Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Δραματική η κατάσταση στην Κεφαλονιά


Εννιά ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές, όλη η Κεφαλονιά κηρύχθηκε σεισμόπληκτη περιοχή, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών.


Το βράδυ της Τρίτης, σημειώθηκε ισχυρή δόνηση 4,2 Ρίχτερ, αναστατώνοντας το νησί.

Οι κάτοικοι -κυρίως στο Ληξούρι- βρίσκονται σε απελπισία, καθώς μένουν στα αυτοκίνητα, δεν έχουν νερό, φαγητό και τουαλέτες, ενώ τις τελευταίες ημέρες κάνει κρύο και βρέχει συνεχώς.

Το λιμάνι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ μετ' εμποδίων γίνονται και οι μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά προκειμένου να ελεγχθούν.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι αυτό της στέγασης, αφού τα δύο πλοία που επιστρατεύτηκαν δεν επαρκούν.

Το βράδυ της Τρίτης έδεσε το αρματαγωγό "Χίος", το οποίο έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει σεισμόπληκτους.

Το "Χίος" μετέφερε βαριά μηχανήματα για την αποκατάσταση των υποδομών αλλά και εξοπλισμό για τα πρόχειρα καταλύματα των πληγέντων.

Σύμφωνα με το e-kefalonia.gr, αποφασίστηκε να ναυλωθούν 10 λεωφορεία και να σταθμεύσουν στη πλατεία του Ληξουρίου, ώστε να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι της Παλικής, ενώ στήθηκαν σκηνές στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου.

Επίσης, ελήφθη η απόφαση να ετοιμάζεται φαγητό από το ΠΙΠΚΑ ώστε να διανεμηθεί στο δεκάδες σεισμόπληκτους.

Κάτοικοι καταγγέλλουν επίσης ελλείψεις σε βενζίνη και θέρμανση, αλλά και αλαλούμ με τον συντονισμό και έλλειψη ενημέρωσης από τις αρχές.

"Είμαστε κυριολεκτικά στο δρόμο", ανέφεραν Κεφαλονίτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού Τύπου, έχουν επίσης σημειωθεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας στο πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος".

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΓΓ Δημοσίων Έργων, Σ. Σιμόπουλο, που βρίσκεται στο νησί με τον υπουργό Υποδομών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έως την Κυριακή το βράδυ -πριν τον δεύτερο σεισμό- είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια, κυρίως στην περιοχή της Παλικής, και τώρα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα.


Το υπουργείο Υποδομών, ανέφερε, είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό, γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: