Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Στη μάχη των Πανελλαδικών 105.000 μαθητές

Στη μάχη για την διεκδίκηση 70.305 θέσεων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και άλλων 2.000 θέσεων σε παραγωγικές σχολές μπαίνουν από αύριο, 105.000 μαθητές. Οι εξετάσεις ξεκινούν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, που περιέχει την Έκθεση και θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου για τα υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ θα ακολουθήσουν οι εξετάσεις στα μαθήματα επιλογής και τα ειδικά.


Ως προς τα χρηστικά, οι εξετάσεις θα αρχίζουν στις 8.30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. Για τα Ισπανικά, που θα εξετασθούν στις 30/6, η ώρα έναρξης της εξέτασης είναι 4 μ.μ. και η ώρα προσέλευσης 3.30 μ.μ.

Πρέπει να έχουν μαζί τους το δελτίο εξεταζομένου, μπλε στιλό, γομολάστιχα και τα απαραίτητα όργανα (π.χ. διαβήτης) για το μάθημα. Δεν επιτρέπονται κινητό τηλέφωνο (ενεργοποιημένο ή μη), διορθωτικό (blanco) και αριθμομηχανή, ενώ επιτρέπεται ένα μπουκάλι νερό.

Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, πλην των Σχεδίων -Ελεύθερου και Γραμμικού- που είναι έξι ώρες, και του Ελέγχου Μουσικών Ικανοτήτων που είναι περίπου 20 λεπτά.

Επιτροπές επιλογής των θεμάτων

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι προετοιμασίες για την υποδοχή των 1.225 ατόμων (καθηγητών λυκείου και πανεπιστημίου) που θα συμμετάσχουν στις επιτροπές επιλογής των θεμάτων για τα εξεταζόμενα μαθήματα.

Ενδεικτικά, από τις 8 το βράδυ 30 άτομα θα περάσουν το κατώφλι του υπουργείου Παιδείας για να επιλέξουν τα θέματα στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας.

Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ) και η τριμελής εισηγητική επιτροπή των θεμάτων της Γλώσσας θα αποχωρήσουν, μία ώρα μετά την παραλαβή των θεμάτων από τους υποψηφίους, ενώ το ίδιο θα γίνεται για κάθε ημέρα που την επομένη θα εξετάζεται κάποιο μάθημα.

9.042 θέματα στην Τράπεζα

Στο μεταξύ, συνολικά 9.042 θέματα διαβαθμισμένης δυσκολίας για τα εξεταζόμενα μαθήματα της Α΄ τάξης σε όλους τους τύπους Λυκείων, στη μορφή με την οποία θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις, περιλαμβάνει η Τράπεζα Θεμάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Η Τράπεζα είναι προσβάσιμη σε όλους και θα παραμένει ανοικτή συνεχώς στην ηλεκτρονική σελίδα exams-repo.cti.gr.

Τα θέματα ανά μάθημα κυμαίνονται από 250 έως 500 και με βάση το νέο σύστημα, από αυτά θα επιλεγεί το 50% των θεμάτων που θα τεθούν στις προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών της Α΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου, των ειδικών τύπων Γενικού Λυκείου (Καλλιτεχνικό, Μουσικό, Εκκλησιαστικό) και του ΕΠΑΛ καθώς και της Β΄ Τάξης Εσπερινού ΓΕΛ. Το άλλο 50% θα το επιλέξει ο καθηγητής που διδάσκει κάθε μάθημα σε κάθε σχολείο.

Οι εξετάσεις ξεκινούν την Πέμπτη.

Μιλώντας στην Καθημερινή, ο μαθηματικός Στράτος Στρατηγάκης, ανέφερε πως την Τρίτη το σύστημα λειτούργησε κανονικά παρά την υπερφόρτωση, και οι πρώτες εντυπώσεις είναι ότι "τα θέματα είναι άρτια δομημένα και καλοδουλεμένα, κάτι που θα αναβαθμίσει το επίπεδο της θεματολογίας των εξετάσεων", αλλά προσθέτει πως οι μαθητές, καθώς δεν είναι εξοικειωμένοι στο νέο σύστημα, ίσως να δυσκολευτούν και να αυξηθεί το ποσοστό αποτυχίας.

Σύμφωνα με το ΙΕΠ, η Τράπεζα θα εμπλουτισθεί ως τα τέλη Σεπτεμβρίου με νέα θέματα για τα μαθήματα της Α΄ Λυκείου για το σχολικό έτος 2014-15, ενώ θα αναρτηθούν θέματα και για τα μαθήματα της Β΄ Λυκείου.


Πάντως, η ΟΛΜΕ ζητεί να μη γίνουν εξετάσεις μέσω της Τράπεζας και για σήμερα (2.30 μ.μ.) προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπ. Παιδείας μαζί με συλλόγους γονέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: