Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τί λένε οι ειδικοί για τους "δίδυμους" σεισμούς στην Κρήτη


Iσχυρή σεισμική δόνηση 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:33 στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 83 χλμ. βορειοδυτικά του Ηρακλείου και 45 χλμ. νοτιοδυτικά της Σαντορίνης, ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 14,2 χλμ., στην ίδια περιοχή στην οποία καταγράφεται έντονη σεισμική δραστηριότητα κατά το τελευταίο 24ωρο.

Στην περιοχή καταγράφονται συνεχείς μετασεισμοί - από 2,2 έως 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ -, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του νησιού έχουν ανησυχήσει.

Οι σεισμολόγοι επιμένουν ότι οι "δίδυμοι" σεισμοί δεν έχουν σχέση με τις δονήσεις που έχουν προκληθεί τελευταία στην περιοχή της Σαντορίνης, τονίζοντας παράλληλα ότι παρακολουθούν, εξετάζουν και καταγράφουν το φαινόμενο.

Τονίζουν επίσης ότι και σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σεισμούς που δίνουν από το ίδιο εστιακό κέντρο σχεδόν ίδια μεγέθη και προσθέτουν ότι χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός.

"Δεν συσχετίζονται ο σημερινός και ο χθεσινός σεισμός, μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης, με την όποια δραστηριότητα παρατηρείται στον ηφαιστειακό χώρο της Νέας Καμένης στη Σαντορίνη", δήλωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος.

"Ο σημερινός σεισμός μεγέθους 5,2 Ρίχτερ, δεν ήταν ούτε δίδυμος με τον χθεσινό είπε ο κ. Μακρόπουλος. Ήταν ένας διαφορετικός σεισμός. Τέτοια φαινόμενα είχαμε και στο παρελθόν στη Δυτική Ελλάδα που εκτονώθηκαν. Ειναι θετικό ότι δεν ήταν μεγάλο το εστιακό τους βάθος" ανέφερε.

Σε ότι αφορά τη Σαντορίνη, ο καθηγητής δήλωσε ότι "υπάρχει μια δραστηριότητα πάνω στη Νέα Καμένη, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2011. Ο ΟΑΣΠ και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα έχουν εγκαταστήσει 21 σεισμογράφους και παρακολουθούν όλα τα δεδομένα.

Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι πρόκειται για μετασεισμό, που ακολούθησε τη δόνηση των 5,3 βαθμών την Πέμπτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση του ηφαιστείου της Σαντορίνης γεννά μικρή ανησυχία στους επιστήμονες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: