Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Εκτάκτως στην Κεφαλονιά ο Σαμαράς

Έφθασε αργά το βράδυ της Τρίτης στην Κεφαλλονιά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αντί για την Αθήνα αποφάσισε να επισκεφτεί το σεισμόπληκτο νησί του Ιονίου.


«Ήθελα να δω ο ίδιος τις συνέπειες του σεισμού. Θα κάνουμε τώρα μία πρώτη σύσκεψη. Απόψε θα κοιμηθούμε εδώ και αύριο το πρωί θα δούμε περισσότερα και θα έχουμε να πούμε περισσότερα» δήλωσε κατά την άφιξή του ο κ. Σαμαράς και στην συνέχεια έλαβε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο από το σχέδιο «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» αποτελεί το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, και ενημερώθηκε αναλυτικά για την μέχρι τώρα κατάσταση στο νησί.

Την Τετάρτη το πρωί ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στο Ληξούρι για να δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Η απόφαση για τη μετάβαση στην Κεφαλονιά

Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε εκτάκτως να μεταβεί στην Κεφαλονιά μετά το πέρας των επαφών του στις Βρυξέλλες και ζήτησε από τον πιλότο του πρωθυπουργικού αεροσκάφους να μεταβεί στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά, αντί της Αθήνας.

Πρόκειται για μία συμβολική ενέργεια εκ μέρους του πρωθυπουργού, με σκοπό να καταδείξει ότι η κυβέρνηση είναι δίπλα στους πληγέντες της Κεφαλονιάς.

Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή, ο κ. Σαμαράς απέστειλε επί τόπου τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος τέθηκε επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το σεισμό.

Πρότυπο αντισεισμικής προστασίας η Κεφαλονιά

«Η Κεφαλονιά μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο στον τομέα της αντισεισμικής προστασίας» τονίζει στο ΑΠΕ ο κ. Μιχελάκης.

«Ο τρόπος με τον οποίο κτίστηκαν και κτίζονται τα σπίτια στην Κεφαλονιά αποτελεί πραγματικά πρότυπο, γιατί η Ελλάδα είναι μια πολύ σεισμογενής χώρα» σημείωσε και πρόσθεσε:

http://www.nooz.gr/image.ashx?fid=669014«Τα σπίτια στην Κεφαλλονιά άντεξαν. Ο αντισεισμικός οικοδομικός κανονισμός, που έγινε το 1959 μετά τον φονικό σεισμό του 1953, συνέβαλε ώστε να κατασκευαστούν σπίτια γερά, που άντεξαν στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής. Γι αυτό και δεν είχαμε καταρρεύσεις, με εξαίρεση μία και μοναδική περίπτωση. (Διαβάστε τη συνέχεια)

Τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών έβγαλαν από 100.000 ευρώ το καθένα για την Κεφαλονιά και για την Ιθάκη ως έκτακτο βοήθημα, ένα πρώτο χρηματικό ποσό για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των σεισμοπλήκτων, ενώ τα άλλα 100.000 ευρώ είναι για τις πρώτες ανάγκες των δήμων να ανταποκριθούν στις άμεσες υποχρεώσεις τους.

Με απόφαση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών δίδεται δίμηνη αναβολή των δόσεων των δανείων και των υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες.

Η Εθνική Τράπεζα, επίσης, ανακοίνωσε ένα πρόσθετο πακέτο που προβλέπει τη χορήγηση σε φυσικά πρόσωπα και σε επιχειρήσεις δανείων με ευνοϊκούς όρους για την αποκατάσταση των ζημιών τους.

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Ολες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι σεισμός της Κυριακής στην Κεφαλονιά ήταν ο κύριος σεισμός, δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας, Κ. Παπαζάχος, ο οποίος προσέθεσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες και θα περιλαμβάνει και αρκετούς ισχυρούς μετασεισμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυνακικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Αύριο θα είναι σε θέση οι επιστήμονες να πουν με βεβαιότητα, αν ο σεισμός των 5,8 Ρίχτερ της Κυριακης ήταν ο κύριος» ανέφερε ο κ. Παπαδοπουλος, ενώ σημείωσε ότι με βάση την εξέλιξη της μετασεισμικης δραστηριότητας όλα συνηγορούν στο ότι ήταν ο κύριος...».


Ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, δηλωσε ότι η μετασεισμική ακολουθία θα είναι μακρά και αρκετά πλούσια, αλλά δεν θα καταγραφούν μεγάλα μεγέθη σεισμών. «Δεν θα ξεπεράσουν οι δονήσεις τα 5,4 Ρίχτερ» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: