Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Με τους μισούς γιατρούς ανοίγει αύριο το ΠΕΔΥ

Με τους μισούς σχεδόν γιατρούς που απασχολούσε ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να ανοίξει αύριο Πέμπτη το ΠΕΔΥ, καθώς από τους σχεδόν 5.000 γιατρούς που υπηρετούσαν στο παλιό σύστημα πρωτοβάθμιας Υγείας μόνο 2.319 δήλωσαν συμμετοχή και τα κενά θα καλυφθούν με επικουρικούς γιατρούς, αν και η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει ακόμη.


Κατά έξι μήνες αναβάλλεται επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, το εισιτήριο των πέντε ευρώ για οποιαδήποτε εξέταση που θα πληρώνουν ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ βάσει της εγκυκλίου που έχει εκδοθεί οι γιατροί θα αρχίσουν να δέχονται ραντεβού μετά από μία ή δύο εβδομάδες, αφού πρώτα ολοκληρωθούν διοικητικές διαδικασίες (πχ. δημοσίευση στο ΦΕΚ των αποφάσεων μετάταξης, υπογραφή πράξης ανάληψης καθηκόντων).

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως οι Μονάδες Υγείας θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 07.00 έως και τις 19.00 ενώ σταδιακά θα καθοριστούν συγκεκριμένες που θα λειτουργούν µε διευρυµένο ωράριο ή σε 24ωρη βάση.

Σε όλους τους υπόλοιπους γιατρούς, οι πολίτες θα μπορούν να πηγαίνουν κλείνοντας τηλεφωνικό ραντεβού, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, όλοι οι γιατροί των Μονάδων Υγείας θα μπορούν να εκδίδουν παραπεµπτικά για εξετάσεις, να παραπέµπουν σε ειδικό ιατρό της Μονάδας Υγείας ή σε συµβεβληµένο ιατρό του ΕΟΠΥΥ ή σε δηµόσιο νοσοκοµείο του ΕΣΥ.

Όσον αφορά στους συμβεβλημένους γιατρούς, οι συμβάσεις τους με τον ΕΟΠΥΥ που έληγαν στα τέλη Μαρτίου θα πάρουν 3μηνη παράταση, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν και οι πρώην γιατροί του ΕΟΠΥΥ που επέλεξαν να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, αναφέρει το ρεπορτάζ  του ΣΚΑΪ.

Τραγικές ελλείψεις

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων αναμένεται να συνεχιστεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς.

Ενδεικτικά στην Κρήτη έγιναν μόλις 68 αιτήσεις για ένταξη στο ΠΕΔΥ και υπήρξαν ειδικότητες στις οποίες δεν υπήρξε ούτε μια αίτηση, όπως Μαιευτικής, Ψυχιατρικής, Νεφρολογίας, Ρευματολογίας, ενώ ελάχιστες είναι οι αιτήσεις από παιδιάτρους και καρδιολόγους.

Στο Ρέθυμνο, ενδιαφέρον για ένταξη στο ΠΕΔΥ έχουν εκδηλώσει μόνο τρεις γιατροί (χειρούργος, παθολόγος, πνευμονολόγος) και δύο οδοντίατροι.

Ανάλογη είναι η εικόνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Καταγγελίες για "χαράτσι"

Πέραν των καταγγελιών για τις ελλείψεις προσωπικού, οι ιατρικοί σύλλογοι καταγγέλλουν την επιβολή εισιτηρίου προκειμένου να εξεταστούν οι πολίτες - μέτρο που αναβλήθηκε αλλά θα εφαρμοστεί.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζήτησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος.

"Καλούμε τον πρωθυπουργό, που έχει δηλώσει κατ' επανάληψη πως δεν θα επιβληθούν νέες επιβαρύνσεις, να λάβει θέση αναλογιζόμενος τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες και να πάρει μέτρα για την ανάκληση τέτοιου είδους πρακτικών που συνιστούν πολιτικές ευτελισμού, έλλειψης ηθικής και ανεντιμότητας", ανέφερε.

Για νέο "χαράτσι" μιλά το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας.


"Καταδικάζουμε το νέο χαράτσι που εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 5 ευρώ στα μελλοντικά πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ για να εξεταστούν. Καταδικάσαμε κάθε παρόμοια ενέργεια και στο παρελθόν και επανειλημμένα ζητήσαμε την κατάργηση του 5ευρου στο νοσοκομείο, τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τους ανασφάλιστους" αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: