Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

"Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τον σεισμό του 1881"
































«Μάχη» με τις φλόγες δίνουν για τρίτη ημέρα οι πυροσβέστες στην Χίο, για να περιορίσουν την φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από το Σάββατο στο νησί κυρίως πεύκα και μαστιχόδενδρα.


Το μέτωπο της φωτιάς έχει κάψει μέχρι στιγμής 80.000 στρέμματα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η φωτιά σβήνει μόνο όταν φτάσει στη θάλασσα.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το νέφος του καπνού έχει φτάσει μέχρι τα Χανιά και πολίτες τηλεφωνούν στην πυροσβεστική υπηρεσία νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Το φαινόμενο είναι περισσότερο έντονο στην περιοχή του Ακρωτηρίου από όπου η πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις πολιτών που μιλούσαν για εκδήλωση πυρκαγιάς, ωστόσο το πυροσβεστικό όχημα που περιπολεί στην περιοχή δεν εντόπισε καμία εστία.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι, ενώ πρώτος στόχος, η σωτηρία του χωριού Πυργί, γνωστού για τα «ξυστά» σπίτια του αλλά και την παραγωγή της παγκοσμίως γνωστής μαστίχας, στην οποία συμβάλει περίπου κατά 20 με 25%.

«Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881» σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Πολυχρόνης Λαμπρινούδη, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό.




«Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους. Από την πρώτη στιγμή η Πολιτεία παλεύει με όσες δυνάμεις διαθέτει: Οχήματα, πυροσβέστες, πεζοπόρα τμήματα, οργανωμένοι εθελοντές και δυνάμεις του στρατού μπήκαν στη μάχη» ανέφερε, από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου, Κωστής Μουσουρούλης.

Οι προσπάθειες κατοίκων και δυνάμεων της Πυροσβεστικής επικεντρώνονται πλέον στη σωτηρία των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων της Χίου καθώς παρά τις προσπάθειες ήδη έχουν καεί μαστιχοκαλλιέργειες στα χωριά Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια.

Οι φλόγες βρέθηκαν το βράδυ της Κυριακής κοντά στο παραδοσιακό χωριό Πυργί και απειλούν και εκεί τα μαστιχόδενδρα. Το Πυργί καλύπτει το 1/4 της παραγωγής μαστίχας της Χίου.





Το χρονικό της φωτιάς

Πριν ξημερώσει, στις 4 το πρωί, η φωτιά απειλούσε το χωριό Λιθί. Εξαιτίας των πυκνών καπνών δόθηκε εντολή για εκκένωση του χωριού και οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι. Την ίδια ώρα είχε δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα στο Ναυτικό Φυλάκιο του Προβατά και το μοναστήρι των Αγίων Πατέρων που οι φλόγες έκαψαν τα κυπαρίσσια στην είσοδό του.

Περί τις 8 το πρωί η εντολή για εκκένωση δόθηκε για τους κατοίκους των χωριών Βέσσα και Ελάτα. Ενώ να σημειωθεί ότι λόγω του ανέμου, αλλά και του πυκνού καπνού, τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καθηλώθηκαν στο έδαφος με αποτέλεσμα από τα εναέρια μέσα που είχαν διατεθεί να επιχειρούν μόνο τρία ελικόπτερα.

Από τις 12 το μεσημέρι στα Αρμόλια εθελοντές, στρατός και ειδικοί άρχισαν να δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες ώστε να αποτρέψουν τον κίνδυνο. Εκείνη την ώρα στην Ελάτα έβλεπαν τις περιουσίες τους να καίγονται ενώ οι φλόγες «έγλυφαν» το εκκλησάκι στον Ταξιάρχη.





Περίπου στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συμμετοχή εκτός του αντιπεριφερειάρχη Χίου Κώστα Γανιάρη, του υπουργού Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη, του δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, καθώς και του διοικητή της ΑΣΔΕΝ Β. Τελίδη.

Σημειώνεται ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν το βράδυ με πυροσβέστες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μυτιλήνη, που έφτασαν με C-130, και οχήματα και προσωπικό που έφθασαν στη Χίο με πλοία της γραμμής από τον Πειραιά και με αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρωινό φως την Κυριακή, έδειξε την πλήρη καταστροφή ενός μεγάλου μέρους πρασίνου της κεντρικής Χίου από την περιοχή Πλατανάκι Αυγωνύμων και νότια, ενώ η φωτιά άρχισε να προχωρεί προς τα χωριά Λιθί και Αη Γιώργη Συκούση.

Περί τις 10:00, νέο μέτωπο δημιουργήθηκε προς το μεσαιωνικό χωριό Ολύμποι το οποίο και επικέντρωσε την προσοχή των πυροσβεστικών δυνάμεων. Αιτία του νέου μετώπου οι αναζωπυρώσεις από τους ισχυρούς ανέμους στην περιοχή της Ελάτας, που έδωσαν κατεύθυνση στο μέτωπο προς την περιοχή των Ολύμπων.

Οι αναζωπυρώσεις προκάλεσαν και νέα μέτωπα. Κύρια στην περιοχή Αυγωνύμων και στον κάμπο προς Ανάβατο, στον Αη Γιώργη Συκούση, στην Ελάτα και σε μέτωπο προς το Λιμένα Μεστών, στα Αρμόλια στο Κοντυλόπος αλλά και στο Λιθί, όπως και προς την Ελίντα.




Στις 7 το απόγευμα, τα κύρια μέτωπα της φωτιάς ήταν στην περιοχή Αυγώνυμα, στο Λιθί που είναι και πιο κοντά στους οικισμούς, αλλά και στην Ελάτα, στην περιοχή Κοντυλόπος, στα Αρμόλια και στον Αη Γιώργη Συκούση, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες, στρατιώτες και εθελοντές κυριολεκτικά, με κάθε δυνατή από αέρος βοήθεια, δίνουν αγώνα για την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: