Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Τους άλλαξαν τα φώτα!

Αγροτικός Εξηλεκτρισμός: Στενάζουν εκατοντάδες κτηνοτρόφοι και γεωργοί στην Αιτωλοακαρνανία που χρόνια τώρα παρακαλάνε για ηλεκτρικό ρεύμα στις εγκαταστάσεις τους, …τα χρήματα όμως κατευθύνονται αλλού!



Πρόκειται για ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα του αγροτικού χώρου, το οποίο και αποτελεί βασικό παράγοντα ανάσχεσης κάθε προσπάθειας βελτίωσης της παραγωγής. Η μη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και σε καλλιέργειες, εξ ορισμού καταδικάζει τους παραγωγούς: Χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να λειτουργήσουν αντιπαγετικά συστήματα, δεν είναι δυνατή η άντληση νερού από γεωτρήσεις, δεν νοείται ο εκσυγχρονισμός των κτηνοτροφικών μονάδων.

Στην Αιτωλοακαρνανία το πρόβλημα είναι τεράστιο. Σε ορισμένες μάλιστα περιοχές… καθολικό. Αν και στο παρελθόν υπήρξαν κάποιες προσπάθειες αγροτικού εξηλεκτρισμού, η συνολική εικόνα δεν άλλαξε. Και αξίζει να τονιστεί ότι έχουν διαπιστωθεί περιπτώσεις που τα κονδύλια του αγροτικού εξηλεκτρισμού έγιναν… πεζοδρόμια και ηλεκτροφωτισμός σ’ αυτά τα πεζοδρόμια!

Ενδεικτικό (και τραγικό) είναι το γεγονός ότι ακόμη κι αυτό το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», κατευθύνθηκε σε οτιδήποτε άλλο εκτός απ’ τις υποδομές που πραγματικά είχε και έχει ανάγκη ο αγροτικός χώρος.

Προ ετών, στο ξεκίνημα του προγράμματος,  προκηρύχθηκε η δράση «Διατήρηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της δασοκομίας και του αγροδιατροφικού τομέα» που περιλαμβάνεται στο Μέτρο 1.25 του Άξονα 1, απ’ όπου θα χρηματοδοτούταν έργα αγροτικού εξηλεκτρισμού, για άγνωστους όμως λόγους το υπουργείο  απέσυρε την προκήρυξη και έκτοτε αγνοείτε η τύχη του υποπρογράμματος.

Κι αν στην πορεία ειπώθηκαν κάποια πράγματα ή έγιναν κάποιες προσπάθειες, η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: Η πολιτεία μπορεί να χρηματοδοτεί την αγορά ενός αρμεκτηρίου σε μια κτηνοτροφική μονάδα, …όπου δεν παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα!!!

Ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο.

Ανάλογη είναι η κατάσταση με την αγροτική οδοποιία και ακόμη χειρότερη με το αρδευτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: