Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Κούλουμα με βροχές και χιόνια - Εκδηλώσεις


Με βροχές και κρύο θα κυλήσει η Καθαρά Δευτέρα, απογοητεύοντας όλους εκείνους που είχαν προετοιμαστεί να πετάξουν χαρταετό. Σταδιακή βελτίωση αναμένεται να υπάρξει στα δυτικά και βόρεια από το βράδυ.


Πολλοί ωστόσο είναι εκείνοι που σε πείσμα του καιρού (αλλά και της κρίσης), αναβιώνουν τα έθιμα της ημέρας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Το σαρακοστιανό τραπέζι στρώνεται με χορό και τραγούδι και περιλαμβάνει την παραδοσιακή λαγάνα (άζυμο άρτο) και νηστίσιμα φαγητά, όπως ταραμάς, θαλασσινά, ελιές, χαλβάς, λαχανικά και φασολάδα.

Ανοιχτά τα αρτοποιεία και η Βαρβάκειος

Για τα τελευταία ψώνια του σαρακοστιανού τραπεζιού, τα αρτοποιεία θα είναι ανοιχτά έως τις πέντε το απόγευμα. ενώ η Βαρβάκειος Αγορά έως τη μία το μεσημέρι.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να προμηθευτούν τις παραδοσιακές λαγάνες από νωρίς το πρωί, καθώς τα αρτοποιεία θα ανοίξουν το πρωί και θα κλείσουν στη μία το μεσημέρι.

Η τιμή της λαγάνας

Από 2,20 ευρώ έως 2,50 ευρώ κυμαίνεται η τιμή της παραδοσιακής λαγάνας στους φούρνους της Θεσσαλονίκης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας», Νεόφυτος Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κίνηση, από το πρωί, στα αρτοποιεία της πόλης έχει «ζωηρέψει», καθώς πολλοί Θεσσαλονικείς παρέμειναν «εντός των τειχών», λόγω της οικονομικής κρίσης.

Τα αρτοποιεία στη Θεσσαλονίκη - σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο - θα παραμείνουν σήμερα ανοιχτά μέχρι τις 10 το βράδυ.

Διαβάστε: Τί σημαίνει Αποκριά και πώς σχετίζεται με τα Ψυχοσάββατα;
Διαβάστε: Αποκριάτικοι μύθοι & θρύλοι σε όλη την Ελλάδα

Εκδηλώσεις

Στην Αθήνα, η Καθαρά Δευτέρα γιορτάζεται σε δύο σημεία:

- Στο Λόφο του Φιλοπάππου, με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων με τη Νάντια Καραγιάννη και τον Νίκο Καραγιάννη. Θα προσφερθούν φασολάδα, λαγάνες, ελιές και χαλβάς.

- Στο Πάρκο ΚΑΠΑΨ (Τριφυλλίας και Λάμψα - Αμπελόκηποι), όπου το πέταγμα του αετού θα συνοδευτεί παραδοσιακό γλέντι σε συνεργασία με την 7η Δημοτική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Α. Αμπελοκήπων.

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους πραγματοποιούνται και στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων.

Με κεντρικό σύνθημα: «Καθαρά Δευτέρα- Καθαρός Πειραιάς, πετάμε το χαρταετό μας, δεν πετάμε τα σκουπίδια μας», ο Δήμος Πειραιά, γιορτάζει τα Κούλουμα, στην παραλία της Φρεαττύδας, από τις 11:00 μέχρι τις 17:00.

Ο Σπύρος Πολυκανδριώτης με 8μελη ορχήστρα, θα διασκεδάσει τους Πειραιώτες με παραδοσιακό, ρεμπέτικο, σμυρναίικο, δημοτικό και νησιώτικο τραγούδι, ενώ θα προσφερθούν σαρακοστιανές λιχουδιές και άφθονο κρασί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: