Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Πυροβόλησαν τρία άτομα σε συγκέντρωση στο Ιράκ


Η ιρακινή αστυνομία άνοιξε πυρ σήμερα για να διαλύσει εκατοντάδες οργισμένους κατοικους μια σιιτικής συνοικίας που διαμαρτύρονταν για τις διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και άλλων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας κοντά στην πόλη Ντιβανίγια, στα νότια της χώρας.

Οι συγκεντρωμένοι, περίπου 1.000 άτομα, επιχείρησαν να μπου δια της βίας στο κτήριο του τοπικού συμβουλίου, στην επαρχία αλ-Χάμζα, νότια της Ντιβανίγια, ζητώντας να βελτιωθεί το συσσίτιο που τους διανέμεται, περισσότερο νερό και ανεμπόδιστη παροχή ηλεκτριοκού ρεύματος. Μεταξύ άλλων κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό του Ιράκ, Νούρι αλ-Μάλικι ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις που τους έδωσε περί βελτίωσης των υπηρεσιών.

"Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες στους αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον τους, τραυματίζοντας τρία άτομα", δήλωσε ο Ράαντ αλ-Ζαΐντι, σύμβουλος του κυβερνήτη της Ντιβανίγια, Σάλεμ Χουσέιν. "Δεν υπήρχε λόγος να ανοίξουν πυρ. Δεν έχει σημασία αν επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο ή αν έριχναν πέτρες", πρόσθεσε.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα και πετροβόλησαν το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Ορισμένοι κρατούσαν σακούλες με τσάι και ζάχαρη ενώ άλλοι είχαν κατέβει στη διαδήλωση με μικρές λάμπες πετρελαίου, για να τονίσουν ότι δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

"Πρέπει να αγοράζουμε τα πάντα, νερό, ηλεκτρικό και φαγητό, επειδή υπάρχει έλλειψη αυτών των ειδών. Δεν είχαμε νερό για τρεις ημέρες και λόγω των βροχών οι υπόνομοι άδειαζαν στους δρόμους", είπε ένας ταξιτζής που συμμετείχε στη διαδήλωση.

Διαδηλώσεις με παρόμοια αιτήματα είχαν οργανωθεί το καλοκαίρι στη Βασόρα, στο νότιο Ιράκ, όπου οι κάτοικοι ζητούσαν την παραίτηση του υπουργού Ηλεκτρικής Ενέργειας, Καρίμ Ουάχιντ. Την Δευτέρα δεκάδες άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης στη συνοικία Χουσεϊνίγια της Βαγδάτης για το ίδιο θέμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: