Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός με 167 "ναι"















Με 167 θετικές ψήφους υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός. Τα "όχι" ήταν 128, 4 είπαν "παρών", ενώ ένας καταγράφηκε ως "απών".



"Με μεγαλύτερη ενότητα έγινε το δεύτερο αποφασιστικό βήμα, από και πέρα ανάπτυξη και ανάκαμψη", είπε κατά την αποχώρηση του από τη Βουλή ο πρωθυπουργός, ενώ ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε: "Η ψήφιση του Προϋπολογισμού μας δίνει όπλα για τη διαπραγμάτευση. Στο Eurogroup θα πάρουμε πολιτική δήλωση".

Επανέλαβε ότι θα πάρουμε έγκαιρα τη δόση, ενώ ερωτηθείς σχετικά είπε: Θα πάρουμε το σύνολο της δόσης, 31,3 δισ. ευρώ.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) ενώ τον καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ τέθηκε ο βουλευτής Λευκάδας Θ. Σολδάτος. Ψήφισε "ναι" στον Προϋπολογισμό, πλην των κονδυλίων των υπουργείων Ανάπτυξης και Εργασίας, στα οποία δήλωσε "παρών".

"Όχι" στα έξοδα του υπουργείου Οικονομικών ψήφισε ο διαγραφείς από τη ΝΔ ανεξάρτητος βουλευτής Γ. Κασαπίδης.

"Παρών" ψήφισε ο Μίμης Ανδρουλάκης, ο οποίος ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ είχε υπερψηφίσει τα μέτρα.

"Παρών" δήλωσαν επίσης ο Μάρκος Μπόλαρης και ο Γιάννης Κουτσούκος. "Παρούσα" δήλωσε η Άντζελα Γκερέκου.

Οι διαγραφέντες από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητοι βουλευτές Μ. Κασσής και Θ. Παραστατίδης καταψήφισαν.

"Απών" από τη ψηφοφορία ήταν ο Γ. Πανούσης της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος την περασμένη Τετάρτη είχε ακολουθήσει τη γραμμή του κόμματος για "παρών".

Όχι σε όλα, πλην των δαπανών της Προεδρίας ψήφισαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Πάρις Μουτσινάς και Οδυσσέας Βουδούρης.

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών



"Η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει, είναι η ώρα των δανειστών. Τα λεφτά θα τα πάρουμε. Τα χρήματα της δόσης θα έρθουν έγκαιρα. Στο ακέραιο και με το παραπάνω", διαβεβαίωσε κατά την ομιλία του ο Α. Σαμαράς, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον Αλ. Τσίπρα.

"Οι θυσίες που ψηφίσαμε είναι και οι τελευταίες, εφόσον εφαρμόσουμε όσα υποσχεθήκαμε. Οι αδικίες θα αρχίσουν να επανορθώνονται. Η χώρα ή θα βγει ενωμένη από την κρίση, ή δεν θα βγει καθόλου", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.



"Όλοι καταλαβαίνουν ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει", δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας. "Η μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση είναι η κατάργηση όλων των μέτρων λιτότητας και τότε να κάτσουμε επί ίσοις όροις στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης", τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, που ήθελε να κάνει τον "καλό μαθητή" στην κυβέρνηση Μέρκελ, έμεινε "μετεξεταστέα για τον Δεκέμβρη". "Μετεξεταστέος ο καλός μαθητής. Ψηφίσατε τα μέτρα. Τη δόση όμως δεν την πήρατε", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Κύριε Τσίπρα, που ζείτε; Τα πιστεύετε αυτά που λέτε; Δεν παρουσιάστηκε καμία πρόταση από την αντιπολίτευση", απάντησε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας. Και πρόσθεσε: "Κάποιοι θέλουν τη δόση χωρίς να αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις. Λένε ψέματα στον ελληνικό λαό".

"Μονομερής διαγραφή χρέους, σημαίνει ότι κανένας δεν θα μας δανείσει ξανά. Θα γίνουμε παρίες του διεθνούς συστήματος. Σημαίνει δραματική υποβάθμισης του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού", υπογράμμισε.



Στην ανάγκη για τη δημιουργία μία εθνικής αφήγησης αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι "οι 153 θετικές ψήφοι την Τετάρτη, επιβεβαίωσαν τη δεδηλωμένη της κυβέρνησης και δίνουν την ευκαιρία, τις επόμενες μέρες, να ολοκληρωθεί η πολιτική διαπραγμάτευση".

Ο Π. Καμμένος αποκάλεσε "κομματάρχη της κ. Μέρκελ και βλαχοδήμαρχο του Σόιμπλε", καλώντας τον να πάει στον Ομπάμα, στον Πούτιν, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη. "Μην λειτουργείτε ως φιλιππινέζες των Γερμανών, λειτουργείστε ως έλληνες πολιτικοί", πρόσθεσε.

"Που πήγαν τα λεφτά;" διερωτήθη κατά την ομιλία του ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος. "Υποδουλώνουμε οικονομικά το λαό μας και δεν σκάμε τη φούσκα των κεφαλαίων που δεν υπάρχουν", τόνισε και πρόσθεσε: "Αν το δίλημμα είναι ευρώ ή Ελλάδα, εμείς ψηφίζουμε Ελλάδα".



Τη θέση της ΔΗΜΑΡ, υπέρ της θετικής ψήφου για τον Προϋπολογισμό, ανέπτυξε από το βήμα της Βουλής ο Φ. Κουβέλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "η ψήφος στον προϋπολογισμό του 2013 είναι ψήφος καθοριστικής σημασίας για να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τη δημοσιονομική εξυγίανση, τη σταθερότητα, την ανάπτυξη της χώρας. Είναι ένας διαρκής αγώνας για αλλαγή και βελτίωση των όρων της δανειακής σύμβασης. Για την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και την οικονομία".

Η καταγγελία της Αλέκας Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει στην Ελλάδα ένα τμήμα επιχειρηματιών, το λεγόμενο λόμπι της δραχμής και η επίθεση στην τρικομματική κυβέρνηση για την υπηρέτηση των συμφερόντων των μονοπωλίων κυριάρχησαν στην ομιλία της.

Παρεμβάσεις υπουργών



Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξει διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος με τρόπο που αυτή θα συμβάλει στην αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης, αποκάλυψε ο υφυπουργός Εσωτερικών Χ. Αθανασίου. Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πρόταση Αθανασίου.

"Για πρώτη φορά στο χώρο της εργασίας ισχύει στην Ελλάδα ότι σε όλη την Ευρώπη, ισχύει το ευρωπαϊκό κεκτημένο", τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιδίδεται σε ψεύδη σχετικά με τις αλλαγές τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις και άλλα εργασιακά θέματα παραπλανώντας τους εργαζόμενους.

Με λιγότερο φόρο εισοδήματος θα επιβαρυνθούν από την επόμενη χρονιά τα φυσικά πρόσωπα, όπως ανακοίνωσε μιλώντας απόψε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης. Όπως εξήγησε η μείωση θα αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους, μισθωτούς και συνταξιούχους και αυτή θα καθιερωθεί με στοχευμένες δράσεις μέσα από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013-2016, όση δηλαδή ήταν περίπου η αύξηση του χρέους κατά το παρελθόν.

Δραστική μείωση των δαπανών του υπουργείου Παιδείας εκ παραλλήλου με εξορθολογισμό τους, ανήγγειλε ο Κ. Αρβανιτόπουλος.

Ως τον κρισιμότερο, από τότε που μπήκε η Ελλάδα στον μηχανισμό στήριξης, χαρακτήρισε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 τονίζοντας ότι είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω τις σειρήνες του λαϊκισμού και της παραπλάνησης.

Τον στρατηγικό στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να καταστεί και πάλι η Γεωργία πυλώνας ανάπτυξης του τόπου, εξέθεσε ο Αθ. Τσαυτάρης.

Αντιδράσεις για τη δήλωση Παναγούλη

Χωρίς την ένταση που επικράτησε την περασμένη Τετάρτη εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό. Μοναδική εξαίρεση έντασης ήταν η συνέχεια των επικρίσεων από βουλευτές της συμπολίτευσης για τις δηλώσεις του Στ. Παναγούλη.


Συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις έξω από τη Βουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια: