Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

"Βαριά" η ατμόσφαιρα λόγω της καύσης ξύλων


Ρύπανση της ατμόσφαιρας του Λεκανοπεδίου προκαλεί η εκτεταμένη καύση ξύλων -αρκετές φορές αμφιβόλου ποιότητας και ακατάλληλα- σε ξυλόσομπες και τζάκια, καθώς τα νοικοκυριά επιχειρούν να ζεσταθούν αποφεύγοντας το ακριβό πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, την κατάσταση έχει επιδεινώσει η υγρασία που κάνει "βαρύτερα" τα σωματίδια της στάχτης, ενώ πρόσφατες μετρήσεις έδειξαν συγκεντρώσεις των βλαβερών μικροσωματιδίων M10 τριπλάσιες από το κανονικό.

Πρόκειται για απειροελάχιστα σωματίδια που αποτελούνται από υδρογονάθρακα, άνθρακα και ανόργανες και οργανικές ουσίες που εκπέμπονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, με όριο τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, στη Λυκόβρυση καταγράφηκαν 189, ενώ στο Χαλάνδρι και τον Ασπρόπυργο έφτασαν τα 150.

Ειδήμονες που μιλούν στο Έθνος αναφέρουν ότι για την ώρα το φαινόμενο των αυξημένων συγκεντρώσεων δεν είναι ανησυχητικό, ωστόσο αν συνεχιστεί η κατάσταση αυτή θα πρέπει να ληφθούν μέτρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα ο καθηγητής Φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών, Ματθαίος Σανταμούρης, αναφέρει ότι περισσότερο ανησυχητικό είναι πως η ρύπανση είναι πολλαπλάσια μέσα στα σπίτια καθώς αν δεν γίνεται σωστά η καύση ξύλων μπορεί να φτάσει και τα 500 μικρογραμμάρια.

«Αν σκεφτεί κάποιος πόσες ώρες περνούν οι άνθρωποι στο σπίτι τους και συνυπολογίσει ότι σε αυτό ζουν παιδιά και ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μπορεί να αντιληφθεί τα προβλήματα που προκύπτουν», τονίζει.

«Με τα δεδομένα που έχουμε ως τώρα δεν είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα. Θα πρέπει να δούμε πρώτα αν αυτή η ρύπανση είναι επίμονη και όχι παροδική. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι προσεκτική παρατήρηση του φαινομένου, ώστε να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε μέτρα αν χρειαστεί» αναφέρει από την πλευρά του ο πνευμονολόγος και καθηγητής Φυσιολογίας της Αναπνοής, Παναγιώτης Μπεχράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: