Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Απειλείται η εκπαίδευση των κοριτσιών στο Αφγανιστάν


Η πρόοδος που επιτεύχθηκε τα τελευταία εννέα χρόνια στο Αφγανιστάν όσον αφορά την εκπαίδευση των κοριτσιών απειλείται από την απουσία επενδύσεων της αφγανικής κυβέρνησης και των δωρητριών χωρών, προειδοποιούν 16 διεθνείς και αφγανικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στην έκθεσή τους που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Συνολικά 2,4 εκατομμύρια νεαρές Αφγανές είναι εγγεγραμμένες στο σχολείο, ενώ μόλις το 2001 ήταν 5.000, τη χρονιά της πτώσης του καθεστώτος των Ταλιμπάν που απαγόρευε στα κορίτσια να φοιτήσουν στο σχολείο, υπενθυμίζει η έκθεση που συντάχθηκε από την Oxfam, την Care και 14 αφγανικές ΜKO.

"Mε τους δωρητές να επικεντρώνονται όλο και περισσότερο στην αντιμετώπιση της εξέγερσης παρά στην ανάπτυξη, και με την κατάσταση της ασφάλειας να επιδεινώνεται σε πολλές περιοχές της χώρας, η πρόοδος που σημειώθηκε στη βελτίωση της εκπαίδευσης των κοριτσιών κινδυνεύει να χαθεί", τονίζεται.

Η εκπαίδευση των κοριτσιών προσκρούει στα σοβαρά προβλήματα της πρόσβασης και της ποιότητας, σημειώνει η μελέτη που βασίζεται σε έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε το 2010 σε δείγμα 1.600 κοριτσιών, γονέων και καθηγητών σε 17 από τις 34 αφγανικές επαρχίες.

"Οι ερωτηθέντες επικαλούνται τη φτώχεια ως πρώτο εμπόδιο στην εκπαίδευση των κοριτσιών" (41,2% των ερωτηθέντων), υπογραμμίζει η έκθεση.

Στη δεύτερη και την τρίτη θέση είναι οι πρόωροι και εξαναγκαστικοί γάμοι (39,4%) και η ανασφάλεια (32,4%) ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται "στις περιοχές που παλαιότερα ήταν ασφαλείς, όπως το κεντρικό, βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας".

Όσον αφορά τα κορίτσια που καταφέρνουν να μείνουν στο σχολείο, αυτά "λαμβάνουν μια κακής ποιότητας εκπαίδευση λόγω της έλλειψης κατάρτισης των διδασκόντων, της έλλειψης σχολείων θηλέων και του κακού εξοπλισμού τους", εκτιμούν οι ΜΚΟ.

Μόνο το 30% των καθηγητών είναι γυναίκες και η μεγάλη πλειοψηφία εργάζεται στις αστικές περιοχές, εκ των οποίων τουλάχιστον το ένα τρίτο στην Καμπούλ. Στην ανατολική επαρχία Χοστ, στα σύνορα με το Πακιστάν, στο προσωπικό των διδασκόντων μόλις το 3% είναι γυναίκες, αποκαλύπτει η μελέτη.

Η έλλειψη υποδομών είναι επίσης εντυπωσιακή: τουλάχιστον το 40% των κοριτσιών που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι το σχολείο τους στεγάζεται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.

"Η επένδυση στην εκπαίδευση είναι βασικός παράγοντας για το μέλλον του Αφγανιστάν. Μια γυναίκα που έχει σπουδάσει μπορεί να προασπίσει καλύτερα τα συμφέροντά της, να αναθρέψει μια υγιή οικογένεια και να συμβάλει στην οικονομία", συμπεραίνει ο Αμπντούλ Ουαχίντ Χαμίντι, της αφγανικής ΜΚΟ Συντονισμός για Ανθρωπιστική Βοήθεια, που μετείχε στη διεξαγωγή της μελέτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: