Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Spiegel: Τα "μυαλά" της Ελλάδας έρχονται στη Γερμανία


Τα καλύτερα νέα "μυαλά" της Ελλάδας κατευθύνονται προς τη Γερμανία, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Spiegel με αφορμή την περίπτωση της πρώτης των Πανελλαδικών, 17χρονης Αλεξίας Παπαϊωάννου, τονίζοντας ότι η εκροή αυτή πικραίνει την Ελλάδα.


Το άρθρο αναφέρει ότι μπροστά στην κ. Παπαϊωάννου ανοίγονταν όλοι οι δρόμοι στην Ελλάδα, ωστόσο επέλεξε τις σπουδές στη Γερμανία. Προσθέτει ότι επιθυμεί να σπουδάσει στη Χαϊδελβέργη ή στο Μόναχο και ότι έχει ήδη εξασφαλίσει υποτροφία από την αρμόδια γερμανική υπηρεσία DAAD.

"Η Αλεξία ανήκει στους χιλιάδες νέους Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό" αναφέρει το ρεπορτάζ, παραθέτοντας τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία οι έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό είναι 50.000 και αποτελούν τη μεγαλύτερη κοινότητα φοιτητών που σπουδάζουν έξω από τη χώρα τους, σε αναλογία με τον πληθυσμό και την έκτη μεγαλύτερη σε απόλυτους αριθμούς, μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.

Από αυτούς περίπου 7.000 σπουδάζουν στη Γερμανία, σύμφωνα με το Spiegel, που τονίζει πως δεν είναι τυχαίο ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν γερμανικά και το Goethe στην Αθήνα έχει εισάγει πολλά μαθήματα και σεμινάρια για επαγγελματίες, που επιθυμούν να αναζητήσουν εκεί εργασία.

Το άρθρο, παραθέτοντας και πάλι στοιχεία του ΟΟΣΑ, αναφέρει επίσης πως 34.000 Έλληνες μετανάστευσαν στη Γερμανία το 2012, δηλαδή κατά 70% περισσότεροι σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά - μία ραγδαία αύξηση.

Όσον αφορά τις αντιδράσει στην είδηση πως η "πρώτη των πρώτων" στις Πανελλαδικές, θα φύγει για τη Γερμανία, το Spiegel σημειώνει πως άφησε μία πικρή γεύση, σύμφωνα τουλάχιστον με το πώς "είδαν" το ζήτημα οι εφημερίδες.

"Η απόφαση της Αλεξίας στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Η χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, αδυνατεί να κρατήσει τους πιο έξυπνους και ταλαντούχους ανθρώπους" αναφέρει το άρθρο και προσθέτει πως "ακόμη χειρότερο κάνει τα πράγματα το γεγονός πως η απώλεια της Ελλάδας στην προκειμένη περίπτωση είναι κέρδος για τη Γερμανία, η ο οποία δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή από το ελληνικό κοινό λόγω της λιτότητας που επιβάλλεται στην Ελλάδα".

Όσον αφορά τους πολίτες που σχολιάζουν τα δημοσιεύματα στο Ίντερνετ, σύμφωνα με το Spiegel εμφανίζονται διχασμένοι. Άλλοι λένε ότι δεν έπρεπε να φύγει ενώ άλλοι υποστήριξαν ότι "δεν υπάρχει λόγος να μένει κανείς στην μπανανία", όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.

Μιλώντας στον Spiegel η ίδια η Αλεξία δηλώνει "έκπληκτη" από τη δημοσιότητα που της έφερε η απόφασή της. Τονίζει ότι οι λόγοι που την οδήγησαν στη Γερμανία είναι προσωπικοί καθώς φοίτησε σε γερμανικό σχολέιο, αγαπά τη χώρα αυτή και έχει εκεί πολλούς φίλους, ενώ πάντα ήθελε να ζήσει στο εξωτερικό.

Παράλληλα παραδέχεται ότι η ανεργία των νέων που βρίσκεται στο 60% και η κρίση που βαθαίνει επηρέασε την απόφασή της. "Μέχρι πέρυσι ήθελα να μείνω αλλά στη συνέχεια άλλαξα γνώμη. Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι της ηλικίας μου ανησυχώ για την κρίση και για το μέλλον μου" σημειώνει.


"Μία ημέρα θα επιστρέψω" αναφέρει επίσης. "Δεν ξέρω πότε αλλά θέλω να γυρίσω και να προσφέρω στη χώρα μου" λέει η Αλεξία, η οποία πριν το ταξίδι της για τη Γερμανία, σχεδιάζει ένα άλλο ταξίδι στα ελληνικά νησιά για το καλοκαίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: