Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται, «χαζεύει»


Μια νέα δημοσίευση στην επιστημονική κοινότητα ήρθε να μας πει αυτό που ίσως κάποιοι υποψιαζόμασταν, αλλά δεν τολμούσαμε να πιστέψουμε: καθώς το ανθρώπινο γένος διαγράφει την πορεία του στη Γη, γίνεται όλο και πιο «χαζό».


Ο γενετιστής του Στάνφορντ, Gerald Crabtree, δημοσιεύει μια προκλητική έρευνα σχετικά με την εξελικτική μας αλλαγή: είμαστε σαφώς λιγότερο έξυπνοι από τους αρχαίους μας προγόνους και όσο πάμε, χειροτερεύουμε. Η κεντρική του θέση είναι ότι κάθε γενιά παράγει επιβλαβείς μεταλλάξεις. Οι γενετικές μεταλλάξεις εδώ και αρκετές χιλιετίες προκαλούν μείωση στη συνολική ανθρώπινη πνευματική και συναισθηματική ικανότητα.Έτσι, η ευφυΐα μας είναι όλο και πιο μειωμένη.

Ο Crabtree υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη νοημοσύνη μπορεί να είχε πραγματικά κορυφωθεί πριν οι αρχαίοι πρόγονοί μας αφήσουν την Αφρική. Η εξελικτική πίεση δεν ευνοεί τη νοημοσύνη, κι έτσι το πρόβλημα γίνεται όλο και χειρότερο. Το επιχείρημά του βασίζεται στο γεγονός ότι για περισσότερο από το 99% της ανθρώπινης εξελικτικής ιστορίας, έχουμε ζήσει ως κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες, επιβιώνοντας χάρη στην εξυπνάδα μας. Με την εφεύρεση της γεωργίας και τη δημιουργία πόλεων όμως, η φυσική επιλογή για νοημοσύνη μας έχει σταματήσει και οι μεταλλάξεις έχουν συσσωρευτεί σε κρίσιμα γονίδια «νοημοσύνης».

Όμως, άλλοι γενετιστές εγείρουν ερωτήματα για τα συμπεράσματα του Crabtree. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Independent, ο γενετιστής Steve Jones δήλωσε ότι η έρευνα του Crabtree ήταν σαν έρευνα σχολής τεχνών και επιστημών. «Δε με πειράζει η υπόθεση, αλλά τα στοιχεία που δεν υπάρχουν. Θα μπορούσα κάλλιστα να υποστηρίξω ότι οι μεταλλάξεις έχουν μειώσει την επιθετικότητά μας, την κατάθλιψή μας και το μήκος του πέους μας, αλλά κανένα επιστημονικό περιοδικό δε θα το δημοσιεύσει. Γιατί δημοσίευσαν αυτό;». Πάντως είτε ισχύει είτε όχι, μας βάζει σε σκέψεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: