Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

"Καταστροφική" ανθρωπιστική κρίση


Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτ Μαρόνι κάλεσε σήμερα τους ευρωπαίους εταίρους του να βοηθήσουν τη χώρα του να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μιας "καταστροφικής" ανθρωπιστικής κρίσης εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στη Λιβύη.

"Ζητώ από την Ευρώπη να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσει μια καταστροφική ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη, δεν μπορούν να μας αφήσουν μόνους μας, είναι η αίτησή μου", δήλωσε ο Μαρόνι κατά την άφιξή του σε μια συνάντηση με τους ομολόγους του της ΕΕ, αφιερωμένη στους φόβους για μια έξοδο προσφύγων από τη Λιβύη προς την Ευρώπη.

"Ελπίζω σε μια υποστήριξη" από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες "επειδή αυτό που συμβαίνει στη μεσογειακή λεκάνη δεν είναι μόνον ένα πρόβλημα για την Ιταλία και για τις μεσογειακές χώρες, είναι ένα πρόβλημα για την Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, αντιμετωπίζουμε μια ανθρωπιστική έκτακτη ανάγκη", πρόσθεσε.

Πολλές χώρες της νότιας Ευρώπς (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρος) ζήτησαν συγκεκριμένα χθες Τετάρτη στη Ρώμη να δημιουργηθεί ένα ταμείο αλληλεγγύης για να βοηθηθούν οι χώρες να υποδεχθούν μετανάστες προερχόμενους από τη Λιβύη.

Η Ρώμη εξέφρασε χθες φόβους για ένα κύμα τουλάχιστον 200.000 ως 300.000 μεταναστών σε περίπτωση που πέσει ο Μουάμαρ Καντάφι. Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι προέβλεψε πως σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξει μια "βιβλικών διαστάσεων έξοδος", "δέκα φορές μεγαλύτερη απ' αυτή των Αλβανών κατά τη δεκαετία του 1990".


Η Τουρκία είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων
Η Τουρκία είναι αντίθετη στην επιβολή κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος, οι οποίες θα "τιμωρήσουν το λαό", δήλωσε αργά χθες Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ εξετάζουν το ενδεχόμενο αυτό μετά τη βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

"Δεν είναι σωστό να ενεργήσουμε βεβιασμένα σ΄αυτήν την περίσταση. Και δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν τον πληθυσμό", τόνισε ο Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν "ένα ευρύ φάσμα μέτρων" για ν΄αντιμετωπίσουν τη βία στη Λιβύη και οι "κυρώσεις" είναι μέρος αυτών, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Αλλά και η ΕΕ δήλωσε έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων κατά του συνταγματάρχη Καντάφι και του καθεστώτος του λόγω της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων.

"Δεν είναι δικό μας έργο ν΄αναμιχθούμε στις υποθέσεις της Λιβύης και είναι ο λιβυκός λαός αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη του", πρόσθεσε ο τούρκος πρωθυπουργός.

"Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της Λιβύης θα διαπιστώσουν στο τέλος ότι αυτή είναι η πραγματικότητα", τόνισε ο Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε "ανησυχητική" την κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, η Τουρκία, η οποία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια", μπορεί ν΄αποτελέσει "πηγή έμπνευσης" για τους αραβικούς λαούς που σήμερα εξεγείρονται.

"Δεν προσπαθούμε να αποτελέσουμε μοντέλο για οποιονδήποτε, αλλά μπορούμε ν΄αποτελέσουμε πηγή έμπνευσης γιατί η Τουρκία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια", τόνισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

"Το ότι έχουμε κάποιες θρησκευτικές πεποιθήσεις δεν μάς εμποδίζει να ζούμε σε μια δημοκρατία και η δημοκρατία δεν μάς εμποδίζει να έχουμε θρησκευτικές πεποιθήσεις και στη χώρα αυτή ζούμε εδώ και χρόνια μ΄αυτές τις δυο καταστάσεις", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

"Είμαστε υπερήφανοι γι΄αυτό που είμαστε", υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: