Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Κεφαλλονιά: Σε επαγρύπνηση κάτοικοι και αρχές

Σε επαγρύπνηση παραμένουν οι κάτοικοι στην Κεφαλλονιά μετά την ισχυρή δόνηση της Κυριακής, καθώς οι επιστήμονες -αν και αισιόδοξοι- παραμένουν επιφυλακτικοί για την εκτόνωση του φαινομένου.


Στο νησί οι αρχές έχουν τεθεί επί ποδός και με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών συνεχίζουν τους ελέγχους αυτοψίας των ζημιών.

Μιλώνας στο nooz, o δήμαρχος Κεφαλλονιάς Αλέξανδρος Παρίσης τόνισε ότι συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για τη διαπίστωση των ζημιών που ενδεχομένως έχουν υποστεί δημόσια κτίρια, ιδιωτικές κατοικίες και δρόμοι.

Ο κ. Παρίσης τόνισε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό, ενώ έχει συσταθεί συντονιστικό όργανο υπό τον υπ. Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη που συντονίζει τις δράσεις.

Ερωτηθείς για την ενημέρωση που έχει από τους επιστήμονες, ο δήμαρχος είπε ότι δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά ότι ο σεισμός της Κυριακής ήταν η κύρια δόνηση, πρόσθεσε όμως ότι "υπάρχει αισιοδοξία ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση".

Ερωτηθείς για το πόσα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, επισήμανε ότι ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, τόνισε όμως ότι οι ζημιές αφορούν περιορισμένο αριθμό κτιρίων αφού όπως χαρακτηριστικά δήλωσε "η Κεφαλλονιά μετά τον σεισμό του 1953 έχει αντισεισμική θωράκιση".

Τέλος, για τους ανθρώπους που δεν μπορούν ακόμη να μπουν στα σπίτια τους, σημείωσε ότι ήδη βρίσκεται στη διάθεση των πολιτών το πλοίο Super Fast 11 με 850 κλίνες, ενώ όπως είπε την Τρίτη θα είναι στη διάθεση των πολιτών και το "Βενιζέλος" με άλλες 1.400 κλίνες.

Διαβάστε: Όλες οι πληροφορίες για το σεισμό στην Κεφαλλονιά

http://admin.nooz.gr/Uploads/kefalonia27114808.jpgΕξάλλου σε δηλώσεις του στο nooz.gr, o καθηγητής γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Κώστας Παπαζάχος τόνισε ότι "η μετασεισμική δραστηριότητα κρίνεται ικανοποιητική", ωστόσο σημείωσε ότι "πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 48 ώρες προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το αν η δόνηση της Κυριακής αποτελεί τον κύριο σεισμό".

Επίσης, ο καθηγητής συνέστησε στους κατοίκους που τα σπίτια τους έχουν υποστεί φθορές να κάνουν πρώτα τους ενδεδειγμένους ελέγχους και μετά να επιστρέψουν στις οικίες τους.

"Ίσως χρειαστούν και περισσότερες από 48 ώρες για να σιγουρευτούμε για το αν η δόνηση της Κυριακής ήταν ο κύριος σεισμός" δήλωσε στο nooz o καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας που μετέχει στο Συντονιστικό Όργανο στην Κεφαλλονιά, ενώ εκτίμησε ότι "ασφαλής πρόβλεψη θα υπάρξει κυρίως αν σημειωθεί μετασεισμός γύρω στα 5,4 Ρίχτερ".

Ο κ. Λέκκας εκτίμησε ότι το σημαντικότερο πρόβήμα είναι αυτό της διανυκτέρευσης και τόνισε ότι "ειδικά τα κτίρια στο Ληξούρι θα πρέπει να ελεγχθούν και να επανελεγχθούν προτού οι κάτοικοι να επιστρέψουν ασφαλώς σε αυτά".

Τέλος, τόνισε ότι το Συντονιστικό που συνεδρίασε τη Δευτέρα πήρε σημαντικές αποφάσεις που αφορούν και σε οικονομικές διευκολύνσεις των κατοίκων, οι οποίες θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση.

Η δύσκολη νύχτα

Στο χωρητικότητας 1.427 επιβατών και 850 κλινών Super Fast, και του "Βενιζέλος" της ΑΝΕΚ LINES (χωρητικότητας 2.500 επιβατών και 1.606 κλινών) τα οποία επιστρατεύτηκαν για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, πέρασαν τη νύχτα εκατοντάδες σεισμόπληκτοι.


Εως το βράδυ της Δευτέρας είχαν σημειωθεί πάνω από 100 μετασεισμοί, οι 92 εκ των οποίων μεγέθους από 3 έως 5,1 Ρίχτερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: