Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις


Παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις καταλήψεις στα σχολεία. Ο Ι. Τέντες έδωσε εντολή για  διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας σε όλα τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

Η Αστυνομία θα διαπιστώνει κατά πόσο τελούνται αυτεπάγγελτα ή αυτόφωρα αδικήματα, όπως παράνομη βία ή απρόκλητες φθορές και να σχηματιστούν χωριστές δικογραφίες μετά τη λήψη καταθέσεων από τους διευθυντές σχολείων ή επιτροπές γονέων και κηδεμόνων.

Ο κ. Τέντες υπογραμμίζει ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις "εξεζητημένης εγκληματικής" συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές, να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Όπως έλεγαν κύκλοι της Εισαγγελίας, στις περιπτώσεις που υπάρχουν καταστροφές στα σχολεία, για να υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση πρέπει ο διευθυντής της σχολικής μονάδας να ενημερώσει τις αρχές, ότι παρά τη θέλησή τους στους χώρους του σχολείου έχουν εισέλθει εξωσχολικά άτομα.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν, ότι η εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν αδράνησε στο θέμα των καταλήψεων, αφού, ήδη, από το υπουργείο Παιδείας είχε ζητήσει κατάλογο των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σταλεί.

Αναφορικά με τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, οι εισαγγελείς έλεγαν με νόημα ότι "έχουν γνώση οι φύλακες» και πολύ σύντομα θα κινηθούν και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παράλληλα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή στα αστυνομικά τμήματα να ακολουθούν την αυτόφωρη διαδικασία στις περιπτώσεις που διαπράττονται αυτεπάγγελτα διωκόμενα αδικήματα.

Φθίνουν οι καταλήψεις σε ΑΕΙ- ΤΕΙ, αυξάνονται στα σχολεία

Φθίνουν συνεχώς οι καταλήψεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, που έχουν φτάσει στα 131 τα υπό κατάληψη τμήματα, αλλά αυξάνονται οι καταλήψεις στα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές, τα υπό κατάληψη σχολεία έχουν ξεπεράσει τα 500. Ωστόσο, δεν θεωρείται ακριβής αριθμός και είναι πολύ μικρότερος, καθώς πολλοί μαθητές τη μια μέρα κάνουν κατάληψη και την άλλη μπαίνουν για μάθημα, ώστε ο αριθμός να μην είναι σταθερός, ενώ ορισμένοι υποστηρίζουν ότι δεν ξεπερνά τα 250 σχολεία.

Πάντως, οι μαθητές λένε ότι είναι σοβαρές οι ελλείψεις σε βιβλία και δεν μπορούν να κάνουν μάθημα με τις φωτοτυπίες, ιδιαίτερα οι αυτοί της τρίτης τάξης του λυκείου που ετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Για δεύτερη ημέρα σήμερα, μαθητές από σχολεία της περιοχής του Νέου Ηρακλείου “στρατοπέδευσαν” έξω από το υπουργείο Παιδείας, φωνάζοντας συνθήματα προκειμένου να δοθούν βιβλία αλλά και πιστώσεις για την παιδεία.

Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, έστειλε εγκύκλιο στα σχολεία ενεργοποιώντας παλαιότερη υπουργική απόφαση για την αναπλήρωση του χρόνου που χάνεται με τις καταλήψεις.

Έτσι, οι μαθητές μόλις ανοίξουν τα σχολεία θα έρθουν αντιμέτωποι με μάθημα ακόμη και τα Σάββατα και τις αργίες, ενώ θα περικοπούν πολυήμερες εκδρομές και περίπατοι.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση του Μαρτίου του 2008, εάν δεν αναπληρώνεται ο χρόνος θα πρέπει να προστεθούν διδακτικές ώρες μετά την ολοκλήρωση του ημερήσιου προγράμματος, όπου ο σύλλογος διδασκόντων το κρίνει εφικτό.

Εάν και πάλι δεν καλύπτεται η ύλη, τότε θα απαιτηθεί και παράταση του διδακτικού έτους, αλλά αυτό θα υλοποιηθεί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης.

Κρούσματα αυθαιρεσίας καταγγέλλει η ΟΛΜΕ

Κρούσματα αυθαιρεσίας από ορισμένους διευθυντές σχολείων, υποδιευθυντές και "αγανακτισμένους" γονείς, καταγγέλλει το ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι προβαίνουν σε συνεργασία όλοι οι προαναφερόμενοι, εναντίον μαθητών οι οποίοι συμμετέχουν στις καταλήψεις Γυμνασίων και Λυκείων. Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια: