Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Αποδείξεις δύο ταχυτήτων για το 2014

Αποδείξεις δύο ταχυτήτων θα ισχύουν εφέτος, σύμφωνα με σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.


Ειδικότερα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις συνολικής αξίας ίσης με το 10% του ετήσιου εισοδήματός τους αντί για 25% που ίσχυε πέρυσι και θα αναγραφεί στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις.

Στο ΥΠΟΙΚ, πάντως, μελετούν το σενάριο-για το 2014- κάποιες κατηγορίες αποδείξεων να ισχύσουν αλλά με τη μισή αξία του ποσού που αναγράφεται.

Στις σκέψεις των επιτελών είναι να συμβεί αυτό για τις αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος, το σκεπτικό είναι ότι από τη στιγμή που οι πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να μαζέψουν το 25% του εισοδήματός τους σε αποδείξεις, αλλά μόλις το 10%, το να λαμβάνονται υπόψη όλες οι αποδείξεις αποδυναμώνει το μέτρο που στόχο έχει οι καταναλωτές να ζητούν αποδείξεις από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν κακή φήμη όσον αφορά στη φοροδιαφυγή (π.χ.: εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, γιατροί, κ.λπ).


Οι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και άλλες δραστηριότητες θα λαμβάνονται υπόψη για το 10% του ετήσιου εισοδήματος στο σύνολό τους προκειμένου να δίδεται στους πολίτες επιπλέον κίνητρο να ζητούν για να περιοριστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: