Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Επικαιρότητα



Ελλάδα

Εξαιρετικά δύσκολη για τις μετακινήσεις θα είναι η Τετάρτη, καθώς στους δρόμους τους Αθήνας δεν θα υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς και ταξί. Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για την εργασιακή εφεδρεία, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί βρίσκονται σε κόντρα με την κυβέρνηση για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους. Παράνομη κρίθηκε η απεργία στο μετρό την Τρίτη, νέα προσφυγή της εταιρείας για την απεργία της Τετάρτης.

Με κεντρικό σύνθημα «Ακόμη και ένας πρόσφυγας χωρίς ελπίδα είναι πολύ», ο Γιώργος Νταλάρας, πρεσβευτής καλής θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συμμετέχει με βιντεοσκοπημένο μήνυμα στη μεγάλη διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης του Οργανισμού με σκοπό την καλλιέργεια κλίματος αλληλεγγύης, σεβασμού και αρμονικής συνύπαρξης.
Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να εγκριθεί από τον υφυπουργό Οικονομικών, Φ.Σαχινίδη το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των 35 άγονων γραμμών του Αιγαίου, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Οκτωβρίου και ο σχετικός διαγωνισμός εκκρεμεί εδώ και έξι μήνες. Το ύψος των επιδοτήσεων για το 2012 θα κυμανθεί περίπου στα 93 εκατομμύρια ευρώ.

Με διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημίων προειδοποιούν οι πρυτάνεις εάν εφαρμοστεί στα ιδρύματα ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας. Με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων τονίζει ότι ήδη έχουν προκληθεί μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία των πανεπιστημίων εξαιτίας των περικοπών στη χρηματοδότηση και της μείωσης του προσωπικού.

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της Αθήνας, με δίκυκλα, απορριμματοφόρα και άλλα δημοτικά οχήματα πραγματοποιήσαν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στο πλαίσιο των 7ημερων κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ.


Κόσμος

Τα προβλήματα της Ευρώπης δεν είναι η αιτία για τα προβλήματα των ΗΠΑ, ακόμη κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα πιστεύει το αντίθετο, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας εμφανώς ενοχλημένος στις συνεχείς πιέσεις που ασκούνται από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για άμεσα μέτρα με σκοπό να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους που πλήττει την Ευρωζώνη.

Εκτός από τις κάρτες με συνηθισμένες ευχές, όπως «Χαρούμενα Γενέθλια» ή «Ειλικρινή Συλλυπητήρια» η εταιρεία Hallmark, που κατασκευάζει ευχητήριες κάρτες, αποφάσισε να συμβαδίσει με την αμερικανική πραγματικότητα και πλέον τυπώνει κάρτες αφιερωμένες στην... ανεργία. «Μην σκέφτεσαι ότι χάνεις τη δουλειά σου» γράφει στο εξώφυλλό της μια κάρτα, και μέσα συνεχίζει: «Να σκέφτεσαι ότι είναι μια ανάπαυλα ανάμεσα σε δύο ηλίθιους εργοδότες».

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε την περασμένη Κυριακή ότι από το 2015 οι γυναίκες θα μπορούν να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές. Από την άλλη πλευρά, η απαγόρευση της οδήγησης για τις γυναίκες εξακολουθεί να ισχύει, παρόλο που το σχετικό δικαίωμα διεκδικείται εδώ και δύο δεκαετίες. Γιατί λοιπόν οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορούν να ψηφίζουν, αλλά δεν μπορούν να οδηγούν;

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βιομηχανία στον τομέα της άμυνας, η BAE Systems, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα μειώσει κατά 3.000 το εργατικό της δυναμικό στη Βρετανία, επικαλούμενη τις μικρότερες στρατιωτικές δαπάνες παγκοσμίως, που σήμαναν την μείωση των παραγγελιών για τα μαχητικά αεροσκάφη που κατασκευάζει. Το συνδικάτο Unite, το οποίο εκπροσωπεί τους εργαζόμενους της BAE, ανακοίνωσε ότι θα αγωνιστεί για να αποτρέψει τις απολύσεις.

Απεργούν δάσκαλοι και οι καθηγητές στη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης Σαρκοζί να περικόψει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της εκπαίδευσης. Για πρώτη φορά στα χρονικά συμμετέχουν στην απεργία και οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους συναδέλφους τους του δημόσιου τομέα, που εντείνουν την πίεση στην κυβέρνηση σε απόσταση μηνών από τις προεδρικές εκλογές. Δεκάδες χιλιάδες εργασίας έχουν καταργηθεί από το 2007 και προγραμματίζεται η μείωση άλλων 14.000 θέσεων εργασίας το 2012.


Οικονομία

Τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρωζώνη συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές στην Ολομέλεια του Σώματος, παρουσία του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο τελευταίος εμφανίστηκε απόλυτα αντίθετος στην ιδέα «εξόδου» μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη.

Κρίσιμη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ θα έχει στις 9 το βράδυ, στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και στο επίκεντρο θα είναι η υλοποίηση του προγράμματος προσαρμογής, εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων από τους πιστωτές μας για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων. Το πρωί ο κ. Παπανδρέου μίλησε στην ετήσια ημερίδα του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας, όπου είχε το πρώτο τετ-α-τετ με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Φήμες για συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στο Παρίσι το ερχόμενο Σάββατο.

Η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες του Νότου της ευρωζώνης που πλήττονται από την κρίση πρέπει να εξυγιάνουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, είπε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε.

Αθλητισμός

Μέχρι την επόμενη Τετάρτη αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα ο πρίγκιπας Σουλτάν Μπιν Νασέρ Αμπντούλ Μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ, όπως τόνισε ο φερόμενος ως εκπρόσωπός του Βλάσης Τσάκας. Προσέθεσε μάλιστα ότι το πληρεξούσιο του Σαουδάραβα επιχειρηματία βρίσκεται ήδη στην κατοχή (μέσω e-mail) του δικηγόρου Παναγιώτη Πετρόπουλου, ο οποίος το εξετάζει και θα αρχίσει πλέον τις διαπραγματεύσεις με τους νομικούς της πλευράς Βαρδιονογιάννη. Δείτε το μήνυμα του πρίγκιπα...

Για δεύτερη φορά από τότε που ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου, ο Τάκης Λεμονής αποχώρησε από την προπόνηση της ομάδας και μετέβη στα γραφεία του Ερασιτέχνη, όπου είχε συνάντηση με τον Βασίλη Τσάβαλο, καθώς μέλη του ιατρικού και του τεχνικού τιμ είναι απλήρωτοι.
«Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό. Σε αυτή τη διοργάνωση δεν υπάρχει εύκολο ματς» τόνισε ο προπονητής της Άρσεναλ, Αρσέν Βενγκέρ στη συνέντευξη Τύπου εν όψει του αγώνα της Τετάρτης με τους Ερυθρόλευκους στο Έμιρεϊτς για τη 2η αγωνιστική του Champions League. Ο Αλστατός τεχνικός στάθηκε στους αρκετούς τραυματισμούς των Κανονιέρηδων, ωστόσο τόνισε ότι «πρέπει να νικήσουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: