Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Επεισόδια στο Σύνταγμα


Από επεισόδια σκιάστηκε η ογκωδέστατη διαδήλωση των συνδικάτων κατά της λιτότητας και των κυβερνητικών μέτρων, ενόψει και της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Για συμμετοχή τουλάχιστον 70.000 ατόμων έκανε λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο σε ανταπόκριση πριν από τέσσερις με πέντε ώρες, ενώ σύμφωνα με τα συνδικάτα και ΜΜΕ είναι πάνω από 100.000.

Αρχικά το πλήθος των διαδηλωτών δεν μετακινήθηκε από τις θέσεις του, ωστόσο μία ώρα μετά την έναρξη των επεισοδίων και την εκτεταμένη ρίψη χημικών από την Αστυνομία, άρχισε να διαλύεται.

Στις 16.12 έγινε γνωστό ότι ειδικός φρουρός δέχτηκε επίθεση στην οδό Σταδίου ενώ πήγαινε στη δουλειά του, τον χτύπησαν στο κεφάλι με λοστό και του πήραν το όπλο. Διεξάγεται έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών. Η κατάσταση του τραυματία δεν είναι σοβαρή, σύμφωνα με πληροφορίες.

Στις 16.00 σημειώνονται επεισόδια έξω από το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" με χρήση χημικών από την Αστυνομία. Η αστυνομία έχει απωθήσει τον κόσμο από το χώρο του Αγνωστου Στρατιώτη και ο κύριος όγκος είναι συγκεντρωμένος στην πλατεία Συντάγματος.

Στις 15.50 ένταση στην Βουκουρεστίου, όπου διμοιρίες των ΜΑΤ πραγματοποιούν επιχείρηση με στόχο προσαγωγές ατόμων που προκαλούν επεισόδια.

Στις 15.42 μεταδίδεται ότι δύο διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί και μεταφέρονται στον Ευαγγελισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού. Στο κέντρο υπάρχουν περίπου 10 ασθενοφόρα σε ετοιμότητα.

Στις 15.08 στις φλόγες τυλίγεται το φυλάκιο του "Άγνωστου Στρατιώτη" από βόμβα μολότοφ. Υπήρξε παρέμβαση της αστυνομίας για να κατασβεστεί, ενώ η ένταση συνεχίζεται μεταξύ κουκουλοφόρων που προσπαθούν να εισχωρήσουν από τον σιδερένιο φράχτη και να μπουν στο χώρο του μνημείου.

Στις 15.05 σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί η Ακαδημίας έξω από το κτίριο της ΕΣΗΕΑ. Έγινε χρήση χημικών από τους αστυνομικούς ενώ νεαροί έστησαν οδοφράγματα και έσπασαν κομμάτια από το πεζοδρόμιο, τα οποία πέταξαν από τους αστυνομικούς.

Στις 15.00, κουκουλοφόροι επιτέθηκαν εναντίον τηλεοπτικού συνεργείου, απέσπασαν την κάμερα και την κατέστρεψαν. Συνεχίζεται η βροχή μολότοφ και πετρών εναντίον των ΜΑΤ, μπροστά από τη Βουλή.

Στις 14.45, επίθεση με μολότοφ και βροχή από πέτρες εναντίον των ΜΑΤ στη δεξιά είσοδο της Βουλής, απέναντι από τη συμβολή της Αμαλίας με την Πανεπιστημίου. Οι διμοιρίες απάντησαν με χημικά και κρότου λάμψης. Το ειρηνικό πλήθος υποχώρησε προς την Ερμού και την Πανεπιστημίου. Από τις μολότοφ, αστυνομικός τυλίχθηκε στις φλόγες- οι συνάδελφοι του έσπευσαν με πυροσβεστήρα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Στην οδό Γεωργίου Α' διαδηλωτές διαπληκτίστηκαν με κουκουλοφόρους.

Στις 14.35, ομάδες διαδηλωτών έκοψαν την προστατευτική κορδέλα της Αστυνομίας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Εκατοντάδες διαδηλωτές κατέλαβαν το χώρο- ΜΑΤ παρατάχθηκαν στις σκάλες. Την ίδια ώρα χαμηλής έντασης επεισόδια σημειώθηκαν στην Πανεπιστημίου και την Ακαδημίας.

Στις 14.30, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απομακρύνθηκαν από τη λ. Αμαλίας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Στο Σύνταγμα προσέρχονται συνέχεια με πορεία πολλά μπλοκ διαδηλωτών από τη Σταδία και την Πανεπιστημίου.

Στις 14.00 έγινε επέμβαση των ΜΑΤ στις οδούς Κριεζώτου και Ακαδημίας. Διμοιρίες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και κρότου- λάμψης για να απωθήσουν το πλήθος που επιχείρησε να ρίξει τον αστυνομικό φράκτη.

Μικρή εστία έντασης σημειώθηκε λίγο μετά τις 13.30, μπροστά από τον αστυνομικό φράκτη όταν τα ΜΑΤ απώθησαν διαδηλωτές με περιορισμένη χρήση χημικών.

Λίγο πριν τις 13.00, ομάδα νεαρών που φορούσε μαύρα και κρατούσε κράνη, αποδοκιμάστηκε από διαδηλωτές, ενώ σημειώθηκαν και διαπληκτισμοί.

Διμοιρία των ΜΑΤ δέχθηκε επίθεση με μολότοφ έξω από το Εθνικό Τυπογραφείο.

Νωρίτερα, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στο Πεδίο του Άρεως (καλούσαν ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ), απ' όπου άρχισε η πορεία προς τη Βουλή. Παράλληλα, το ΠΑΜΕ διοργάνωσε διαδήλωση στην Ομόνοια και μέσω της Σταδίου πορεύθηκε προς την πλατεία Συντάγματος.

Αποκλεισμένη με όχημα της ΕΛ.ΑΣ. είναι η Ηρώδου Αττικού, ενώ ισχυρή είναι η παρουσία αστυνομικών κατά μήκος της Πανεπιστημίου μέχρι τα Προπύλαια.

Κλειστοί είναι επίσης οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό (στο σταθμό Συντάγματος δεν είναι δυνατή στους επιβάτες ούτε η αλλαγή γραμμής).

Η εικόνα στην Αθήνα δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνη μιας "συνηθισμένης" απεργιακής συγκέντρωσης. Για πρώτη φορά, τα καταστήματα παραμένουν κλειστά με τους εμπόρους και τους επαγγελματοβιοτέχνες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ υπό το σύνθημα "κλείνουμε για μια μέρα για να μην κλείσουμε για πάντα".