Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Στην παγκόσμια ελίτ 8 ελληνικά ΑΕΙ


Στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως κατατάσσονται οκτώ ελληνικά πανεπιστήμια, καθώς και δύο ΤΕΙ, σύμφωνα με την ισπανική κατάταξη "webometrics", την οποία παρουσίασε το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης.


Πρώτο στην Ελλάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως!

Όπως αναφέρει το "Βήμα", στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκονται το Αριστοτέλειο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πανεπιστήμια Κρήτης και το Πατρών.

Στο καλύτερο 5% βρίσκονται τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο Θράκης).

Μάλιστα, για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας.

Η λίστα του Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια, σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο.

Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο.

Όπως καταδεικνύει η μελέτη, κάποια ιδρύματα στη χώρα μας βελτιώθηκαν σε σχέση με πέρυσι και κάποια άλλα ακολούθησαν την αντίθετη πορεία.

- Το Αριστοτέλειο βρίσκεται πλέον στην 194η θέση από την 158η θέση που ήταν πέρυσι.

- Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 268η θέση και έχει ανέβει 83 θέσεις.

- Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάλι βρίσκεται στην 417η θέση υποχωρώντας 48 θέσεις.

- Το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα σε σχέση με πέρυσι (στην 460ή θέση από την 516η)

- Το Πανεπιστήμιο Πατρών από την 327η θέση στην 556η.

Οι ισπανοί ερευνητές υπογραμμίζουν ότι τα πρώτα πανεπιστήμια παγκοσμίως είναι δημόσια ανώτατα ιδρύματα.

Η ισπανική έρευνα κατάταξης χρησιμοποιεί κριτήρια, όπως ο αριθμός ιστοσελίδων που φιλοξενούνται στην κύρια διεύθυνση Διαδικτύου του πανεπιστημίου, η προσπάθεια «για τη δημιουργία ιδρυματικών αποθετηρίων έρευνας» που λαμβάνει υπόψη τον αριθμό των κειμένων που δημοσιεύτηκαν σε ειδικές πανεπιστημιακές ιστοσελίδες, η ποιότητα των περιεχομένων μέσω ενός "εικονικού δημοψηφίσματος" που μετράει όλες τις εισερχόμενες συνδέσεις που δέχεται η βασική διεύθυνση Διαδικτύου του ιδρύματος από τρίτες πλευρές και τέλος οι άριστες επιστημονικές εργασίες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: