Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

"Κίνδυνος διακοπής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα"


Προειδοποιήσεις σε όλους τους τόνους για τον κίνδυνο διακοπής της χρηματοδότησης συνεχίζουν να απευθύνουν Γερμανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι μέσω του γερμανικού Τύπου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, απευθύνεται στα ελληνικά κόμματα και ζητεί «να αναλογιστούν ότι μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα είναι βασική προϋπόθεση περαιτέρω στήριξης εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης».


Στην ίδια εφημερίδα, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Πάτρικ Ντέρινγκ σημειώνει ότι «αν στην Ελλάδα δεν σχηματιστεί μια κυβέρνηση σύνεσης, τότε οι πιθανότητες να εγκρίνει η τρόικα νέα βοήθεια τον Ιούνιο είναι πάρα πολύ κακές».

Από την πλευρά των τραπεζών, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιεργκ Άσμουσεν, σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα Der Handelsblatt, απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές στο συμφωνημένο πρόγραμμα, εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη», τονίζει.

Την ίδια ώρα, στην Έκθεσή της, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας τάσσεται κατά της χαλάρωσης του προγράμματος λιτότητας και υπενθυμίζει ότι «πρωταρχικός στόχος πρέπει να παραμείνει η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών».

Σε διαφορετικό ύφος είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών και πιθανού υποψηφίου Καγκελαρίου των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Πέερ Στάινμπρικ, ο οποίος, στην εφημερίδα Koellner Stadt-Anzeiger, αναφέρεται στον «νόμο της Μέρκελ» και εξηγεί ότι «η Καγκελάριος κάνει πάντα αυτό που αρχικά απέρριπτε κατηγορηματικά».

Προβλέπει λοιπόν ότι η Μέρκελ τελικά θα στηρίξει αναπτυξιακά μέτρα, καθώς «οι πιέσεις της Ευρώπης είναι μεγάλες, ενώ είναι και αντικειμενικά ορθό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: