Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Οι πιο ακριβές καλόγριες στον κόσμο;

Φως στο θρίλερ της απαγωγής των ορθόδοξων καλογριών από το μοναστήρι της Αγίας Θέκλας στη Συρία επιχειρεί να ρίξει με άρθρο του ο βετεράνος ανταποκριτής στη Μ. Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ, μεταφέροντας πληροφορίες ότι το Κατάρ πλήρωσε του αντάρτες, 43 εκ. λίρες για την απελευθέρωσή τους.


Σύμφωνα με το άρθρο που βασίζεται σε ό,τι "ακούγεται" καθώς υπό τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς τί ακριβώς συμβαίνει, αν οι πληροφορίες είναι σωστές πρόκειται για τις πιο "ακριβές" καλόγριες στον κόσμο.

Οι ίδιες οι καλόγριες, - αναφέρει ο Fisk - ισχυρίζονται ότι δεν δόθηκαν λύτρα για την απελευθέρωσή τους αλλά "κανείς δεν απελευθερώνεται στη Συρία χωρίς αντίτιμο" όπως αναφέρει, δίνοντας το παράδειγμα της απελευθέρωσης ανθρώπων του καθεστώτος Άσαντ με αντάλλαγμα 152 γυναικών κρατουμένων - συγγενών των ανταρτών.

Σύμφωνα με τον Fisk στην όλη επιχείρηση της απελευθέρωσης τον ρόλο του συντονιστή είχαν αναλάβει η λιβανικές μυστικές υπηρεσίες - καθώς ο Λίβανος προσπαθεί να κρατήσει τον πόλεμο μακριά από το "κατώφλι" του.

Επιπλέον μεταφέρει το σενάριο ότι - πέραν των χρημάτων από το Κατάρ - υπήρξε και μία μυστική συμφωνία μεταξύ των αντιπάλων δυνάμεων και ότι ενώ ο συριακός στρατός βρισκόταν προ των πυλών της πόλης Γιαμπρούντ, οι ισλαμιστές αντάρτες πρόσφεραν τις καλόγριες ως "αντίτιμο" ώστε οι κυβερνητικές δυνάμεις να επιτρέψουν ένα "ασφαλές πέρασμα" προκειμένου να καταφύγουν στη γειτονική Ρανκούς.

Το καθεστώς Άσαντ αρνείται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία, αναφέρει ο Fisk, προσθέτοντας πάντως ότι είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως ο ίδιος δεν είδε πτώματα στη Γιαμπρούντ που καταλήφθηκε από τον συριακό στρατό, ενώ πηγές από τις ένοπλες δυνάμεις διαβεβαιώνουν πως το επόμενο "μέτωπο" θα είναι στην Ρανκούς.

Όσον αφορά το Κατάρ, το οποίο οι καλόγριες ευχαρίστησαν μετά την απελευθέρωσή τους, ο Fisk αναρωτιέται αν ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία - που επίσης χρηματοδοτεί τους ισλαμιστές στη Συρία - ανοίγοντας παράλληλα και ένα παράθυρο διαλόγου με το καθεστώς Άσαντ, μετά από πολλά χρόνια αντιπαράθεσης.


Καταλήγοντας ο Φισκ αναφέρει ότι η Συρία είναι "ευνοϊκό έδαφος" για συνωμοσιολόγους αυτή τη στιγμή - και για καλόγριες, όπως σπεύδει να προσθέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: