοοικογενειακής βίας οι γυναίκες


  Μία στις τέσσερις γυναίκες στη Βουλγαρία έχει πέσει θύμα ενδοοικογενειακής βίας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη να είναι μία στις πέντε γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η επικεφαλής του παραρτήματος Ρούσε του Ιδρύματος "Nadja" Ντεάνα Ντίμοβα.

Το ίδρυμα και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εσωτερικών της Βουλγαρίας διοργάνωσε φόρουμ στο Ρούσε, στο πλαίσιο του οποίου εξετάστηκε η βουλγαρική νομοθεσία για την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και η διαθεσμική συνεργασία σε αυτό τον τομέα.

Σύμφωνα με την Ντίμοβα, το 2010 εκδόθηκαν 1408 δικαστικές αποφάσεις για την προστασία γυναικών, που αντιμετώπιζαν προβλήματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα δεν τα αναφέρουν στις αρμόδιες Αρχές.

Το 2010, τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας στη Βουλγαρία ήταν 4800, εκ των οποίων το 30% αφορούσε ανήλικα κορίτσια.

Το τρέχον έτος, έως τα μέσα του, είχαν ήδη καταγραφεί 1300 θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το ειδικό τέλος στα ακίνητα


Χωρίς εκπλήξεις και «διαρροές» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, εγκρίθηκε από τη Βουλή, με 155 ψήφους υπέρ, η επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα. Η ψηφοφορία στη Βουλή διεξήχθη σε κλοιό διαδηλωτών.

Φωτοτυπίες 20.000 ευρώ σε μία ημέρα


Απίστευτος είναι ο όγκος των φωτοτυπιών που ζητά κάθε σχολείο στην Ηλεία, που απευθύνεται στις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας για το σκοπό αυτό.
Τα φωτοτυπικά έχουν πάρει «φωτιά» και ένα «κάηκε» αφού τέθηκε εκτός λειτουργίας από το μεγάλο αριθμό φωτοαντιγράφων.

Εκεί λοιπόν που πήγε να γίνει ένα καλό υπήρξε και ζημία ύψους 1.000 ευρώ, κάπου αναμενόμενη, αφού τα συγκεκριμένα μηχανήματα έχουν μεν επαγγελματικές προδιαγραφές, αλλά για τις ανάγκες των υπηρεσιών. Ένα φωτοτυπικό τέθηκε εκτός λειτουργίας και θα επισκευαστεί για να συνεχίζει το έργο του.

Μόνο για τη χθεσινή ημέρα χρειάστηκε να βγουν 20.000 φωτοτυπίες, ενώ και σήμερα το πρωί τα μηχανήματα έχουν πάρει και πάλι «φωτιά». Οι αρμόδιοι αδυνατούν να ελέγξουν την κατάσταση και παρά την εντολή που έχει δώσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης είναι πως την Δευτέρα ένα μόνο σχολείο με 170 μαθητές στον Πύργο, χρειάστηκε περισσότερες από 9.000 φωτοτυπίες και ακόμα είμαστε στην αρχή...

Αστυνομικοί δεν είδαν στο μισθό τους ούτε 1 ευρώ



Με μια ανακοίνωση τους η Ένωση των αστυνομικών υπαλλήλων και η Ένωση αξιωματικών δείχνει τη μισθοδοσία τους τον μήνα Σεπτέμβρη στην οποία φαίνεται, πως το 50% των ελλήνων αστυνομικών αμείβονται από 500 έως 1000 ευρώ. Μάλιστα όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση τους περισσότεροι από 100 αστυνομικοί πήραν μισθό από 1 ευρώ έως και 500 ευρώ. Αναλυτικά η ανακοίνωση παρακάτω:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Δεν επαιτούμε, απαιτούμε!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Ως γνωστόν, μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, αλλά οι σημερινές καταστάσεις μισθοδοσίας μας αναγκάζουν να καταγγείλουμε ότι βρίθουν λαθών και λαθροχειριών, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου.
Το σύνολο της Ελληνικής Αστυνομίας, διαπιστώνει για άλλη μια φορά τις συνέπειες του Μνημονίου και διερωτάται αν αυτή η αντιμετώπιση αρμόζει σε αυτούς που είναι ταγμένοι να φυλάττουν Θερμοπύλες...
Ειδικότερα, 53 συνάδελφοί μας εισέπραξαν το απόλυτο ΜΗΔΕΝ (μηδενικές μισθοδοσίες), ενώ το 2% των συναδέλφων (1095) είχαν απολαβές από 1 ευρώ έως 500 ευρώ!

Το ίδιο αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων:

Το 49% (24.700) αμείβεται από 500 έως 1000 ευρώ
Το 43% (21.670) από 1000 έως 1500 ευρώ
Το 4,8% (2.400) από 1500 έως 2000 ευρώ
Το 0,5% (257) από 2000 έως 2300 ευρώ...

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Δεν ζητάμε ειδικά προνόμια και διαφορετική μεταχείριση. Για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας πασχίζουμε.
Tα λόγια είναι περιττά...
Ο αγώνας συνεχίζεται!

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από Αυστρία



Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη, προσθέτοντας, πως ο ίδιος δεν θεωρεί πιθανή μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενόσω η χώρα θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις
της.
Για την αντιμετώπιση της κρίσης του Ευρώ, ο καγκελάριος τόνισε πως απαιτείται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και ορθολογική δράση και παρέπεμψε στην προγραμματισμένη για την ερχόμενη Παρασκευή, έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας της αυστριακής Βουλής και την ψηφοφορία για τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης του Ευρώ.
Κατά την άποψή του, κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι με αυτή τη διεύρυνση τακτοποιούνται όλα, ούτε και ότι αυτή είναι ένα εύκολο βήμα, είναι, όμως, το «πρώτο σωστό βήμα» και συνδέεται με την υποχρέωση να υποστηριχτούν εκείνοι που είναι οι εταίροι της Αυστρίας.
Ηδη σήμερα το απόγευμα, το σχετικό νομοσχέδιο για τη διεύρυνση του Μηχανισμού Στήριξης (δηλαδή για την αύξηση των εγγυήσεων που αναλαμβάνει η Αυστρία στα πλαίσια του ΕΜΧΣ σε 21,6 δισεκατομμύρια Ευρώ) πέρασε στην Επιτροπή Οικονομικών της αυστριακής Βουλής με τις ψήφους των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, Σοσιαλδημοκρατικού και συντηρητικού Λαϊκού, καθώς κι εκείνες των Πρασίνων της αντιπολίτευσης.

Στα ύψη το πετρέλαιο θέρμανσης



Ένα ευρώ το λίτρο θα διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου το πετρέλαιο θέρμανσης από 70 λεπτά τον προηγούμενο χειμώνα.

Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε η πανελλήνια ομοσπονδία εμπόρων καυσίμων που ζητά από την κυβέρνηση να εξομοιώσει άμεσα τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης δίνοντας παράλληλα επιδόματα στα ασθενέστερα στρώματα.

Τα μέλη της ομοσπονδίας καταγγέλλουν το κράτος και τους μηχανισμούς ότι συμμετέχουν στα κυκλώματα λαθρεμπορίας καυσίμων και τους εφοριακούς ότι παίρνουν χρήματα κάτω από το τραπέζι .

Ήξερες ότι...



  • Ο αριθμός των εν ζωή ανθρώπων πάνω στη Γη σήμερα είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό όλων των νεκρών ανθρώπων στα χρονικά.
  • Η Ρωσία έχει τα περισσότερα κινηματοθέατρα απ' όλο τον κόσμο.
  • Ο Ναπολέοντας φοβόταν τις γάτες.
  • Ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Καλιγούλας διόρισε το άλογό του Συγκλητικό.
  • Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ δεν είχε ομφαλό, καθώς του αφαιρέθηκε κατά τη διάρκεια μίας επέμβασης.
  • Ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να χωρέσει μέσα στα σύνορα του Τέξας.
  • Το μέλι είναι το μόνο τρόφιμο που δεν χαλάει. Βρέθηκε μέλι στους τάφους των Αιγυπτίων Φαραώ, το οποίο δοκίμασαν οι αρχαιολόγοι και δήλωσαν ότι ήταν βρώσιμο.
  • Το συνολικό βάρος του παγκόσμιου πληθυσμού των μυρμηγκιών είναι μεγαλύτερο από το συνολικό βάρος του ανθρώπινου πληθυσμού.
  • Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η IBM κατασκεύασε μετρητικές μηχανές, τις οποίες χρησιμοποίησαν οι Ναζί για να μπορέσουν να οργανώσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
  • Κάθε σταγόνα θαλασσινού νερού περιέχει περίπου 1 δισεκατομμύριο άτομα χρυσού.
  • Τα Ιμαλάια καταλαμβάνουν το 1/10 της συνολικής επιφάνειας της Γης.
  • Ένα πακέτο κράκερ την ημέρα αντιστοιχεί σε 5 λίτρα μαγειρικού λαδιού το χρόνο.
  • Ο πίνακας της Μόνα Λίζα ήταν κρεμασμένος στην κρεβατοκάμαρα του Ναπολέοντα.
  • Σε πάνω από το 90% των συντριβών αεροσκαφών υπάρχουν επιζώντες.
  • Οι πόρνες στη ρωμαϊκή εποχή χρέωναν την αντίστοιχη τιμή 8 ποτηριών κόκκινου κρασιού.

Επικαιρότητα



Ελλάδα

Εξαιρετικά δύσκολη για τις μετακινήσεις θα είναι η Τετάρτη, καθώς στους δρόμους τους Αθήνας δεν θα υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται σε κόντρα με την κυβέρνηση για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Παράνομη κρίθηκε η απεργία στο μετρό την Τρίτη, νέα προσφυγή της εταιρείας για την απεργία της Τετάρτης.

Με κεντρικό σύνθημα «Ακόμη και ένας πρόσφυγας χωρίς ελπίδα είναι πολύ», ο Γιώργος Νταλάρας, πρεσβευτής καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμμετέχει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη μεγάλη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης του Οργανισμού με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης.
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των 35 άγονων γραμμών του Αιγαίου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και ο σχετικός διαγωνισμός εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες. Το ύψος των επιδοτήσεων για το 2012 θα κυμανθεί περίπου στα 93 εκατομμύρια ευρώ.

Με διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις εάν εφαρμοστεί στα ιδρύματα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων τονίζει ότι ήδη έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημίων εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση και της μείωσης του προσωπικού.

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με δίκυκλα, απορριμματοφόρα και άλλα δημοτικά οχήματα πραγματοποιήσαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των 7ημερων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Κόσμος

Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας εμφανώς ενοχλημένος στις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για άμεσα μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.

Εκτός από τις κάρτες με συνηθισμένες ευχές, όπως «Χαρούμενα Γενέθλια» ή «Ειλικρινή Συλλυπητήρια» η εταιρεία Hallmark, που κατασκευάζει ευχητήριες κάρτες, αποφάσισε να συμβαδίσει με την αμερικανική πραγματικότητα και πλέον τυπώνει κάρτες αφιερωμένες στην... ανεργία. «Μην σκέφτεσαι ότι χάνεις τη δουλειά σου» γράφει στο εξώφυλλό της μια κάρτα, και μέσα συνεχίζει: «Να σκέφτεσαι ότι είναι μια ανάπαυλα ανάμεσα σε δύο ηλίθιους εργοδότες».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι από το 2015 οι γυναίκες θα μπορούν να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες εξακολουθεί να ισχύει, παρόλο που το σχετικό δικαίωμα διεκδικείται εδώ και δύο δεκαετίες. Γιατί λοιπόν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν να ψηφίζουν, αλλά δεν μπορούν να οδηγούν;

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας, η BAE Systems, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει κατά 3.000 το εργατικό της δυναμικό στη Βρετανία, επικαλούμενη τις μικρότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που σήμαναν την μείωση των παραγγελιών για τα μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάζει. Το συνδικάτο Unite, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της BAE, ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει τις απολύσεις.

Απεργούν δάσκαλοι και οι καθηγητές στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετέχουν στην απεργία και οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους του δημόσιου τομέα, που εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση σε απόσταση μηνών από τις προεδρικές εκλογές. Δεκάδες χιλιάδες εργασίας έχουν καταργηθεί από το 2007 και προγραμματίζεται η μείωση άλλων 14.000 θέσεων εργασίας το 2012.


Οικονομία

Τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο τελευταίος εμφανίστηκε απόλυτα αντίθετος στην ιδέα «εξόδου» μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη.

Κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στις 9 το βράδυ, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τους πιστωτές μας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Το πρωί ο κ. Παπανδρέου μίλησε στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, όπου είχε το πρώτο τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Φήμες για συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο.

Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Αθλητισμός

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Σουλτάν Μπιν Νασέρ Αμπντούλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, όπως τόνισε ο φερόμενος ως εκπρόσωπός του Βλάσης Τσάκας. Προσέθεσε μάλιστα ότι το πληρεξούσιο του Σαουδάραβα επιχειρηματία βρίσκεται ήδη στην κατοχή (μέσω e-mail) του δικηγόρου Παναγιώτη Πετρόπουλου, ο οποίος το εξετάζει και θα αρχίσει πλέον τις διαπραγματεύσεις με τους νομικούς της πλευράς Βαρδιονογιάννη. Δείτε το μήνυμα του πρίγκιπα...

Για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου, ο Τάκης Λεμονής αποχώρησε από την προπόνηση της ομάδας και μετέβη στα γραφεία του Ερασιτέχνη, όπου είχε συνάντηση με τον Βασίλη Τσάβαλο, καθώς μέλη του ιατρικού και του τεχνικού τιμ είναι απλήρωτοι.
«Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό. Σε αυτή τη διοργάνωση δεν υπάρχει εύκολο ματς» τόνισε ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με τους Ερυθρόλευκους στο Έμιρεϊτς για τη 2η αγωνιστική του Champions League. Ο Αλστατός τεχνικός στάθηκε στους αρκετούς τραυματισμούς των Κανονιέρηδων, ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να νικήσουμε».

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού


Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία, η οποία καθορίσθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970.

Κύριος στόχος του εορτασμού αυτού είναι η ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

                                            

Γεγονoτα
  
1932: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Ιερισσό της Χαλκιδικής. Ολόκληρα χωριά καταστρέφονται, 161 άνθρωποι σκοτώνονται και εκατοντάδες τραυματίζονται.

1940: Η ναζιστική Γερμανία, η φασιστική Ιταλία και η αυτοκρατορική Ιαπωνία υπογράφουν σύμφωνο συμμαχίας, που έμεινε στην ιστορία ως «Άξων».

1941: Ιδρύεται στην Αθήνα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ).

1989: Η Βουλή παραπέμπει στο Ανώτατο Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά τους Ανδρέα Παπανδρέου, Αγαμέμνονα Κουτσόγιωργα, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, Γιώργο Πέτσο και Δημήτρη Τσοβόλα.

2004: Νταλίκα συγκρούεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ στο 173o χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας, με αποτέλεσμα 7 μαθητές του Λυκείου Φαρκαδόνας να σκοτωθούν και 23 να τραυματιστούν.

Γεννησεις

1972: Γκουίνεθ Πάλτροου, βραβευμένη με Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός.

Θανατοι
1831: Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Δολοφονήθηκε στο Ναύπλιο από τους Γεώργιο και Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη.

1917: Εντγκάρ Ντεγκά, γάλλος μεταϊμπρεσιονιστής ζωγράφος.

1984: Χρόνης Εξαρχάκος, κωμικός της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

7ήμερο κινητοποιήσεων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ


Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας με δίκυκλα,απορριμματοφόρα και άλλα δημοτικά οχήματα, πραγματοποίησαν εργαζόμενοι στη Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προηγήθηκε προσυγκέντωση στα γραφεία της Ομοσπονδίας στην οδό Καρόλου στην Πλατεία Καραισκάκη.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε μια σειρά κινητοποιήσεων μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης για τις περικοπές μισθών και την εργασιακή εφεδρεία, η οποία, όπως αναφέρεται από τους εργαζομένους, σε συνεργασία με την τρόικα θέτει στον ελληνικό λαό εκβιαστικά διλήμματα για την εκταμίευση της 6ης δόσης του δανείου.

Στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, που αποτελεί και τον κύριο λόγο των αντιδράσεων, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωση της, αναφέρει ότι: ''σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει από τους δήμους στοιχεία ή πίνακες με ονόματα για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας αυτόματα με ευθύνη του Δ.Σ. της ΠΟΕ-ΟΤΑ καταλαμβάνεται το Γραφείο Προσωπικού και δεν χορηγείται καμία τέτοια βεβαίωση''.

Επίσης η πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αντίθετα η μεγάλη έλλειψη προσωπικού δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία των υπηρεσιών.

Το 7ήμερο αγωνιστικών δράσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ εκτός από την πορεία περιλαμβάνει για την Τετάρτη κατάληψη όλων των δημαρχείων από τις 11.00 το πρωί μέχρι το τέλος του ωραρίου, με παράλληλο αποκλεισμό κεντρικών οδών από τις 12-12.30 μ.μ. και κάψιμο των ειδοποιητηρίων του Υπουργείου Οικονομικών για τον φόρο ακινήτων.

Για την Πέμπτη θα υπάρξει συμμετοχή στη συγκέντρωση των συνδικαλιστικών στελεχών του Δημοσίου που έχει προγραμματίσει η ΑΔΕΔΥ στις 3.00 το μεσημέρι στο θέατρο Ορφέας (πρώην Χατζηχρήστου στην Πανεπιστημίου). Στο τέλος της συγκέντρωσης, στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή. Για τη Παρασκευή θα προκηρυχθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία για τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα ''Βοήθεια στο Σπίτι''.

Το Σαββατοκύριακο θα γίνει αποχή των εργαζομένων από κάθε υπερωριακή εργασία, ενώ τέλος, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα κατάληψη όλων των δημοτικών γκαράζ και των ΧΥΤΑ μέχρι την έναρξη της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ στις 5 Οκτωβρίου, όπου όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, καλούνται όλοι οι εργαζόμενοι για μαζική συμμετοχή.

Η πορεία κατέληξε στη Βουλή ενώ σε κάποιο σημείο της διαδρομής της συναντήθηκε με την επίσης μηχανοκίνητη πορεία των εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία.

Μέχρι τις 23 Οκτωβρίου το πάσο των φοιτητών



Παρατείνεται μέχρι και την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011 η ισχύς των Δελτίων Ειδικού Εισιτηρίου (πάσο), του Ακαδημαϊκού έτους 2010-2011, τα οποία έχουν στην κατοχή τους οι φοιτητές των Ανώτατων & Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ.

Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι πρωτοετείς φοιτητές θα μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου κομίστρου στα συγκοινωνιακά μέσα, αρμοδιότητας ΟΑΣΑ, με την επίδειξη της βεβαίωσης εγγραφής τους στο Τμήμα στο οποίο ανήκουν και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.