Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Διακόπτεται η κρατική χρηματοδότηση της Χ.Α.

Με διάταξη νόμου που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει τέλος στην κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει η Χρυσή Αυγή, ως κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο.


Όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας απέστειλε στον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη σχετική πρόταση αναστολής χρηματοδότησης για κόμματα στα οποία γίνεται έρευνα σε σχέση με εγκληματικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, η τροπολογία θα αφορά στη μη καταβολή κρατικής επιχορήγησης σε παράταξη της οποίας μερίδα βουλευτών (πιθανόν το 10%) έχει καταδικαστεί ή ερευνάται για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Στην ίδια διάταξη θα προβλέπεται ότι, εφόσον καταδικαστεί για αξιόποινες πράξεις μία μερίδα βουλευτών ενός κόμματος, τότε το κόμμα αυτό θα υποχρεούται να επιστρέψει και την κρατική επιχορήγηση που έχει εισπράξει.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κρατική επιχορήγηση θα διακόπτεται και στην περίπτωση που καταδικάζονται για αξιόποινες πράξεις όχι μόνο βουλευτές, αλλά και ένα ποσοστό στελεχών μίας παράταξης.

Μηδενική ανοχή

Το παραπάνω εντάσσεται στον οδικό χάρτη του Μαξίμου για το αδυνάτισμα, αν όχι το "ξεδόντιασμα" του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, σε δήλωσή του στο Βήμα της Κυριακής, εμφανίζεται αποφασισμένος να αντισταθεί "στην εγκληματική δραστηριότητα των νεοναζί, προστατεύοντας το Σύνταγμα και τη δημοκρατική νομιμότητα. Η Δημοκρατία δεν είναι ανοχύρωτη, έχει τα μέσα να αμυνθεί".

Σύμφωνα δε με συγκλίνουσες πληροφορίες στο κυριακάτικο Τύπο, η εντολή που έχει δοθεί από το Μαξίμου είναι "καμία ανοχή για τους νεοναζί" και πως οι έρευνες "θα συνεχιστούν σε βάθος και θα φτάσουν στο τέλος".

Στην προσπάθεια επίτευξης καίριου πλήγματος στη Χ.Α., η κυβέρνηση έχει δώσει σαφείς εντολές προς τις αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές, με υψηλά ιστάμενα στελέχη, όπως μεταφέρει ρεπορτάζ του Βήματος, να λένε ότι ενδέχεται να προκύψουν θέματα νομιμότητας και ηθικής αυτουργίας.

Επιπλέον έχει δοθεί εντολή για αυστηροποίηση της νομοθεσίας: Οι αλλαγές που θα γίνουν αφορούν άρθρα που Ποινικού Κώδικα, συγκεκριμένα το 187 ΠΚ περί εγκληματικής οργάνωσης και το 195 ΠΚ που αναφέρεται στην κατάρτιση ένοπλης ομάδας.

Με νέα διάταξη θα δίνεται η δυνατότητα να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση και ένα μη ένοπλο σώμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει το Έθνος της Κυριακής, η διάταξη που θα προστεθεί στο άρθρο 187 θα αναφέρει:


"Η παρούσα διάταξη θα εφαρμόζεται και επί των νομίμως λειτουργούντων κομμάτων και εφόσον πληρούται η αντικειμενική υπόσταση συγκεκριμένων πράξεων από μέλη της, όπως δηλαδή η εκτέλεση δολοφονιών, η πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, και άλλα κακουργήματα. Στην παράγραφο 1 του συγκεκριμένου άρθρου ορίζονται οι ποινές (κάθειρξη έως 10 ετών) για όποιον συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από τρία ή περισσότερα πρόσωπα (οργάνωση) "που επιδιώκει" τη διάπραξη περισσότερων κακουργημάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: