Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Επεισόδια στο Σύνταγμα


Εκτεταμένα επεισόδια εξελίσσονται αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος και τους γύρω δρόμους, οι οποίοι από νωρίς το απόγευμα ήταν ασφυκτικά γεμάτοι από πλήθος κόσμου. Η ΕΛ.ΑΣ έχει προχωρήσει σε εκτεταμένη χρήση χημικών.

Στις 20.00, χιλιάδες πολιτών είχαν επιστρέψει στη λ. Αμαλίας, διαδηλώνοντας ειρηνικά. Τα επεισόδια, ωστόσο, συνεχίζονταν στο κάτω μέρος της πλατείας, στην Πανεπιστημίου και στους γύρω δρόμους.


Στις 19.45, το επίκεντρο των συγκρούσεων βρισκόταν στην Πανεπιστημίου και στους γύρω δρόμους της πλατείας Συντάγματος, ενώ μία μεγάλη ομάδα διαδηλωτών είχε επιστρέψει στη λ. Αμαλίας, μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική από την εκτεταμένη χρήση χημικών. Στις οδούς Ακαδημίας και Σταδίου ομάδες κουκουλοφόρων σπάνε βιτρίνες καταστημάτων και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στις 19.25, έντονες συγκρούσεις σημειώνονταν στην Πανεπιστημίου, από το ύψος της Αμερικής μέχρι τα Προπύλαια. Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην καφετέρια "Σταρμπακς" στην πλατεία Κοραή. Συμπλοκές σημειώθηκαν και σε δρόμους του Κολωνακίου.

Στις 19.00, ομάδα νεαρών προχώρησε σε επίθεση με δεκάδες βόμβες μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στο ύψος του Άγνωστου Στρατιώτη. Διαδηλωτές εκτόξευσαν φωτοβολίδες εναντίον του κτιρίου της Βουλής, κίνηση που δεν έχει ξαναγίνει στο παρελθόν.

Στις 18.50, μεγάλο πλήθος κόσμου παρέμενε συγκεντρωμένο επί της Αμαλίας, από την πλευρά του Εθνικού Κήπου. Η διάταξη των διαδηλωτών ήταν πυκνή, ενώ οι διμοιρίες των ΜΑΤ εκτόξευσαν χημικά και δακρυγόνα προς το μέρος τους, επιχειρώντας να τους απωθήσουν προς την κατεύθυνση του Ζαππείου.

Μετά τις 18.20, λόγω των χημικών είχε αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος στην πλατεία Συντάγματος, ενώ οι συγκρούσεις είχαν επικεντρωθεί κυρίως στην Πανεπιστημίου. Μικρότερα μέτωπα σύγκρουσης υπήρχαν στη συμβολή της Όθωνος με τη Φιλελλήνων, μέσα στην πλατεία, στην Ερμού, καθώς και στην Κ. Σερβίας.

Τραυματισμοί

Ήδη υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί. Στο νοσοκομείο "Σωτηρία" έχει μεταφερθεί ένα άτομο με καρδιολογικά προβλήματα και τρεις στο "Γεννηματά", εκ των οποίων τα δύο έχουν ορθοπεδικά προβλήματα και το ένα φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένας αστυνομικός των ΜΑΤ τραυματίστηκε στο πρόσωπο από φωτοβολίδα. Νωρίτερα, ασθενοφόρο είχε φθάσει στη λ. Αμαλίας.

Προβλήματα για Γλέζο- Θεοδωράκη

Στην πλατεία Συντάγματος βρέθηκαν οι κύριοι Μανόλης Γλέζος και Μίκης Θεοδωράκης, οι οποίοι αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω των χημικών.

Ο Μ. Γλέζος μεταφέρθηκε στο ιατρείο της Βουλής λόγω αναπνευστικών προβλημάτων.

Ο Μ. Θεοδωράκης κατήγγειλε ότι δέχθηκε δακρυγόνα πάνω του, ενώ σε δηλώσεις του στο προαύλιο της Βουλής είπε ότι "δεν θα πρέπει να ψηφιστεί ο θάνατος της Ελλάδας". Ο ίδιος σημείωσε ότι θα εισέλθει στο Κοινοβούλιο προκειμένου να πει στους βουλευτές ότι διαπράττουν προδοσία.

Πολλές είναι οι προσαγωγές στις οποίες έχουν προχωρήσει οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.



Πώς άρχισαν τα επεισόδια

Ομάδα κουκουλοφόρων, στις 17:40, έκανε επίθεση στις αστυνομικές δυνάμεις με πυροσβεστήρες, ενώ άλλη ομάδα επιτέθηκε με "βροχή" από βόμβες μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα στο τμήμα του προαυλίου της Βουλής, στη γωνία Β. Σοφίας και Αμαλίας.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στη γωνία Αμαλίας και Πανεπιστημίου, έξω από το Ξενοδοχείο Μ. Βρετανία. Φωτοβολίδα έπεσε στο πάνω μέρος του κτιρίου της Βουλής.

Οι δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και εκτόξευσαν βομβίδες κρότου- λάμψης, απωθώντας τους διαδηλωτές προς το νότιο τμήμα της πλατείας.

Χιλιάδες κόσμου οπισθοχώρησαν σε πρώτη φάση, αλλά δεν έφευγαν. Διαδηλωτές άναψαν εστίες φωτιάς προκειμένου να προστατευτούν από τα χημικά.

Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική λόγω της χρήσης μεγάλου όγκου χημικών και δακρυγόνων. Ήταν δε επικίνδυνη καθώς στη συγκέντρωση είχαν προσέλθει πολίτες κάθε ηλικίας, με πολλούς να μην είναι έμπειροι σε τέτοιες συνθήκες.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, από την Ομόνοια κατευθύνθηκε μέσω της οδού Σταδίου προς το Σύνταγμα, όμως λόγω των επεισοδίων οι διαδηλωτές επέστρεψαν στην Ομόνοια και η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε.

Κλειστοί σταθμοί του Μετρό

Κλειστοί είναι από τις 18.00 όλοι σταθμοί του Μετρό περιμετρικά στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, κλειστοί είναι οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Πανεπιστήμιο και Ακρόπολη.

Στους άλλους σταθμούς η κίνηση του Μετρό γίνεται κανονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: