Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Αυστηροί έλεγχοι κατά φαρμακευτικής δαπάνης


Γενόσημα φάρμακα και αυστηροί έλεγχοι στη συνταγογράφηση, είναι τα δύο "κλειδιά" για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία, το 2012, πρέπει να είναι μειωμένη κατά 900 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση με την τρόικα.

"Ούτε ένα ευρώ πάνω από τα 3,2 δισ. ευρώ για φάρμακα δεν πρόκειται να δοθεί", υπογράμμισε ο υπουργός, κάτι το οποίο θα επαναλάβει και την Τρίτη στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών, σε συνάντηση που θα έχει μαζί τους, προσθέτοντας ότι στόχος είναι από το σύνολο των φαρμάκων που θα δίνονται σε ασθενείς, το 50% να είναι αντίγραφα. Τα γενόσημα είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχει ανάπτυξη αλλά και να μειωθεί η δαπάνη, είπε ο υπουργός.

Οι γιατροί, το 2011, συνταγογράφησαν 4,1 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τον υπουργό, για να υλοποιηθεί ο στόχος περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης θα ληφθούν μέτρα, όπως:

Θα αποβάλλεται για ένα χρόνο από τον ΕΟΠΥΥ όποιος γιατρός υπερβαίνει τη συνταγογράφηση

Θα είναι υποχρεωτική η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων

Όλα τα φαρμακεία της χώρας θα καταγράφουν το όνομα του γιατρού και τι συνταγογράφησε

Η παραπάνω φαρμακευτική δαπάνη αφορά τα ασφαλιστικά Ταμεία, διότι η φαρμακευτική δαπάνη των νοσοκομείων "πήγε άριστα", αφού υπήρξε μείωση 23% σε σχέση με το 2010, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, μετά τη συνάντησή του με την τρόικα, η οποία διήρκεσε 70 λεπτά, "μιλάμε για το τέλος του μνημονίου και την αρχή νέας συμφωνίας", οι προτεραιότητες της οποίας, αφορούν κατά 80% η φαρμακευτική δαπάνη και κατά 20% η θεσμική λειτουργία των δομών της Υγείας.

Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε στην τρόικα να υπάρχει ένα υπουργείο για όλες τις υπηρεσίες Υγείας (κλάδοι Υγείας υπό τον ΕΟΠΥΥ και λοιπές δομές), λέγοντας ότι αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μελλοντική λειτουργία του Οργανισμού, ο οποίος, όπως είπε, στο τέλος Φεβρουαρίου θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία για τον πολίτη.

Ενημέρωσε επίσης, για τις δαπάνες των νοσοκομείων, οι οποίες εμφανίζουν σημαντική μείωση, καθώς, το 2009, ήταν 1,251 δισ. ευρώ, το 2010 , 1,087 δισ. ευρώ, και πέρυσι έφτασαν στα 830 εκατομμύρια. "Φέτος η χρονιά θα είναι έκπληξη", είπε ο υπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η μείωση θα είναι μεγάλη.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο κ. Λοβέρδος και για τα έσοδα των νοσοκομείων, καθώς έφτασαν τα 267 εκατ. ευρώ από 108-110 που ήταν ο στόχος. Επίσης τα επιδόματα της Πρόνοιας ανήλθαν στα 125 εκατομμύρια ευρώ, από 150 που είχε προϋπολογιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: