Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Πώς βλέπει ο ανθρώπινος εγκέφαλος την ομορφιά των εξισώσεων

Μπορεί τα μαθηματικά και οι εξισώσεις, εκ πρώτης όψεως, να προκαλούν τρόμο και κρύο ιδρώτα σε πολύ κόσμο, ωστόσο, φαίνεται πώς κρύβουν μία σχεδόν καλλιτεχνική ομορφιά, που μόνο ο μαθηματικός εγκέφαλος μπορεί να αναγνωρίσει.


Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα από την επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Νευροβιολογίας Wellcome του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Σεμίρ Ζέκι, τα μαθηματικά μυαλά διαβάζουν τις εξισώσεις, όπως ένας φιλότεχνος βλέπει τα έργα τέχνης.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές μελέτησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα 15 εθελοντών μαθηματικών, την ώρα που αυτοί καλούνταν να δουν 60 μαθηματικές εξισώσεις και να τις αξιολογήσουν ως όμορφες, άσχημες ή ουδέτερες.

Οπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της έρευνας, η εμπειρία του «μαθηματικά ωραίου» καταγράφεται στον μέσο κογχομετωπιαίο φλοιό, δηλαδή στην ίδια συναισθηματική περιοχή του εγκεφάλου, όπου αποτυπώνεται και γίνεται η επεξεργασία του «ωραίου» στην μουσική ή τη ζωγραφική.


Οσο για το ποιες είναι οι πιο «καλλιτεχνικές» εξισώσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τις περισσότερες προτιμήσεις συγκέντρωσαν η ταυτότητα του Όιλερ, το Πυθαγόρειο θεώρημα και οι εξισώσεις Κοσί-Ρίμαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: