Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Πρόταση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων


Σε μία ύστατη προσπάθεια με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης προσωπικοτήτων, που προτάθηκε από τον Κ. Παπούλια, συγκαλείται στις 14.00 σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, πλην Μιχαλολιάκου.

Η πρόταση κατατέθηκε, το βράδυ της Δευτέρας, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών (Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης).


Το πλαίσιο της πρότασης δεν έχει εξειδικευτεί απόλυτα, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες αφορά σε συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων, που δεν θα είναι πολιτικά πρόσωπα και θα στηριχθεί από το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό βουλευτών.

Πληροφορίες (από κύκλους του ΠΑΣΟΚ) ανέφεραν ότι η πρόταση του προέδρου αφορά σε μια κυβέρνηση με θητεία 18 μηνών.

ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ συναινούν με αστερίσκους, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσαν η κυβέρνηση να απαρτίζεται από πολιτικά πρόσωπα, ωστόσο προτίθενται να αποδεχθούν την πρόταση λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης.

Ο Π. Καμμένος, από την πλευρά του, ακύρωσε την επίσκεψή του στον κ. Παπούλια, η οποία είχε προγραμματιστεί να γίνει στις 13:00 και θα πάει μόνο στο ραντεβού με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς. Ο κ. Καμμένος διαψεύδει τις πληροφορίες ότι είναι διατεθειμένος να δώσει ψήφο ανοχής -υπό όρους- σε μία κυβέρνηση που θα αποφασιστεί.

Στη σύσκεψη θα πάρει μέρος ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος αρνήθηκε να παραβρεθεί σε αυτή της Δευτέρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εμμείνει στην άρνηση του να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα.

Η Αλ. Παπαρήγα διαμήνυσε ότι δεν θα παραστεί στη σύσκεψη.

Εν τω μεταξύ, στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της πρώτης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών -την Κυριακή- υπό τον Κ. Παπούλια.

Διαβάστε: Τα πρακτικά της συνάντησης Σαμαρά, Βενιζέλου και Τσίπρα
Διαβάστε: Τα πρακτικά της συνάντησης Παπούλια με Παπαρήγα, Καμμένο, Κουβέλη, Μιχαλολιάκο
Διαβάστε: Τα πρακτικά της κυριακάτικης συνάντησης Παπούλια- Καμμένου

Οι δηλώσεις των αρχηγών



"Η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεχίζεται", είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας ότι μετά την άρνηση Κουβέλη για σύμπραξη σε μια κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ -χαρακτήρισε (σ.σ. τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ) "άρνηση αλαζονική μπροστά στην κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα"-, "ζήτησα να διερευνηθεί η πρόταση Καμμένου".

Αναφερόμενος στην πρόταση Παπούλια, ο Α. Σαμαράς επισήμανε ότι "είναι σημαντικό ποια κόμματα θα στήριζαν μία τέτοια πρωτοβουλία".

"Είναι εδραία η πεποίθηση μου ότι πρώτα πρέπει να βρεθούν πολιτικά πρόσωπα και μετά τεχνοκράτες. Αλλά σε μία έκτακτη κατάσταση πρέπει να εξεταστούν και έκτακτες λύσεις", είπε και συμπλήρωσε ότι στη σύσκεψη της Τρίτης "θα κληθούν και τα άλλα κόμματα προκειμένου όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Κατέληξε υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα της ευρύτερης δυνατής στήριξης για την επίτευξη μίας βιώσιμης κυβέρνησης.

Ο Ευ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει ως "λύση ανάγκης" μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων, υπογραμμίζοντας: "Τα πράγματα δεν είναι εύκολα, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος, αλλά πρέπει να πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και να μείνουμε ενωμένοι".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι "προκειμένου να βρεθούν όλοι αντιμέτωποι με την κατάσταση, και να ξέρουν όλοι που βαδίζουμε, ζητήσαμε από τον πρόεδρο συνάντηση όλων των πολιτικών αρχηγών".

Ο Φ. Κουβέλης κατέθεσε την αντίθεση του σε σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών ("γιατί θα ήταν ήττα της πολιτικής"), επιμένοντας στην πρόταση του για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και στόχο την παραμονή στο ευρώ και την απαγκίστρωση από το Μνημόνιο.

"Ανταποκρίθηκα στην έκκληση του προέδρου λόγω της θεσμικής μου υποχρέωσης. Εμείς έχουμε προτείνει, όταν η εντολή βρισκόταν στον ΣΥΡΙΖΑ, μία κυβέρνηση αριστεράς, αλλά η πρόταση δεν αξιοποιήθηκε. Δεν κατέστη δυνατή ούτε η υλοποίηση της πρότασης για την οικουμενική κυβέρνηση, καθώς αρνήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ", σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Συνάντηση Παπούλια με Καμμένο

Με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο θα συναντηθεί την Τρίτη -στις 13.00- ο Κ.  Παπούλιας. Η συνάντηση θα γίνει μια ώρα πριν από τη σύσκεψη των αρχηγών, με στόχο να συζητηθεί η πρόταση περί κυβέρνησης προσωπικοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι "Ανεξάρτητοι Έλληνες" διέψευσαν με τρόπο κατηγορηματικό -χαρακτηρίζοντας το "πλαστό- έγγραφο, το οποίο αναγνώστηκε από την κρατική τηλεόραση και το Mega και φέρεται να περιγράφει κάποιους όρους του κ. Καμμένου ώστε να δώσει ψήφο ανοχής σε κυβερνητικό σχήμα.

"Όχι" από Παπαρήγα

Από το βήμα της συγκέντρωσης που οργάνωσε το ΚΚΕ στο Πεδίον του Άρεως, η Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας την πρόταση Παπούλια, είπε: "Όποια κυβέρνηση και εάν σχηματιστεί, εμείς θα είμαστε έτοιμοι να την πολεμήσουμε".

Διαβάστε: Πως παρακολουθούν τα διεθνή ΜΜΕ τις εξελίξεις

Τι προηγήθηκε

Οι κύριοι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αρχικώς συμφωνούσαν στο σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, ζητώντας ωστόσο και τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατέθεσε πολλαπλώς την άρνηση του.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να παραβρεθεί στη συνάντηση της Δευτέρας, σημειώνοντας ότι είναι στη διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας, είτε για κατά μόνας συνάντηση μαζί του είτε για σύσκεψη με όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός από τη Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παράλληλα, άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Δημοκρατίας.

Η σύσκεψη της Κυριακής

Το αδιέξοδο που προέκυψε κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -την Κυριακή- αποτυπώνεται εύγλωττα στους διαλόγους που δόθηκαν στη δημοσιότητα και δείχνουν το πολωμένο κλίμα ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα, από τη μία πλευρά, και Σαμαρά- Βενιζέλο από την άλλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: