Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Νέα δημοσκοπική πρωτιά για τον ΣΥΡΙΖΑ


Πρώτο κόμμα -συγκεντρώνοντας το 20,5% των προτιμήσεων στην πρόθεση ψήφου- έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS για τον "Ελεύθερο Τύπο", στην οποία αποτυπώνεται παράλληλα αποδοκιμασία της μετεκλογικής στάσης του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι πολίτες εμφανίζονται να αγωνιούν για την πολιτική αστάθεια, τον κίνδυνο χρεοκοπίας και εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τάσσονται στη μεγάλη πλειοψηφία τους υπέρ της παραμονής της χώρας στο πλαίσιο του υπάρχοντος οικονομικού προγράμματος.


Στην έρευνα, που διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή (10 και 11 Μαΐου) ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με διαφορά 1,1% από τη ΝΔ (στα όρια του στατιστικού λάθους),

Αναλυτικά:

ΣΥΡΙΖΑ: 20,5%
ΝΔ: 19,4%
ΠΑΣΟΚ: 11,8%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 7,8%
Δημοκρατική Αριστερά: 6,2%
ΚΚΕ: 4,8%
Χρυσή Αυγή: 3,8%
Δημοκρατική Συμμαχία: 2,4%
Δημιουργία Ξανά: 2,3%
ΛΑ.Ο.Σ: 2%
Οικολόγοι Πράσινοι: 1,8%.
Άλλο κόμμα: 3,7%

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φθάνει το 11,3% και το άκυρο/λευκό το 2,2%.

Κυβέρνηση συνεργασίας και παραμονή στο ευρώ

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 66,1% των ερωτηθέντων επιθυμούν να βρεθεί τρόπος να σχηματιστεί κυβέρνηση, ενώ το 32,4% θέλουν ξανά εκλογές (το 46% αυτών που ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να βρεθεί ο τρόπος για να σχηματιστεί κυβέρνηση).

Στο ερώτημα "Είστε υπέρ ή κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ;", η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (81,4%) τάσσεται υπέρ και το 16,3% κατά. Όσον αφορά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 80,1% είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο το 17,9% κατά.

Ακόμα και στο ΚΚΕ, το 50% των ψηφοφόρων του είναι υπέρ της παραμονής στο ευρώ και μόνο το 38,2% κατά...

Δυσαρέσκεια για Τσίπρα

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας εισπράττει απόρριψη σε μια σειρά κρίσιμων ερωτημάτων που αφορούν το κατά πόσον η πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ και τις ευθύνες που του αποδίδονται για το μη σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς και τη στάση του στη διάρκεια των διαβουλεύσεων.

Στο ερώτημα "Πιστεύετε ότι ο κ. Τσίπρας με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα εκτός ευρώ;", το 58,7% των ερωτηθέντων απαντά "ναι" και "μάλλον ναι", έναντι 33,9% που απαντά "όχι" και "μάλλον όχι".

Στο ερώτημα "Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το μη σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές;", ο Τσίπρας έρχεται πρώτος με 39%, ενώ το 20,2% απαντά «όλοι», το 19,3% ο Σαμαράς και το 8,3% ο Βενιζέλος.

Στο ερώτημα "Ποιος πολιτικός αρχηγός έχει τηρήσει τη χειρότερη στάση στη διάρκεια των διαβουλεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης;", προηγείται ο Τσίπρας με 37,1% και ακολουθούν ο Σαμαράς με 19,6% και η Παπαρήγα με 10,7%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: