Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Μετρό: Νέα απεργία παρά τη δικαστική απόφαση



Χωρίς Μετρό θα είναι και την Τρίτη η πρωτεύουσα καθώς το Σωματείο Λειτουργίας Εργαζομένων αποφάσισε και νέα απεργία, παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ότι είναι παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς.


Παράλληλα, στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία και τα τρόλεϊ από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ θα είναι ακινητοποιημένα από τις 12 το μεσημέρι έως και τις 4 το απόγευμα.

Την ίδια ημέρα, στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΣΤΑΣΥ-ΟΣΥ-ΟΣΕ) στα γραφεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας και γενική συνέλευση από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

Παράνομες οι κινητοποιήσεις

Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, Τραμ και Μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Σενάρια επίταξης

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης, σχολιάζοντας το θέμα της συνεχιζόμενης απεργίας σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ.

Απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου, στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε «απεργίες μαϊμού» όπου η πλειοψηφία των εργαζομένων πληρώνονται ενώ απεργούν.

Ο υπουργός κατήγγειλε ότι «οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται» όπως ανέφερε, «παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου».

Υπενθυμίζεται ότι απόψε αναμένεται η απόφαση της Δικαιοσύνης στην οποία προσέφυγε η διοίκηση των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς, ζητώντας να κριθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες. Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχουν όρια και όροι στην απεργία τα οποία φοβάμαι ότι έχουν καταπατηθεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την πρώτη ημέρα της απεργίας στις 17/1 στο Μετρό απήργησε το 33% των εργαζομένων.

Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο Μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% Τραμ, ενώ στις 19/1 απεργούσε στο Μετρό το 16% και χθες μόλις 14%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: