Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Αποζημίωση από το Δημόσιο για βουλωμένα φρεάτια


Το Δημόσιο υποχρεώθηκε να καταβάλει εντόκως ως αποζημίωση 145.800 ευρώ, λόγω καταστροφής εμπορευμάτων σε αποθήκη εταιρείας που πλημμύρισε μετά από βροχόπτωση. Το Δημόσιο πλήρωσε το ποσό, καθώς τα αρμόδια όργανα παρέλειψαν να καθαρίσουν τα φρεάτια υδροσυλλογής.

Η ασφαλιστική εταιρεία, που κατέβαλε την αποζημίωση, κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Δημοσίου, διεκδικώντας το ποσό των 145.800 ευρώ που κατέβαλε στην εταιρεία σιδηρικών που έπαθε την
ζημιά.

Η εταιρεία σιδηρικών ειδών και εργαλείων είχε συνάψει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο την κάλυπτε, μεταξύ των άλλων, και για ζημιές προερχόμενες από πλημμύρα, μέχρι του ποσού των 586.940 ευρώ.

Στην αγωγή της σε βάρος του Δημοσίου, η ασφαλιστική υποστήριξε ότι η πλημμύρα από τα όμβρια ύδατα οφειλόταν σε βαρύτατη αμέλεια των οργάνων του Δημοσίου, τα οποία παρέλειψαν να συντηρήσουν εγκαίρως και να αποκαταστήσουν την αποτελεσματική και κανονική λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, με συνέπεια μεγάλος όγκος βρόχινων υδάτων, αναμεμειγμένων με λάσπη, να υπερπηδήσουν το κράσπεδο του πεζοδρομίου και να εισέλθουν στο κατάστημα και το υπόγειο.

Ο Άρειος Πάγος, ο οποίος δικαίωσε τελικά την ασφαλιστική εταιρεία, αναφέρει ότι όπως αποδείχθηκε, το Δημόσιο δεν είχε προβεί με τα αρμόδια όργανά του σε εκτέλεση εργασιών καθαρισμού και συντήρησης του δικτύου όμβριων υδάτων και των φρεατίων υδροσυλλογής επί των οδών που περικλείουν το οικοδομικό τετράγωνο, όπου βρίσκονται οι κτιριακές εγκαταστάσεις της ζημιωθείσας εταιρείας.

Οι αρεοπαγίτες απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου ότι παράνομα η ζημιωθείσα εταιρεία χρησιμοποίησε το υπόγειο ως αποθήκη, καθώς αυτό προβλεπόταν ως χώρος στάθμευσης και όχι ως χώρος κύριας χρήσης.

Απορρίφθηκε ακόμη από το Ανώτατο Δικαστήριο και ο ισχυρισμός του Δημοσίου, ότι έχει «τη διακριτική ευχέρεια» για την προτεραιότητα εκτέλεσης των έργων συντήρησης του δικτύου όμβριων υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: