Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Προανακριτική: Τριπλή ψηφοφορία με επτά κάλπες


Το πρωί θα αποφασίσει τελικά η Ολομέλεια της Βουλής για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία επί των προτάσεων για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Την Τετάρτη, μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις και αντικρουόμενες απόψεις, εμφανίστηκε το σενάριο να διενεργηθούν τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες, όσες και οι προτάσεις παραπομπής που έχουν κατατεθεί και να στηθούν επτά κάλπες, βάσει του αριθμού των προσώπων και των τριών προτάσεων αθροιστικά.

Ειδικότερα, η εκδοχή που προκρίθηκε και θα τεθεί προς τελική έγκριση στην Ολομέλεια -με την έναρξη της συνεδρίασης, στις 10.00 π.μ.-, είναι να γίνουν διαδοχικές ψηφοφορίες με την εξής σειρά:

Η πρώτη για την τρικομματική πρόταση με μια κάλπη για τον παραπεμπόμενο πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αφού γίνει η καταμέτρηση και η ανακοίνωση του αποτελέσματος, θα γίνει η δεύτερη ψηφοφορία επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, με δυο κάλπες, όσα και τα πρόσωπα που παραπέμπονται σε προανακριτική επιτροπή, δηλαδή οι κκ. Παπακωνσταντίνου και Ευ. Βενιζέλος.

Αφού ανακοινωθεί και αυτό το αποτέλεσμα θα γίνει η τρίτη ψηφοφορία με τέσσερις κάλπες, όσα και τα πρόσωπα (Παπανδρέου, Παπαδήμος, Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος) που επιδιώκουν να παραπέμψουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με την στήριξη της «Χρυσής Αυγής».

Διαβουλεύσεις και αντεγκλήσεις

Στην λύση αυτή κατέληξαν τα τρία κόμματα μετά και από έναν ακόμη γύρο διαβουλεύσεων που είχε ο Πρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, με τους γραμματείς των Κ.Ο.

Ενδεικτικό της έντασης που επικράτησε αποτελεί το γεγονός ότι αρχικώς οι πληροφορίες έφεραν ως επικρατέστερη τη λύση των τριών καλπών, όσες και οι προτάσεις των κομμάτων για την Προανακριτική, με τρία ψηφοδέλτια, ένα για κάθε κάλπη, με τα ονόματα και τα υπό διερεύνηση αδικήματα των πολιτικών προσώπων υπό παραπομπή, δίχως μάλιστα να προβλέπεται η υποχρέωση των βουλευτών να προσέλθουν και στις τρεις κάλπες.

Ωστόσο, από νωρίς στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, η εικόνα που μεταφέρθηκε ήταν ότι η διαδικασία που είχε επιλεγεί προέβλεπε συζήτηση κάθε πρότασης και κατόπιν να γίνονται ξεχωριστές ψηφοφορίες με το σχήμα που τελικώς και επιλέχθηκε.

Διαβάστε: Τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες επί των προτάσεων των κομμάτων η θέση του ΠΑΣΟΚ

Μάλιστα, πληροφορίες έφεραν τους βουλευτές των τριών κομμάτων να προσανατολίζονται στην αποχώρησή τους μετά την ψηφοφορία επί της δικής τους κοινής πρότασης ώστε αφενός να αποφευχθούν τυχόν διαρροές και αφετέρου να διαχωρίσουν με τον τρόπο αυτό την θέση τους από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ.

Αργότερα, πηγές από τη ΝΔ ανέφεραν ότι "δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία για αποχώρηση" μεταξύ των τριών κομμάτων, ενώ έλεγαν χαρακτηριστικά ότι "θέμα αποχώρησης της ΝΔ δεν υπάρχει".

Την τελική της στάση θα καθορίσει η ΔΗΜΑΡ μια ώρα πριν την έναρξη της Ολομέλειας σε συνεδρίαση της Κ.Ο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: