Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Μπάμιες… Μην τις φοβάσαι δοκίμασε τες


Διάβαζα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης την ανάρτηση μιας φίλης που σχολίαζε το φόβο της για τις μπάμιες.


Έγραφε λοιπόν, η καλή φίλη: «οι μπάμιες είναι κάτι σαν "παιδικό τραύμα" για μένα ....η μαμά μου είναι αλλεργική στις μπάμιες! Ο μπαμπάς δεν ήθελε ούτε να τις βλέπει κι εγώ... φοβάμαι και να τις δοκιμάσω…»

Εάν ρωτήσετε τα παιδιά ποια είναι τα φαγητά που μισούν περισσότερο, τρία θα είναι αυτά που θα βρεθούν στην πρωτοπορία: Ψάρι, φακές και μπάμιες.

Το ψάρι ξέρουμε γιατί. Φταίνε οι παππούδες και ενίοτε οι γονείς που τα φοβίζουν μήπως τους σταθεί το κόκκαλο στο λαιμό. Αποτέλεσμα να βλέπεις εξάχρονους με φουσκωμένα μάγουλα που κρατούν στο στόμα τους το ψάρι και φοβούνται να το καταπιούν.

Για τις φακές δεν ξέρω. Φαντάζομαι ότι είναι ο ένας και μοναδικός τρόπος που μαγειρεύει η πλειονότητα των ελλήνων τις φακές: Φακές σούπα μπλουμ, μαύρες κι άραχνες.

Για τις μπάμιες πάλι γνωρίζω το λόγο. Ο λόγος είναι η μύξα τους. Αυτή η βλέννα που βγάζουν όταν καθαριστούν με λάθος τρόπο. Και όταν μαγειρευτούν λάθος. Κι ενώ η λύση είναι απλή (Στο καθάρισμα δεν κόβουνε το κεφάλι και ρίχνουμε ξυδάκι και μία ώρα στον ήλιο) ο κόσμος τις φοβάται και έτσι δεν γεύεται ένα από τα ωραιότερα λαχανικά που το συναντάμε σε όλον σχεδόν τον κόσμο.

Μπάμιες λοιπόν! Οι συνταγές πάμπολλες. Ξεχάστε το κλασικό κοτόπουλο με μπάμιες κι ελάτε να μαγειρέψετε μια συνταγή από την Πορτογαλία: Μπακαλιάρο με μπάμιες στη λαδόκολλα. Ξέρετε στην Ιβηρική που περισσεύει ο μπακαλιάρος οι Πορτογάλοι λένε ότι έχουν 1.000 + 1 συνταγές με bacalhau.

Θα το βρείτε μαγειρεμένο όπως μπορείτε να φανταστείτε. Με φακές, με ρεβίθια, με μπάμιες και φασόλια, βραστό, ψητό τηγανιτό, στην λαδόκολλα, στη σχάρα ….

Τη συνταγή την πήρα από ένα φίλο Πορτογάλο σεφ και την προσάρμοσα στα δικά μας δεδομένα. Οι Πορτογάλοι τη λένε «quiabo com bacalhau em papel» (Μπακαλιάρος με μπάμιες στο χαρτί)

ΥΛΙΚΑ

1 Μπακαλιάρος
1,5 κιλό
0,5 κιλό μπάμιες καθαρισμένες
3 τομάτες
1 ξερό κρεμμύδι
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
Ρίγανη
2 φλιτζάνια λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
 Αλάτι,
πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τον μπακαλιάρο. Αλατίζουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη παντού (μέσα έξω) τον μπακαλιάρο. Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια

Ξεπλένουμε τις μπάμιες. Ρίχνουμε 5-6 κουταλιές ξύδι και τις αφήνουμε μία ώρα στον ήλιο. Ξεπλένουμε, στεγνώνουμε και αλατίζουμε.

Ξεφλουδίζουμε τη ντομάτα και την κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Βάζουμε τον μπακαλιάρο, τις μπάμιες και τις ντομάτες στην λαδόκολλα. Σκορπίζουμε το κρεμμύδι να πάει παντού και ραντίζουμε με λίγο κρασί και μπόλικο ελαιόλαδο. Κάνουμε ένα πακέτο με δύο ή τρεις λαδόκολλες για να μην μας χυθεί.

Το βάζουμε στο ταψί και αδειάζουμε μέσα 1 ποτήρι νερό και το υπόλοιπο κρασί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα.

Γυρίζουμε το πακέτο τούμπα στη μισή ώρα και προσέχουμε μην στεγνώσουν τα υγρά στο ταψί. Μεγάλη πιατέλα, ολόκληρο το ψαράκι, γύρω γύρω οι μπάμιες, φρέσκο φρέσκο το πιπεράκι και…

Μην φοβάσαι Αννούλα τις μπάμιες, δοκίμασε τις Καλή όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: