Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Άφαντο το Boeing - Σενάρια περί έκρηξης εν πτήσει

Σε πραγματικό μυστήριο εξελίσσεται η υπόθεση της εξαφάνισης του μοιραίου Boeing, το οποίο χάθηκε το Σάββατο από τα ραντάρ πάνω από το Βιετνάμ με 239 επιβαίνοντες.


Ο επικεφαλής των μαλαισιανών ερευνών δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα αεροπειρατείας και ότι εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ένα από τα οποία είναι και το σενάριο έκρηξης βόμβας κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πάντως, λίγο πριν χαθεί το σήμα το αεροπλάνο έκανε στροφή 180 μοιρών γυρνώντας πίσω.

Όπως αναφέρουν ΜΜΕ της Μαλαισίας, τα ραντάρ έδειξαν πως λίγο πριν χαθεί το σήμα, το αεροπλάνο πήρε στροφή, υποδεικνύοντας πως επιχειρούσε να στρίψει προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να γυρίσει πίσω.

Την ίδια στιγμή, αεροσκάφος διάσωσης του Βιετνάμ εντόπισε αντικείμενο που ενδεχομένως να ανήκει στο Boeing της Malaysian Airlines, όπως ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Βιετνάμ.

"Το υδροπλάνο είχε τραβήξει φωτογραφία ενός αντικειμένου που θα μπορούσε να είναι το παράθυρο της εξόδου κινδύνου του αεροπλάνου. Ωστόσο, ήταν πολύ σκοτεινά εκείνη την ώρα και η φωτογραφία δεν ήταν πολύ καθαρή", δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Βιετνάμ.

«Το γεγονός ότι δεν καταφέραμε να βρούμε συντρίμμια μέχρι τώρα φαίνεται να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το αεροπλάνο ενδεχομένως να διαλύθηκε στα 35.000 πόδια», είπε αξιωματούχος που συμμετέχει στις έρευνες.

Αν το αεροπλάνο είχε καταπέσει ανέπαφο στη θάλασσα από αυτό το ύψος και διαλυόταν κατά την πρόσκρουσή του στην επιφάνεια της θάλασσας, τα σωστικά συνεργεία θα είχαν εντοπίσει συγκεντρωμένα κάποια συντρίμμια.

Διατηρώντας την ανωνυμία του και απαντώντας στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να σημειώθηκε έκρηξη στο αεροσκάφος, απάντησε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής ενδείξεις δολιοφθοράς και ότι το Μπόινγκ θα μπορούσε να έχει διαλυθεί εξαιτίας μηχανικής βλάβης.

Πάντως, από το πρωί της Κυριακής, οι αρχές των κρατών, που αναζητούν για το εξαφανισμένο Boeing, διεύρυναν την περιοχή αναζήτησης.



Πλέον 9 κράτη, με 40 πλοία και 34 αεροσκάφη, χτενίζουν την ευρύτερη περιοχή κοντά στο Βιετνάμ.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος της υπηρεσίας επιβολής του νόμου, το FBI δεν έχει στείλει πράκτορές του στην Κουάλα Λουμπούρ, αλλά εκπρόσωποι από άλλες αμερικανικές υπηρεσίες -μεταξύ των οποίων και από την κατασκευάστρια εταιρεία του αεροσκάφους, την Boeing- αναμένεται να φθάσουν τη Δευτέρα στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας.

Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν, οι έρευνες για τον εντοπισμό του αεροσκάφους δεν θα σταματήσουν μέχρι να βρεθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το Boeing της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες χάθηκε από τα ραντάρ, ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια και είχε αναχωρήσει από την Κουάλα Λουμπούρ με κατεύθυνση το Πεκίνο.

Τα κλεμμένα διαβατήρια

Η ιστορία περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι δύο τουλάχιστον επιβάτες της μοιραίας πτήσης ταξίδευαν με διαβατήρια που είχαν κλαπεί από έναν Αυστριακό και έναν Ιταλό.

Αποδείχθηκε πως και οι δύο -οι οποίοι είχαν "ασιατικά χαρακτηριστικά προσώπου"- εξέδωσαν εισιτήρια την ίδια ημέρα, μια ημέρα πριν το ταξίδι.

Μάλιστα, και οι δύο έβγαλαν τα εισιτήρια από την ίδια εταιρεία και είχαν τους ίδιους αριθμούς, εξέλιξη που σηματοδοτεί ότι τα αγόρασαν μαζί.

Οι αρχές της Μαλαισίας μελετούν εξονυχιστικά το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου προκειμένου να εντοπίσουν τους δύο επιβάτες και να δουν εάν έχουν κινηθεί ύποπτα λίγο πριν την πτήση.

Οι μαλαισιανές αρχές με τη βοήθεια του FBI ερευνούν τις ταυτότητες τεσσάρων επιβατών, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι.


Οι δύο ύποπτοι είχαν ευρωπαϊκά διαβατήρια -ενδεχομένως Ουκρανικά- και οι άλλοι δύο ένα κλεμμένο Αυστριακό κι ένα Ιταλικό, είπαν οι δύο πηγές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: