Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Σε έξαρση η γαστρεντερίτιδα




Στο  στόχαστρο της γαστρεντερίτιδας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες  παιδιά βρεφικής και νηπιακής  ηλικίας στη χώρα μας. Το καλό νέο είναι ότι πρόκειται για την πιο «αθώα» μορφή της νόσου, το κακό  ότι προκαλεί το αδιαχώρητο στα παιδιατρικά νοσοκομεία και ιατρεία.

Διάρροια, έμετοι, πόνοι στην κοιλιά, πυρετός,  πονοκέφαλος, είναι τα συμπτώματα που εξαντλούν τα παιδιά αλλά και τους  γονείς τους, και τους οδηγούν συνήθως σε κατάσταση πανικού στους παιδιάτρους. Ωστόσο, οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι η ιογενής γαστρεντερίτιδα που σημειώνει έξαρση τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ήπια και αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά  με ολιγοήμερη  κατ οίκον νοσηλεία του μικρού ασθενή.

Η πιο βασική οδηγία κατά τον καθηγητή που πρέπει να ακολουθούν οι γονείς σε κάθε περιστατικό εκδήλωσης της ίωσης είναι η άμεση διακοπή της χορήγησης τροφής και νερού από του στόματος στο παιδί αμέσως μετά την πρώτη κένωση ή έμετο, έτσι ώστε να ηρεμήσει το ταλαιπωρημένο γαστρεντερικό σύστημα του μικρού ασθενή.

Τα συμπτώματα του ιού της γαστρεντερίτιδας ξεκινούν με εμετό και στη συνέχεια οι μικροί ασθενείς κάνουν πολύ υψηλό πυρετό, που μπορεί να αγγίξει και τους 39 - 40 βαθμούς. Ακολουθεί η διάρροια ή ο έμετος με τέτοια συχνότητα κι ένταση, που συνήθως τρομάζει τους γονείς και τους οδηγεί ακόμη στο νοσοκομείο.

Η αφυδάτωση είναι ο κίνδυνος που ελλοχεύει σε κάθε γαστρεντερίτιδα τον κίνδυνο αυτό προσπαθούν να απομακρύνουν οι ειδικοί συστήνοντας αυξημένη προσοχή στη χορήγηση υγρών στον εξασθενημένο παιδικό οργανισμό, αλλά με  χρονοδιάγραμμα, όπως μικρές γουλιές νερού κάθε δέκα-δεκαπεντε λεπτά και αποφυγή κάθε τροφής και νερού το πρώτο τετράωρο μετά τις διάρροιες ή τους εμετούς.

Οι πιο σοβαρές παιδικές γαστρεντερίτιδες είναι αυτές που προκαλούνται από ροταϊό. Ωστόσο, κατά τους ειδικούς, ο συγκεκριμένος ιός κάνει την εμφάνισή του συχνότερα την άνοιξη και σπανιότερα τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, το γεγονός ότι πλέον διατίθεται εμβόλιο για την προστασία του παιδικού οργανισμού έναντι πέντε οροτύπων του ροταϊού έχει συμβάλλει σημαντικά  στη θωράκιση του παιδικού πληθυσμού.

Η γαστρεντερίτιδα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

* Υδαρής διάρροια (αν παρουσιαστεί αιματηρή διάρροια συνήθως υπάρχει πιο σοβαρή λοίμωξη)
* Κοιλιακός πόνος
* Ναυτία, εμετός ή και τα δύο
* Πόνοι στους μύες ή πονοκέφαλος
* Πυρετός

Τα συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε μία έως τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση και διαρκούν συνήθως από μία έως τρεις ημέρες  -μερικές φορές μπορεί να διατηρούνται και για μεγαλύτερο διάστημα.

Δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ιογενή γαστρεντερίτιδα. Τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων και άφθονων υγρών. Κι αυτό διότι η αφυδάτωση είναι η πιο συχνή επιπλοκή της σοβαρής γαστρεντερίτιδας.

Τρεις βασικές συμβουλές για την πρόληψη

  • Πλένετε καλά τα χέρια σας. Βεβαιωθείτε ότι και τα παιδιά σας κάνουν το ίδιο
  • Αποφύγετε την κοινή χρήση σκευών φαγητού, ποτηριών και πιάτων
  • Αποφύγετε στενή επαφή με πρόσωπο που έχει τον ιό, αν είναι δυνατόν

Δεν υπάρχουν σχόλια: